Wenen is een prachtige stad en zeker een citytrip waard. De stad is onlosmakelijk verbonden met cultuur en klassieke muziek en dit zie je terug in de klassieke schoonheid van de stad. Natuurlijk heb je Sloss Schönbrunn, waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Wenen, maar wat biedt de stad nog meer? Deze 12 bezienswaardigheden in Wenen raad ik je aan.

LEES OOK: 4x lekker en betaalbaar eten in Wenen

1. Sisi Museum

Mijn favoriet van Wenen: het Sisi Museum. Dit museum staat geheel in het teken van de beroemdste vrouw van Oostenrijk: keizerin Elisabeth (1837-1898, bijnaam Sisi), echtgenote van keizer Franz-Joseph. Tijdens haar leven leidde ze al tot de fascinatie van velen, wat met de films Sissi (1955-1957) en de musical Elisabeth (1992) rustig werd doorgetrokken naar de daaropvolgende eeuwen. Wenen ademt dan ook Sissi.

Het museum, gelegen in paleis Hofburg, geeft een gedetailleerd overzicht van haar leven, waarbij feitelijke geschiedenis, foto’s en Sisi’s jurken worden afgewisseld met brieven van haarzelf. De brieven laten de andere kant zien van haar koninklijke leven: hoewel ze werd beschouwd als de mooiste vrouw van de wereld, was ze allesbehalve gelukkig. Deze paradox wordt prachtig weergegeven in de verschillende gangen en hallen van het Sisi Museum.

Duik gerust een uur in het boeiende leven van de keizerin, en vergeet daarbij niet de fijne audiotour.

2. Prater

Prater Wenen

Een bezoek aan stadspark Prater is om drie redenen een must: het is een prachtig groot park, er is een gratis pretpark en hier vind je het reuzenrad van Wenen.

Als je de kaart van Wenen voor je hebt is het Prater het grootste groene vlak in de stad, gelegen aan de Donau. Hier kun je lekker wandelen, fietsen of picknicken. Een klein onderdeel van het park is ingericht als pretpark. Hier kun je gratis doorheen lopen, je betaalt alleen voor de attracties waar je graag in wil. Echt schattig tijdverdrijf en zeer populair bij zowel bewoners als toeristen. Niet in de laatste plaats vanwege het reuzenrad.

Voor veel mensen is oude reuzenrad een beroemd beeld van Wenen. En oud is dan ook echt oud. Het Wiener Riesenrad werd gebouwd in 1897 ter ere van een jubileum van keizer Franz Joseph en geldt als een van de oudste reuzenraden ter wereld. Bovendien was het lang het hoogste reuzenrad ter wereld. Een antieke bezienswaardigheid dus. Erg leuk om vanuit dit symbool te genieten van het geweldige uitzicht over de stad.

Bezienswaardigheden in Wenen
Reuzenrad Wenen

3. Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn

Schloss Schönbrunn is ongetwijfeld de bekendste bezienswaardigheid van Wenen en mag dan ook niet ontbreken tijdens je citytrip Wenen. Het paleis ligt iets buiten het centrum, maar is goed bereikbaar. Het paleis zoals we dat vandaag kennen werd ge- en herbouwd door keizerin Maria Theresia, die Schönbrunn koos als zomerresidentie. De zachtgele kleur maakt het paleis herkenbaar en werd de veelgebruikte kleur voor gebouwen binnen het keizerrijk.

Je kunt hier kiezen tussen een grote en kleine tour in het paleis. Ik koos voor de kleine. Achteraf een prima keuze: je ziet alles wat je wil zien. De vertrekken waar Franz Jozeph op zeer intensieve wijze zijn werk als keizer deed, de kamers die Elisabeth hier gebruikte, veelal voor cosmetische doeleinden, prachtige koninklijke zalen en natuurlijk een geweldig uitzicht op de paleistuinen. Bovendien kun je rustig om het paleis lopen, een kijkje nemen in de tuin of genieten van een apfelstrudel in het paleiscafé.

4. Spanische Hofreitschule

Spanische Hofreitschule

De Spanische Hofreitschule is een bezienswaardigheid die je echt alleen in Wenen vindt. Hier wordt al eeuwenlang lesgegeven in de kunst van het paardrijden, oorspronkelijk voor de keizerlijke familie (daar zijn ze weer). Hiermee is het de oudste rijschool ter wereld. Bijzonder: net als het Sisi Museum maakt het deel uit van paleis Hofburg en ligt dus middenin het centrum van de stad.

Wat de Spanische Hofreitschule (Spaanse Rijschool, omdat zowel de paarden als de trainers vaak van Spaanse afkomst waren) bovendien bijzonder maakt is het paardenras die je hier ziet: de Lipizzaner, het klassieke dressuurpaard, die speciaal voor het Weense hof werd gefokt.

Tegenwoordig geven de paarden ’s avonds spectaculaire dressuurshows, voor de liefhebber. Als je minder tijd, geld of interesse hebt, is de ochtendtraining een perfect compromis. Hierbij kun je tussen tien en twaalf uur ’s ochtends voor een prikkie kijken hoe de paarden hun rijkunst perfectioneren – in een prachtige koninklijke omgeving.

5. De oorspronkelijke Sachertorte

Sachertorte

Ben je een echte zoetekauw? Dan is de Weense Sachertorte natuurlijk een verplicht nummer. De Sachtertorte werd in 1832 bedacht door Franz Sacher en werd al snel een wereldwijde hit. De chocoladetaart met abrikozenvulling is allesbehalve luchtig en eet je het best in het chique Hotel Sacher, dat ooit werd opgericht door Franz’ zoon.

Hier nemen ze de taart zeer serieus: niet alleen sta je in de rij om voor een plekje in het café, je kunt ook te kust en te keur wat betreft merchandise. Een lekkere en vermakelijke tussenstop dus, midden in de stad.


Kijk ook eens naar de stoplichten

Leuk om eens op te letten: in Wenen staan veel stoplichten in het teken van liefde. En niet alleen een verliefd mannetje en vrouwtje mogen oversteken, je vindt ook stoplichten met twee mannetjes en twee vrouwtjes. Dat is toch leuk!


6. Stephansdom

Stephansdom

In het gezellige centrum van Wenen vormt de gotische Stephansdom een mooi en handig oriëntatiepunt. De grootste kathedraal van Oostenrijk torent statig boven de stad uit. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik na een bezoek aan veel Europese steden niet meer snel opkijk van een bijzondere kathedraal. Een luxeprobleem. Ik kan dan ook niet vertellen hoe de Stephansdom er binnen uitziet; ongetwijfeld bijzonder.

Desalniettemin blijft de Stephansdom me bij en wel vanwege het opvallende dak. Deze is versierd met een mozaïek van gekleurde stenen, die samen adelaars en geelblauwe patronen vormen. Het maakt de kathedraal een bijzondere verschijning. De dom wordt omringd door een gezellig plein met winkels, café’s en soms een markt.

7. Mozartmonument

Mozartmonument

Wat is een bezoek aan Wenen zonder Mozart? Het Mozartmonument van Wenen is te vinden vlakbij paleis Hofburg, in de Burggarten. Je ziet een standbeeld van Mozart in elegante houding naast een muziekstandaard. De voet in bekleed met gouden letters en verschillende muziekinstrumenten. Voor het standbeeld is een bloemenperkje in de vorm van een g-sleutel, waarvan de kleuren elke keer anders zijn. Al met al een leuk historische en fotogeniek plekje.

8. Mariahilfer Strasse

Naast het centrum van Wenen rondom de Hofburg en de Stephansdom is het gebied rondom de Mariahilfer Strasse perfect om te winkelen. Hier vind je de vaste ketens, maar ook leuke andere winkels zoals van Milka, MyMuesli en een Oostenrijkse HEMA. In ieder geval vanaf het Westbahnhof tot het centrum (Opernring) vermaak je je makkelijk een paar uur.

Zoek je een goed en betaalbaar hotel in Wenen? Wij sliepen in Motel One Wien Westbahnhof dicht bij het Westbahnhof en dit hotel zou ik zeker aanraden. De kamers zijn leuk, het is schoon, er is een gezellige bar en je zit middenin de gezelligheid van Wenen. Met zowel het ov vanaf Westbahnhof of elektrische stepjes kom je bovendien overal in korte tijd.

9. Naschmarkt

Naschmarkt

Als je lekker wilt struinen op een markt of een leuk plekje zoekt om te eten, ben je op de Naschmarkt aan het juiste adres in Wenen. Deze grootste markt van Wenen bestaat al sinds 1774 en is een echte publiekstrekker. Hier vind je allerlei soorten eten, kruiden, souvenirs en restaurantjes. Open van maandag tot zaterdag.

10. Sigmund Freud Museum

Sigmund Freud Museum

Ik vind het heerlijk om via een museumbezoek in korte tijd heel veel te leren over iets of iemand. Toen ik zag dat er een museum over Sigmund Freud was in Wenen, stond die ook hoog op mijn lijstje. De bedenker van de psychoanalyse woonde meer dan veertig jaar in Wenen. Zijn voormalige woonhuis en werkruimte is omgetoverd tot het museum.

Hoewel het museum absoluut interessant was, vond ik het toch teleurstellend. Het is een zeer klein museum en biedt dan ook weinig verdieping op het leven van Freud en zijn ideeën. Toen ik er was lag het museum midden in een verbouwing, maar ik had het idee dat dit echt alles was. Desondanks een mooi proefje van het onderwerp en leuk om een replica van zijn wachtkamer te zien.

11. Eten in een Heuriger

Uit eten in Wenen

Ik schreef het al eerder in het artikel 4x lekker en betaalbaar eten in Wenen: als je echt Wenen wil ervaren, ga dan naar een Heuriger. Dit zijn restaurantjes die zich vaak bevinden bij een wijngaard, buiten het centrum. Hier wordt de nieuwste wijn geschonken, in combinatie met een heerlijke maaltijd. Ook leuk voor niet-wijndrinkers.

12. Concert

Een laatste tip: ga naar een klassiek concert. Wenen is wat mij betreft niet compleet zonder een vleugje Mozart of Strauss. Het aanbod in Wenen is uiteraard groot, waarvan een groot deel speciaal voor toeristen is. Voor elk budget en mate van interesse is er wel een concert.

Zelf werd ik op straat overgehaald (echt niets voor mij, maar ik wilde hoe dan ook live klassieke muziek meemaken) om naar een concert in Palais Auersperg te gaan. Goed, ik had een iets hogere verwachting, maar ik heb een heerlijke avond (lees: anderhalf uur, precies genoeg) gehad. Niet in de laatste plaats omdat het ietwat knullig was. Prachtige locatie trouwens, dat dan weer wel.

LEES OOK: 4x lekker en betaalbaar eten in Wenen

Welke bezienswaardigheden in Wenen wil jij graag bezoeken? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment