De Warner Bros. Studio Tour in Hollywood is misschien wel de grootste aanrader tijdens een citytrip Los Angeles. Hier betreed je de wereld die we allemaal zo goed kennen uit films en series. Een absolute must als je een beetje filmfreak of Netflix-verslaafd bent. 

Zo blij als een kind was ik tijdens mijn bezoek aan de studio’s van Warner Bros. Opeens zag ik hoe de series en films die ik al zo lang kijk worden gemaakt,  tussen de bergen van Hollywood. Zo sta je opeens in het dorpje van Gilmore Girls en op de set van Friends. En dat is nog lang niet alles.

Benieuwd wat je allemaal ziet tijdens zo’n tour? Ik neem je mee. Pas op: spoilers.

Warner Bros. Studio Tour of Universal Studios Hollywood?

Twee grote studio’s bieden een dergelijke tour aan: Universal Studios Hollywood en Warner Bros. Universal is heel populair omdat de studiotour hier onderdeel is van een groot pretpark met allemaal filmgerelateerde attracties. Dit kost al snel honderd dollar voor een dag, maar schijnt een heel toffe belevenis te zijn.

Als je niet zo van pretparken houdt, niet een hele dag kwijt wil zijn of simpelweg alleen wilt zien hoe films gemaakt worden, dan is Warner Bros. een betere optie. Een tour duurt zo’n drie uur en kost ongeveer 65 dollar. Ook best veel geld, maar ik vond het elke dollar waard.

Nu vraag je je natuurlijk af: wat wordt/werd hier zoal opgenomen? Denk aan series als Friends, Pretty Little Liars, Full House, The Big Bang Theory, ER, Westworld, televisieshows als Conan en The Ellen DeGeneres Show en films als Blade Runner en Spider-Man.

Met Starbucks de bioscoop in

We hadden een tour geboekt om tien uur. Nadat we de spits van Los Angeles getrotseerd hadden, konden we gelukkig heel makkelijk parkeren. Voor tien dollar parkeer je je (huur)auto voor de deur.

Je meldt je in het gebouw van de studiotour, wordt ingedeeld in een groep en gaat lekker zitten tot de tour start. Mét een goede kop pumpkin spice latte (of iets anders lekkers), want er is gewoon een Starbucks aanwezig. Na een introductiefilm in een heuse bioscoop neemt een enthousiaste gids de groep mee naar dé studiotourwagen. Hoe noem je zo’n ding? Je weet vast wat ik bedoel.

Tijd om de wereld van de films en series in te stappen. Want dat ligt een stukje verderop, achter gesloten deuren.

En dan rijd je een kant-en-klaar filmdorp in

Huh? Even lijkt het alsof je een echt dorp binnenrijdt. Huizen die er echt uitzien, een pleintje met echte bomen, een stadhuis, een school. De backlot, heet dit. De gids vertelt ondertussen enthousiast dat één huis al tientallen jaren als set wordt gebruikt, voor zowel Rebel Without A Cause (1955) als recente series. Dit is dus de vaste filmset voor een reeks films en series.

Zijn wij als kijkers dan zo dom dat ons dat niet opvalt? Blijkbaar. De ultieme suspension of disbelief. Toch is dat een van de dingen die je meeneemt van de studiotour: je gaat opeens ‘kritischer’ kijken naar je series. Hé, Rory en Lorelai Gilmore lopen daar wel met sjaals, maar eigenlijk zijn ze gewoon in het altijd warme Los Angeles.

Warner Bros Studio Tour in Hollwood (Los Angeles)
Tijdens een tour neem je een kijkje op de backlot, waar je ook huizen van binnen mag bekijken.
Warner Bros Studio Tour in Hollwood (Los Angeles)
Rosewood City Hall uit Pretty Little Liars, maar ook bekend als Stars Hollow High School uit Gilmore Girls.

“Ssst… Hier wordt gefilmd.”

Onze gids houdt zich keurig aan de regels en maant ons tot stilte wanneer we langs een set rijden waar nu gefilmd wordt. Een rij auto’s staat te wachten om de set op te rijden, als verkeer op de achtergrond. Oja, we zijn inmiddels in New York aangekomen. Want ja, hier in Los Angeles hebben ze uiteraard ook een stukje New York nagebouwd.

Oja, we zijn inmiddels in New York aangekomen. Want ja, hier in Los Angeles hebben ze uiteraard ook een stukje New York nagebouwd.

Wat opvalt is dat een filmstudio (of zeg maar gerust: dorp) ook maar gewoon een plek is waar gewerkt wordt. Dat is ook meteen het leuke van deze tour. Ik had een beetje verwacht dat de studiotour net zo nep zou zijn als Hollywood zelf, maar je komt écht langs de plekken waar gefilmd wordt en dat maken ze niet mooier dan het is.

Dus medewerkers zijn bezig de sets gereed te maken en spullen staan nog in de filmhuizen. De gids is serieus bang dat hij opnames verstoort. Dát is toch wat we willen zien? De filmstudio’s zijn simpelweg zo groot (Warner Bros. Studios telt 25 hectare) dat tourgroepen zich er prima tussen kunnen bewegen.

Een kijkje op de soundstage van Mom

Dan komen we langs de soundstages, de grote gebouwen waar binnenopnames van series, films en televisieprogramma’s plaatsvinden. We maken een speciale stop bij Stage 24,  aangeduid als The Friends Stage. Dit is de plek waar het legendarische Friends werd opgenomen. Magisch! Om met Janice te spreken: Oh. My. God.

Warner Bros Studio Tour in Hollwood (Los Angeles)
The Friends Stage! Hier werden negen seizoenen van Friends opgenomen.

Niet dat daar verder iets te zien is. Een paar sets verderop is wél wat te zien. In elke tour word je meegenomen naar een soundstage waar in die periode gefilmd wordt. Dit is ook de enige plek waar je absoluut geen foto’s mag maken. Ik zei al, de gids is streng. We mochten een kijkje nemen op de set van Mom, de komedieserie met Anna Faris en Allison Janney. Ja hoor, ik herken de huiskamer!

Van decorbouw tot rijen telefoons tot Batmobiles

Om een film of serie te maken is natuurlijk wel meer nodig dan alleen sets. Ook voor dat deel geeft de tour je een kijkje in de keuken. Zo leidt de gids je door de workshops waar decors worden gemaakt, de designstudio’s en de kantoren van bijvoorbeeld Conan. En wat dacht je van alle prullaria en gebruiksobjecten in films? Die moeten ergens vandaan komen: de opslag van rekwisieten.

Hier staan meubels, lampen, rijen telefoons, vazen; allerlei spullen die gereserveerd worden voor opnames. Hier kun je gewoon tussendoor lopen, dingen aanraken en foto’s ermee maken. Dus dan zit je opeens achter het bureau van Veep.

Naast de rekwisieten is er ook altijd een selectie kostuums te zien. Toen wij er waren (september 2016) konden we de kostuums van Suicide Squad bewonderen. Hetzelfde geldt voor een selectie auto’s die tentoongesteld worden. Zo zagen wij de Batmobiles door de jaren heen, een feestje voor Batman-fans.

Warner Bros Studio Tour in Hollwood (Los Angeles)
De telefoons die men in films gebruikt moeten natuurlijk ergens vandaan komen.
Warner Bros Studio Tour in Hollwood (Los Angeles)
Ook was er een soort tentoonstelling met een selectie Batmobiles.

Jaaa, koffie in Central Perk, hallo Gunther!

Een tour is natuurlijk niet van deze tijd als het niet enigszins interactief is. En dus voegde Warner Bros. vanaf 2015 een nieuw deel toe aan de tour: Stage 48: Script to Screen. Hier word je door het productieproces geleid, met bijvoorbeeld scripts en maquettes van filmsets.

Warner Bros Studio Tour in Hollwood (Los Angeles)
Het originele café Central Perk uit Friends.

En dat niet alleen: je mag ook zelf ervaren hoe een film wordt gemaakt. Zo kom je te weten hoe het effect in The Hobbit wordt gemaakt en kun je je als Harry Potter of Batman uitleven voor een green screen. Ook kun je plaatsnemen op De Bank van Friends, in Central Perk. Exact de set van seizoen 10, op de gitaar van Phoebe na, zo werd ons verteld. Dat is voor een Friends-fan als ik toch wel een kers op de taart.

Op de foto met een Oscar

Voordat je een kopje koffie kunt drinken in een gemoderniseerd Central Perk, kom je nog langs een verzameling bijzondere objecten. Een wall of fame van Warner Bros. De gitaar van Phoebe (ah, hier is ‘ie dus!), een pistool uit Dirty Harry en een echte Oscar. Die willen we wel even vasthouden natuurlijk.

Mocht je inmiddels honger hebben gekregen, dan liggen de Friends-muffins op je te wachten. Uiteraard is hier ook nog een grote cadeaushop met allerlei merchandise van bijvoorbeeld Friends, The Big Bang Theory en Harry Potter. Ze weten wel hoe ze je blij moeten maken hier!

LEES OOK: 3x lekker en goedkoop eten in Los Angeles

Welke tour zou jij het liefst doen? Het pretpark van Universal Studios of deze Warner Bros. Studio Tour in Hollywood?

2 Comments

  1. Henriette Haenen Reply

    Hoi hoi, net je blog zitten lezen over Los Angeles. En ook natuurlijk gelezen over de tour langs de sets. Misschien handig als je de prijzen erbij zet. Wij (mijn vrouw en ik) gaan in september voor 3 wkn weer naar mijn familie die in LA woont en dit blog van je is echt een aanrader. Het openbaar vervoer ( waar wij gebruik van moeten maken omdat geen van ons2 een rijbewijs heeft) is echt goed. En niet duur. Vooral voor mensen met een handicap zoals ik.
    Groetjes vanuit Nijmegen en ik zal hier nog wel vaker lezen wie weet wat ik er nog van opsteek want heb nu weinig tijd om te lezen..

    • Get Citified Reply

      Beste Henriette, sorry voor mijn late reactie. Fijn dat je er iets aan hebt! De prijzen staan erbij (maar misschien niet erg duidelijk): Warner Bros. is ongeveer 65 dollar, Universal 100 dollar. Heel veel plezier in september!

Write A Comment