Ben je een citytrip Los Angeles aan het plannen? En lees je regelmatig dat je het kort moet houden? Mijn tip: hou het vooral niet kort, maar neem de tijd. Al is het alleen maar vanwege de verkeersdrukte. Voor m’n eerste citytrip LA had ik het totaal verkeerd ingeschat en moest daarom dingen overslaan. Zonde! Op basis van deze ervaring heb ik 3 tips voor je om je stedentripje te plannen.

LEES OOK: 3x prachtig uitzicht over Los Angeles (gratis!)

Los Angeles is een stad waar we eigenlijk nooit omheen kunnen: iedereen kent het Hollywood-sign, veel films en series worden hier (al dan niet in een studio) opgenomen en in de bladen zien we de gigantische huizen van sterren. En toch, als je zelf bezienswaardigheden in LA probeert op te noemen, kom je niet eens zo ver.

De Walk of Fame, Rodeo Drive, het genoemde Hollywood-sign (die je niet kunt bezoeken) en Venice Beach. Daar houdt het met de parate kennis wel op. Om eerlijk te zien kende ik de skyline niet eens echt goed. Of zeg ik dan iets raars?

Citytrip Los Angeles: hou het kort?

Terwijl we de roadtrip planden – heel veel plannen in veel te weinig tijd – moesten we keuzes maken. Op verschillende blogs lazen we dat een citytrip Los Angeles nogal een tegenvaller was. Hollywood is vergane glorie, het verkeer is ontzettend chaotisch, er lopen veel zwervers en vooral: er hangt geen gezellige sfeer.

Aangezien we toch ergens in onze reis tijd moesten inleveren, besloten we de tijd in Los Angeles te beperken. Een paar studiobezoekjes, naar het strand, een rondje Beverly Hills, dat moest toch wel kunnen in anderhalve dag? Niet dus.

Tip 1: Gun Los Angeles tijd

Los Angeles tips
Hou rekening met file.

Niet dus. Les 1: Los Angeles is gigantisch. Het is, na New York, de tweede grootste stad van de VS. Toch is LA niet met New York te vergelijken. Waar Manhattan vrij compact is en dus goed te bereizen, is LA een aaneenrijging van verschillende steden met elk hun eigen bezienswaardigheden.

Dit verklaart ook de ongezellige indruk die veel mensen van de stad hebben. Het is simpelweg niet mogelijk om een goede, samenhangende indruk van deze stad (of eigenlijk agglomeratie) te krijgen. Elk deel heeft z’n eigen charme en daar zit het euvel: het is soms een uur rijden van de ene naar de andere plek.

We merken het meteen: we wisten van de verkeersdrukte in Los Angeles en alsnog klopten we een halfuur later dan gepland aan bi onze Airbnb-host. Hij raadde ons aan om voor de volgende dag ruim de tijd te nemen, hoe kort de afstanden ook lijken. “In Los Angeles denken we niet in mijlen, maar in minuten”, waren zijn wijze woorden.

Tip 2: Huur een auto

Het ov-netwerk in LA schijnt niet bepaald je van het te zijn. Schijnt, want we hebben het zelf niet uitgeprobeerd. Maar met een metrostelsel dat niet zo optimaal is zoals bijvoorbeeld in New York, kan ik me goed voorstellen dat een auto echt een beter vervoermiddel is. Huur dus een auto, ook als je alleen LA bezoekt. Het is het waard.

Dan snap je ook meteen waar dat verkeer vandaan komt. Iedereen pakt de auto. Vandaar ook al die files. (Waar de fijne film La La Land (2016) dan weer een positieve draai aan gaf, zie video.) Maar het heeft ook zo z’n voordelen: de stad is berekend op veel auto’s en je vindt overal parkeerplaatsen. Hoewel ik in New York nooit zou overwegen om met een auto de binnenstad in te gaan, is dat in LA geen probleem. Je bent alleen niet de enige.

Tip 3: Plan je citytrip Los Angeles ruim

Los Angeles tips
De vaak prachtige zonsondergang op Venice Beach.

Als je de kaart van LA er bij pakt, zie je snel dat de stad niet één centrum heeft. In het noordwesten vind je Hollywood, Beverly Hills en het Griffith Observatory, in het westen de stranden Venice Beach en Santa Monica en in het midden Downtown LA. En dan laten we Disneyland in Anaheim en Malibu voor het gemak nog even buiten beschouwing.

Oriënteer je dus goed van tevoren. Wil je al deze onderdelen van de stad zien? Plan dan wat meer tijd. Hou rekening met lange rijtijden tussen de verschillende wijken. Gun LA tijd om niet alleen een vluchtige indruk te krijgen, maar ook de stad even te beleven. Helemaal als je bijvoorbeeld een studiotour (zoals wij deden bij Warner Brothers) erbij wilt doen, dat duurt gauw een halve dag.

Wat deden wij in anderhalve dag?

Hoewel we in anderhalve dag nog best een aardig deel van de stad hebben gezien, is er ook een aanzienlijk deel dat we niet echt hebben ervaren of überhaupt niet hebben bezocht. Met een paar programmaonderdelen die veel tijd innamen plus de lange reistijden, moet je gewoon keuzes maken.

We hebben een dus een paar dingen moeten skippen. Santa Monica werd ‘m niet. Te ver lopen vanaf Venice Beach en met de auto was het tijdtechnisch niet erg reëel. Zonde! Ook Downtown LA hebben we helaas niet bezocht. Daar schijnt een typisch Latijns-Amerikaanse sfeer te hangen. Klinkt tof maar lag ook te ver uit de richting.

Conclusie: nog een tripje LA

Ehm ja, de conclusie van dit betoog is eigenlijk niet eens een slechte. We plannen ‘gewoon’ nog een citytrip Los Angeles! We hebben een vleugje kunnen proeven, maar er wachten nog zoveel smaken.

Update: Inmiddels zit onze tweede roadtrip aan deze kant van de VS erop en daarmee ook een tweede citytrip Los Angeles. Deze keer konden we de gemiste bezienswaardigheden dus inhalen en hebben we zowel Santa Monica als Downtown LA kunnen afstrepen. Jeej.

LEES OOK: Downtown Los Angeles verkennen: 3 tips

Heb jij weleens een citytrip LA gedaan? Wat vond je ervan? Deel het hieronder!

Write A Comment