Een citytrip Los Angeles kon natuurlijk niet ontbreken tijdens onze eerste roadtrip in Californië. De stad van Hollywood, films en series – voor ons als filmfans een bijzondere plek. Tot we tips van anderen erop nasloegen: een tripje LA moest je vooral kort houden. Maar is dat wel zo? Spoiler: nee. Ik geef je drie tips voor het plannen van je stedentrip LA.

LEES OOK: Zo tof is de Warner Bros Studio tour in Hollywood

Los Angeles is een stad waar we eigenlijk nooit omheen kunnen: iedereen kent het Hollywood-sign, veel films en series worden hier (al dan niet in een studio) opgenomen en in de bladen zien we de gigantische huizen van sterren. En toch, als je zelf bezienswaardigheden in LA probeert op te noemen, kom je niet eens zo ver.

De Walk of Fame, Rodeo Drive, het genoemde Hollywood-sign (die je niet kunt bezoeken) en Venice Beach. Daar houdt het met de parate kennis wel op. Om eerlijk te zien kende ik de skyline niet eens echt goed. Of zeg ik dan iets raars?

Citytrip Los Angeles: hou het kort?

Terwijl we de roadtrip planden – heel veel plannen in veel te weinig tijd – moesten we keuzes maken. Op verschillende blogs lazen we dat een citytrip Los Angeles nogal een tegenvaller was. Hollywood is vergane glorie, het verkeer is ontzettend chaotisch, er lopen veel zwervers en vooral: er hangt geen gezellige sfeer.

Aangezien we toch ergens in onze reis tijd moesten inleveren, besloten we de tijd in Los Angeles te beperken. Een paar studiobezoekjes, naar het strand, een rondje Beverly Hills, dat moest toch wel kunnen in anderhalve dag?

Tip 1: Gun Los Angeles tijd

Niet dus. Les 1: Los Angeles is gigantisch. Het is de tweede grootste stad van de VS, na New York. Toch is LA niet met New York te vergelijken. Waar Manhattan vrij compact is en dus goed te bereizen, is LA een aaneenrijging van verschillende steden met elk hun eigen mustsees. De stad zien in een paar dagen is dus een stuk lastiger.

Dit verklaart ook de ongezellige indruk die veel mensen van de stad hebben. Het is simpelweg niet mogelijk om een goede, samenhangende indruk van deze ‘stad’ (of eigenlijk agglomeratie) te krijgen. Elk deel heeft z’n eigen charme en pas op: dit betekent soms een uur rijden van de ene naar de andere plek.

Wij denken niet in mijlen maar in minuten

Deze wijze woorden werden gesproken door onze Airbnb-host, die in LA is geboren en getogen, nadat wij een halfuur te laat bij hem aanklopten. Oeps, ondanks de kennis van het drukke verkeer hadden we het toch onderschat. Hij raadde ons aan om voor de volgende dag ruim de tijd te nemen, hoe kort de afstanden ook lijken.

Eerlijk is eerlijk, voordat we vertrokken naar de VS realiseerden we ons al dat we wellicht te weinig tijd hadden ingepland voor LA. “Anderhalve dag? Dat is véél te weinig!”, drukte mijn broer ons al op het hart. Hij had gelijk. Helemaal gezien onze liefde voor de film- en televisiewereld.

Tip 2: Huur een auto

Het ov-netwerk in LA schijnt niet bepaald je van het te zijn. Schijnt, want we hebben het zelf niet uitgeprobeerd. Maar met een metrostelsel dat niet zo optimaal is zoals bijvoorbeeld in New York, kan ik me goed voorstellen dat een auto echt een beter vervoermiddel is. Huur dus een auto, ook als je alleen LA bezoekt. Het is het waard.

Even tussendoor: de heerlijke film La La Land (2016) geeft een vrolijke positieve draai aan de vele auto’s in LA.

Dan snap je ook meteen waar dat verkeer vandaan komt. Iedereen pakt de auto. Deze stad is berekend op veel auto’s en je vindt overal parkeerplaatsen. Hoewel ik in New York nooit zou overwegen om met een auto de binnenstad in te gaan, is dat in LA geen probleem. Je bent alleen niet de enige.

Tip 3: Plan minstens drie hele dagen

Als je de kaart van LA er bij pakt, zie je snel dat de stad niet één centrum heeft. In het noordwesten vind je Hollywood, Beverly Hills en het Griffith Observatory, in het westen de stranden Venice Beach en Santa Monica en in het midden Downtown LA. En dan laten we Disneyland in Anaheim en Malibu voor het gemak nog even buiten beschouwing.

Oriënteer je dus goed van tevoren. Wil je al deze onderdelen van de stad zien? Plan dan wat meer tijd. Hou rekening met lange rijtijden tussen de verschillende wijken. Gun LA tijd om niet alleen een vluchtige indruk te krijgen, maar ook de stad even te beleven. Helemaal als je bijvoorbeeld een studiotour (zoals wij deden bij Warner Brothers) erbij wilt doen, dat duurt gauw een halve dag.

Wat deden wij in anderhalve dag?

Hoewel we in anderhalve dag nog best een aardig deel van de stad hebben gezien, is er ook een aanzienlijk deel dat we niet echt hebben ervaren of überhaupt niet hebben bezocht. Met een paar programmaonderdelen die veel tijd innamen plus de lange reistijden, moet je gewoon keuzes maken.

En dus zijn we weliswaar door Beverly Hills gereden, maar een tour zoals we van plan waren is niet gelukt. We dachten: alle tijd om zelf een toertje samen te stellen langs de huizen van de sterren. Forget it. Ten eerste wordt dit afgeraden omdat de hekken zo hoog zijn dat je toch niets ziet, ten tweede sta je meer stil dan je rijdt. Daar heb je dus tijd voor nodig.

Keuzes, keuzes, keuzes

Hetzelfde geldt voor het strand. We kwamen pas rond etenstijd aan op Venice Beach, toen het langzaam donker werd en de straatartiesten hun spullen aan het opruimen waren. Hoewel we een werkelijk prachtige zonsondergang konden aanschouwen en heerlijk aten, waren we toch te laat om Venice Beach echt te ervaren.

Ook hebben we een paar dingen moeten skippen. Santa Monica werd ‘m niet. Te ver lopen vanaf Venice Beach en met de auto was het tijdtechnisch niet erg reëel. Zonde! Ook Downtown LA hebben we helaas niet bezocht. Daar schijnt een typisch Latijns-Amerikaanse sfeer te hangen. Klinkt tof maar lag ook te ver uit de richting.

Conclusie: nog een tripje LA

Ehm ja, de conclusie van dit betoog is eigenlijk niet eens een slechte. We plannen ‘gewoon’ nog een citytrip Los Angeles! We hebben een vleugje kunnen proeven, maar er wachten nog zoveel smaken.

Inmiddels zijn we al voor de tweede keer geweest en hebben we de stad een goede tweede kans gegeven. Vier nachten en dus drie hele dagen hadden we voor Los Angeles ingepland. En ik kan je vertellen: ook deze dagen zaten zo weer vol. Waarmee? Dat deel ik binnenkort.

LEES OOK: 3x lekker en goedkoop eten in Los Angeles

Heb jij weleens een citytrip LA gedaan? Wat vond je ervan? Deel het hieronder!

Write A Comment