Op zoek naar een avondje heerlijk entertainment tijdens je citytrip New York? Ga naar een comedy club. Hier word je volop vermaakt door topcomedians en dat allemaal onder het genot van een hapje en een drankje. Zelf bezocht ik twee keer de beroemde club Comedy Cellar en ging met buikpijn van het lachen weg.

LEES OOK: Deze 9 theatershows zag ik in New York

Je kent het vast wel van Comedy Central, Netflix of gewoon uit het Nederlandse theater: stand-upcomedy. Het is een toffe vorm van entertainment omdat het heel intiem aanvoelt: de ruimte is vaak klein, de comedian staat niet op een verhoogd podium en het lijkt alsof je als publiek echt in gesprek bent met de comedian. Heel anders dan de cabarettraditie die wij in Nederland meer kennen.

Stand-up comedy in New York: waar moet je naartoe?

Stand-up comedy New York
Het beroemde podem van Comedy Cellar in New York.

Beide keren dat ik naar een comedy club in New York ging, kozen we voor de beroemde Comedy Cellar, middenin Greenwich Village. De eerste keer (in 2016) kwamen we terecht in het bijbehorende Village Underground. Deze club hoort bij de Comedy Cellar, maar zit om de hoek en is iets groter.

De tweede keer (in 2020) lukte het wel om kaarten te krijgen voor de Comedy Cellar zelf. Een kleine club, waar je de top van de New Yorkse stand-up comedy kunt aanschouwen. Bovendien is de Comedy Cellar bekend van tv-registraties, dus grote kans dat de club je bekend voorkomt.

Hoe kom ik aan tickets?

Als je zeker wilt zijn van een ticket, is het verstandig om deze op tijd online aan te schaffen. Als je nog niet weet hoe je dagen in New York verlopen of als je lastminute beslist om er naartoe te gaan, is er een andere optie: de wachtlijst. Dit is de manier waarop ik twee keer tickets bemachtigde. (Op basis van deze steekproef kan ik zeggen dat dat dus makkelijk is, maar misschien heb ik gewoon geluk gehad.)

Bij de wachtlijst meld je je ongeveer een uur rond de geplande show bij de club. Je laat je naam en gezelschap noteren en belooft dat je een halfuur voordat de show begint weer terug bent. Dan gaan ze het publiek vullen met mensen van de wachtlijst. Met een beetje geluk wordt je naam genoemd en mag je naar binnen. Let op: je moet je identificeren, dus neem iets van een id mee.

Hoe duur is het?

Een comedy show in een beroemde club als Comedy Cellar is eigenlijk spotgoedkoop. Je betaalt een vast bedrag en bent verplicht om twee drankjes af te nemen. Het vaste bedrag varieert, afhankelijk van de dag, van $14 tot $24 dollar per persoon. Wij waren er op maandag, dus dat was slechts $14.

Dan komt er nog een x bedrag aan drankjes overheen, maar daar staat dan dus tegenover dat je ook lekker met een drankje kunt genieten van de show. Niet verkeerd.

Hoe werkt het?

Een comedy club heeft meestal een andere indeling dan een theater. Er zijn tafels met stoelen en er staan een paar rijen stoelen om de comedian heen. Dit maakt de sfeer heel relaxed, alsof je drankjes aan het doen bent en er toevallig comedians optreden.

De line-up van comedians staat buiten op een bord aangegeven, maar is natuurlijk onder voorbehoud. De kans is in ieder geval groot dat je een van de namen kunt kennen van een Netflix-special, Comedy Central of als schrijvers van een tv-programma. Het zijn niet de eersten de besten.

Het zijn vijf stand-ups van elk ongeveer een kwartier. Dit wordt aan elkaar gepraat door een zesde grappige persoon, de MC. Al met al ben je dus ongeveer anderhalf uur onder de pannen.

Wie zagen wij?

Stand-up comedy New York

De eerste keer waren er al wat bekenden bij, de tweede keer vielen we echt met onze neus in de boter. Eerlijk gezegd: ik kende ze allemaal (nog) niet, maar je kon merken dat het zwaargewichten waren. En het is niet uniek dat je hier grote namen ziet: zowel Jim Norton als Colin Quinn treden regelmatig op in Comedy Cellar. Bij ons werd alles aan elkaar gepraat door comedian Jon Laster en die deed dat met verve.

Deze vijf comedians zagen wij tijdens ons laatste bezoek:

Rachel Feinstein: Kun je kennen van Netflix-serie The Standups (seizoen 2), stand-up bij The Tonight Show With Jimmy Fallon en speelde in films van beste vriendin Amy Schumer.

Colin Quinn: Voormalig schrijver en acteur van Saturday Night Live, had eigen programma op Comedy Central en speelde in Girls. Heeft meerdere shows op Netflix.

Lenny Marcus: Deed standup in zowel Late Night with David Letterman als The Tonight Show With Jimmy Fallon en maakte enkele korte films.

Mark Birbiglia: Heeft een Netflix-special The New One, speelde in Girls en Orange Is The New Black en creëerde zowel onemanshows als films.

Jim Norton: Heeft een Netflix-special Mouthful of Shame, speelde in series van Louis C.K. en Amy Shumer en onlangs nog in The Irishman.

Best wel indrukwekkend, hè? Dat vind ik ook nu ik dit onder elkaar zet.

Hoe was het?

De beste recensie is eigenlijk simpel: ik heb zo hard gelachen. De comedians voldeden aan alle verwachtingen. En die zijn hoog als je in New York naar een beroemde comedy club als Comedy Cellar gaat.

Je merkt dat het langzaam opbouwt. Wat dat betreft heeft de eerste in de line-up de moeilijkste taak. Natuurlijk wordt het publiek wel opgewarmd door de MC, maar bij de derde comedian zit je nu eenmaal meer in de lachmodus dan bij de eerste. Op den duur raak je als publiek in een flow en dan wordt het echt leuk.

Een dikke aanrader dus, helemaal voor dit bedrag. Echt, buikpijn van het lachen.

LEES OOK: Goedkope theatertickets in New York: mijn tips

Hou jij van stand-up comedy?

Write A Comment