De Sherlock Experience, zo hebben mijn vriend (ook verstokt Sherlock-fan) en ik het gedoopt: een dagdeel Londen zien zoals we het kennen uit de BBC-serie Sherlock. En met een beetje verbeeldingskracht (mind palace, anyone?) waan je je in de bijzondere wereld van deze high-functioning sociopath.

Voor fans van de BBC-serie Sherlock is een citytrip naar Londen toch een beetje alsof je een filmset opstapt. Zelfs bij het zien van de gangbare bezienswaardigheden als de London Eye, Big Ben, Trafalgar Square of St. Paul’s Cathedral hoor je de tune en zie je Benedict Cumberbatch schrijden in zijn lange jas, met Martin Freeman in zijn kielzog.

LEES OOK: 4x lekker en betaalbaar eten in Londen

1. Het bekende adres: 221B Baker Street

The game is on! Laten we beginnen bij hét adres dat bij Sherlock-liefhebbers ingeprent staat: 221B Baker Street. Als je met een blik op oneindig naar dit adres gaat, herken je echter weinig van de serie. Op het adres is namelijk niet onze BBC-Sherlock gevestigd, maar het Sherlock Holmes Museum, dat hier sinds 1990 huist.

Deze populaire en niet verplaatsbare attractie zal de reden zijn dat de makers van de serie gekozen hebben voor een andere locatie. Dat er niets te herkennen is maakt een bezoek aan Baker Street echter niet minder leuk.

BBC Sherlock in Londen
The Sherlock Holmes Museum (inclusief Sherlock-pet bij het hek!).

Voor geïnteresseerden in de originele verhalen van Arthur Conan Doyle is het museum natuurlijk een must-visit. In het huis is de sfeer gecreëerd van hoe Sherlock en John Watson geleefd zouden hebben eind negentiende eeuw, met herkenbare voorwerpen uit de verhalen.

Ben je niet zozeer geïnteresseerd in het museum of bespaar je graag wat ponden, loop dan tóch even het museum binnen voor de museumwinkel. Ook hier ga je even terug in de tijd, maar het assortiment is volledig up-to-date. Hier vind je BBC Sherlock-Cluedo, een tote bag met SHERLOCKED en kun je ook nog een echte Sherlock-pet scoren.

CITIFIED TIP | Toevallig ook Beatles-fan? Iets voorbij het museum (231/233 Baker Street) zit London Beatles Store, een winkel vol met Beatles-memoribilia, van sloffen tot gouden platen tot lavalampen. Ja echt.

LEES OOK: Het beroemde zebrapad van The Beatles: een bezoekje aan Abbey Road in Londen

2. Het huis zoals we het kennen uit de serie

Als de serie niet op 221B Baker Street wordt opgenomen, waar dan wel? 187 North Gower Street, om precies te zijn. Dit ligt ter hoogte van Baker Street, een wandeling van ongeveer twintig minuten oostwaarts. Nog makkelijker: neem de gele, roze of paarse metrolijn van Baker Street naar Euston Square. Vanaf daar loop je zo de straat in.

Wegens het succes van de serie verwachtte ik hier een soort Sherlock-bedevaartsoort aan te treffen: een plek waar fans zich verzamelen en een winkel met allerlei merchandise – de doelgroep staat dan immers voor de deur. Maar nee. Het is een doodgewone staat waar het Londense leven – natuurlijk – gewoon doorgaat. Een naïeve fangedachte, blijkbaar.

BBC Sherlock in Londen
De beroemde deur van Sherlock.

Omdat het adres dus niet echt 221B is, is het even zoeken naar de juiste deur. Zodra Speedy’s in zicht komt, is het duidelijk: dit is ‘m, de plek waar Sherlock en John Watson in en uit lopen. En let’s be honest: dan staan we vervolgens toch, met een glimlach van oor tot oor, selfies te maken voor een ogenschijnlijk random gebouw.

3. Lunchen in stijl bij Speedy’s

Tijd voor de buurman! Tijd voor een lunch in Sherlock-stijl. Dat doen we natuurlijk bij Speedy’s, het café dat altijd in beeld is en waar John Watson en Mycroft samen een kopje koffie dronken. Leuk feitje: speciaal voor die scène kreeg het café een opknapbeurt en is nog steeds in die hoedanigheid te bewonderen.

Klanten van Speedy’s op het terras kijken geamuseerd naar onze blije reacties op De Deur van Sherlock. Net zo blij zijn we als we het café inlopen. Hoewel het zaakje meteen na uitzending veel aanloop kreeg van Sherlock-fans, staan er nu vooral hongerige Londenaren die hun lunch komen halen. We wurmen ons naar een tafeltje, waar we onze Sherlock Experience voortzetten.

BBC Sherlock in Londen
De bekende gevel van café Speedy’s uit BBC Sherlock in Londen.

Eenmaal binnen voel je je als Sherlock-fan wel begrepen in Speedy’s. Zo kun je verschillende Sherlock-gerechten bestellen en de muren hangen vol foto’s van de serie. Terwijl je je tanden zet in je Sherlock & Watson Wraps kun je je dus in alle rust vergapen aan Benedict Cumberbatch, de crew en The Woman. Dat is nog eens een smakelijke afsluiter van deze DIY-Sherlock-tour!

Extra Sherlock-momentjes als je door Londen struint

  • De metro: Zo simpel maar bij de Londense metro krijg je toch snel beelden van het verdwenen metrostel in The Empty Hearse (seizoen 3) en de geweldige scène tussen Sherlock en Watson wanneer ze de bom onder The Parliament proberen te ontmantelen.
  • Chinatown: De aflevering The Blind Banker (seizoen 1) speelt zich deels af in Chinatown en dat herken je als je er een hapje gaat eten.
  • Buckingham Palace: Als je door de hekken van Buckingham Palace staat te kijken naar de life guards, moet je onwillekeurig toch even denken aan die arme ‘Bloody Guardsman’ uit de aflevering The Sign of Three (seizoen 3).

LEES OOK: Mijn favoriete betaalbare hotels in Londen

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar andere locaties op de website van Sherlockology. Zijn er plekken die jou zou toevoegen aan de tour? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment