Lekker en betaalbaar eten in San Francisco is gelukkig niet zo moeilijk als je zou verwachten van zo’n dure stad. Waar ga je dan heen? Tijdens mijn citytrip in San Francisco heb ik een aantal leuke plekken ontdekt. Van het traditionele clam chowder tot een food market: zes tips.

In een eerder artikel over de beste koffie en ontbijtjes in San Francisco schreef ik dat koffie echt serious business is in dit gebied. Eigenlijk geldt voor eten precies hetzelfde. Californië staat er natuurlijk om bekend dat men hier veel bezig is met gezondheid en goed eten en dat zie je terug in het aanbod. Alles artisan, organic en fresh.

1. Clam chowder bij Boudin Bakery

San Francisco voor foodies

Boudin Bakery is een begrip in San Francisco, vooral bekend van de sourdough (zuurdesembrood) en prachtig gelegen aan de Fisherman’s Wharf. Met ‘The Original San Francisco Sourdough’ groeide de bakkerij sinds 1849 uit tot een concept waar je voor zowel ontbijt als diner terechtkunt.

Bijna net zo beroemd is de clam chowder die ze hier serveren. Ik kende het gerecht niet, maar in de VS en Canada wordt het veel gegeten. Clam chowder is een dikke soep met vis en groente, vaak geserveerd in een – daar is ‘ie weer – zuurdesembol. Het klinkt misschien niet meteen lekker, maar het is echt het proberen waard.

Het is heerlijk. Bovendien vult het enorm, met het brood erbij is het een volledige maaltijd. Uitgegeten? Dan kun je hier ook nog een Museum and Bakery Tour doen.

2. Lekker vers in Ferry Building

San Francisco voor foodies
In de Ferry Building kun je gezellig eten.

Nog zo’n bekende locatie in San Francisco: de Ferry Building. Dit is niet alleen de plek waar ferry’s aankomen en vertrekken, maar ook een fijn plekje voor lekker en betaalbaar eten in San Francisco. In het opvallende lichtblauwe gebouw huizen namelijk allemaal hippe eettentjes.

Hier vind je allemaal vers eten. Alles heeft zo’n organische look met prachtige huisstijlen. Van innovatief ijs tot biologische honing, van zelfgemaakte empanada’s tot een sapjesbar die alleen werkt met ingrediënten van boerderijen uit Californië.

De keuze viel op een tosti van Cowgirl Sidekick. Dat klinkt simpel, maar je snapt natuurlijk in deze context: dit is een tosti van een hoger niveau. Hier werken ze met de verse kaas van hun buurwinkel Cowgirl Creamery Artisan Cheese Shop. Zelf noemen ze het premium farmstead cheese. Het organische brood is natuurlijk ook vers en komt van een andere buurwinkel, Acme Bread Company. Een superverse tosti dus en eerlijk is eerlijk: dat proef je. Mmm.

3. SOMA StrEat Food Park

San Francisco voor foodies
Gezellig en lekker eten.

SOMA StrEat Food Park is de plek waar je moet zijn als je van foodtrucks houdt. Het is een soort foodtruckfestival, maar dan op een vaste plek, met dagelijks verschillende foodtrucks. Hier kun je dus altijd terecht voor een verse maaltijd, zowel lunch als diner.

Het food park bevindt zich ten zuiden van Market Street, in de wijk South of Market, ook wel SOMA. Vandaar de naam. Laat je hier vooral verrassen door wat er die dag te krijgen is. Wij aten er heerlijke ramen. Ramen waarvoor we bijna wel terug zouden willen.

4. Prachtige zoetigheid bij Tartine Bakery

Koffie en ontbijt in San Francisco

Tartine Bakery is een must voor foodies. De bakkerij maakt de mooiste – en lekkerste – dingen en krijgt daarvoor de roem die het verdient. Dat bekent: eigen kookboeken, meerdere vestigingen en elke dag een rij voor de deur.

Als bakker is Tartine Bakery vooral geschikt als ontbijt- of lunchlocatie. Vers brood en lekkernijen. Goedkoop is het niet, maar wel betaalbaar. En het is het gelukkig ook waard. Wel opletten als je de bakker zoekt: er staat geen naam op de gevel.

5. Chocolade bij Ghirardelli Square

Ghirardelli is een chocolademerk dat bij mijn weten vooral in de VS bekend is. Het is onderdeel van Lindt en daar is het ook wel mee te vergelijken: de wat luxere chocolade. In 1852 begon de Italiaan Domenico Ghirardelli eigen chocolade te verkopen in zijn winkel in San Francisco. Inmiddels is de plek waar oorspronkelijk de Ghirardelli-fabriek stond omgetoverd tot Ghirardelli Square, vlakbij Fisherman’s Wharf.

Op dit plein, dat wat hoger ligt, vind je allerlei winkels en restaurants, met als blikvanger natuurlijk de winkel van Ghirardelli. Proef hier de verschillende soorten en neem je favoriet mee als chocoladecadeau óf als cadeautje voor jezelf natuurlijk.

6. Grote soesjes van Beard Papa Cream Puffs

Je kunt kiezen uit verschillende soorten soesjes.

In Nederland heb ik nog nooit een winkel gezien die alleen maar soesjes verkoopt. Alleen daarom al wilde ik naar Beard Papa’s Cream Puffs. Er zijn in San Francisco twee vestigingen, waaronder één in het winkelcentrum Westfield (vlakbij Union Square). Deze soesjeswinkel is niet typisch San Francisco, want het is een Japans concept.

In 1999 begon Beard Papa met een winkel in Osaka en heeft inmiddels winkels in Azië, Australië, Canada en de VS. Het zijn geen kleine soesjes zoals je ze in de supermarkt koopt, maar mooie grote soesjes in allerlei smaken. Je kunt zelf kiezen welke smaak vulling je wil, zoals vanille, chocolade of groene thee.

LEES OOK: 4x koffie en ontbijt in San Francisco

Heb jij nog tips voor lekker en betaalbaar eten in San Francisco? Laat het weten in een reactie.

Write A Comment