Bij een reis naar IJsland is een bezoek aan een warmwaterbad voor velen een must. Niet voor niets is het geothermische bad Blue Lagoon een van de populairste toeristenattracties van IJsland. Aan de andere kant kun je ook kiezen voor een veel kleinere, minder massale lagoon: Secret Lagoon. Tijdens mijn IJsland bezocht ik beide en ik kan bevestigen: het is een wereld van verschil.

Toegegeven: de Blue Lagoon heeft iets idyllisch: een prachtige oase van warm, lichtblauw water middenin de woeste IJslandse natuur. Als je foto’s ziet denk je: dit wil ik.

Enige nadeel: je bent niet de enige. Daarom zoeken mensen steeds vaker naar onbekendere lagoons, zonder massa’s toeristen. Secret Lagoon is daarvan de bekendste. Maar waar moet je nou naartoe?

LEES OOK: Citytrip Reykjavík voor beginners: 3 hoogtepunten

Mijn overwegingen vooraf

Ondanks dat ik (en mijn reisgezelschap) eigenlijk altijd de highlights wel wil zien/meemaken, was ik in het geval van IJsland voornemens om de Blue Lagoon over te slaan. Je hoort wat, je leest wat. De Blue Lagoon zou te massaal en toeristisch zijn en zeker niet de ontspannende ervaring die je verwacht.

We lazen over de rustiger tegenhanger: Secret Lagoon, een vergelijkbaar warmwaterbad vlakbij de Golden Circle van IJsland. Laten we dat dan maar doen. Lekker relaxed, ook op de route en wat toch ook wel aantrekt: het is secret.

Toen onze laatste dag in IJsland echter naderde, sloeg de fomo toe. Ojee, we willen toch de Blue Lagoon meemaken. En dus zaten we op onze laatste avond, nog snel op de valreep, in onze tweede lagoon in twee dagen. Niet zoals gepland, maar niet verkeerd.

Blue Lagoon of Secret Lagoon: een wereld van verschil

Deze onverwachte samenloop van omstandigheden geeft mij nu wel de kans om over beide ervaringen te vertellen en jou dus te helpen met een keuze. Ik heb het voor je samengevat in vier verschillen:

1. Locatie: vliegveld vs. Golden Circle

Heel praktisch: waar bevinden Blue en Secret Lagoon zich ten opzichte van IJsland en andere bezienswaardigheden? Vooropgesteld: beide hebben een ideale locatie. Als echte dagtrip vanuit Reykjavík heeft Blue Lagoon een voordeel. Deze spa is drie kwartier rijden van Reykjavík en bovendien slechts twintig minuten van het internationale vliegveld Keflavík. Daarom wordt dit vaak gecombineerd met de heen- of terugreis.

Secret Lagoon ligt iets meer in het binnenland van IJsland en heeft een dubbele reistijd vanuit Reykjavík. Desalniettemin heeft Secret Lagoon het voordeel dat het op twintig minuten rijden ligt van Geysir, de geiser die deel uitmaakt van de Golden Circle. Grote kans dat je daar ook bij in de buurt komt tijdens je tripje IJsland. Beide spa’s zijn dus goed in te passen.

2. Prijs: €22 vs. €49+

Voor velen zal prijs een belangrijke drijfveer zijn bij de keuze tussen de lagoons. IJsland is immers al duur genoeg. Secret Lagoon heeft een standaard prijs: 3000 ISK per persoon, omgerekend ongeveer 22 euro. De prijzen van Blue Lagoon zijn echter afhankelijk van het seizoen, de dag en vooral de tijd waarop de gaat. Hoe eerder op de dag, hoe duurder het ticket, aangezien je dan langer te besteden hebt in het bad. Wij betaalden ongeveer 88 euro per persoon voor een entree om 21:00. Het bad sloot om middernacht.

Maar belangrijker misschien: zijn de prijzen het waard? In beide gevallen een volmondig ja. Bij beide ben je een bijzondere ervaring rijker. De ene ervaring is wat simpeler en dus goedkoper, de andere ervaring is wat uitgebreider (ook inclusief een masker, handdoek en een drankje) en dus duurder.

3. Faciliteiten: alles wat je nodig hebt vs. alles wat je wenst

De Secret Lagoon biedt alles wat je nodig hebt aan voorzieningen: gratis parkeerplaatsen, een restaurantje, bar, huur van handdoeken en badjassen, nette kleedruimtes en tafeltjes buiten. Ook zijn hier waternoodles beschikbaar, waarmee je heerlijk in het warme bad kunt drijven. Je kunt je drankje meenemen en er is genoeg ruimte in het bad. Lekker ontspannen dus.

De Blue Lagoon biedt ook alles wat je nodig hebt – en nog veel meer. Hier geen waternoodles (minpuntje, maar het zou ook afdoen aan de pracht van het bad), maar wel een spa met allerlei behandelingen, een bar in het water, verschillende maskers die je op kunt doen, sauna’s, een giftshop, verschillende restaurants en privékleedkamers als je dat wil. Kortom: alles wat je je extra kan wensen bij een warmwaterbad. Tegen extra betaling, dat dan weer wel.

4. Sfeer: authentiek vs. toeristisch

Tja, hier komt het erop aan. Hoewel beide een warmwaterbad in de IJslandse natuur bieden, is de beleving compleet verschillend.

Als je voor authentiek gaat, moet je bij de Secret Lagoon zijn. Alles is hier simpel doch doeltreffend. De receptie, een restaurant en de kleedruimtes bevinden zich in een soort schaatskeet. Toen ik uit de auto stapte dacht ik even: is dit het? Ja, dit is het en het is prima. Geen flashy gebouw, geen rijen voor de deur. Er is één rechthoekig bad, met een natuurlijke kleur water en je ziet precies hoe het warme water uit de warmwaterbronnen wordt gehaald vlak naast het bad.

Bij de Blue Lagoon is het een heel ander verhaal. Ook hier kun je even denken: is dit het? Maar dat is meer vanwege de fabrieksachtige schoorstenen die er omheen staan. De Blue Lagoon wordt omringd door de hotels van Blue Lagoon, het gebouw en een enorme parkeerplaats met bussen toeristen. Letterlijk. Er zijn meerdere kassa’s met toegangspoortjes, twee verdiepingen aan kleedruimtes en rijen kapstokken voor je handdoek. Het bad is enorm, dus gelukkig zit je niet hutjemutje dicht op elkaar. Ook hier kun je dus lekker dobberen.

De entrees van Secret Lagoon en Blue Lagoon laten al het verschil zien: simpel vs. gelikt.

Fun fact: Beroemd is natuurlijk de prachtige lichtblauwe kleur van het water van Blue Lagoon. Dit ontstaat door de hoge hoeveelheid silica in het water en zou goed zijn voor mensen met psoriasis. Dit is niet het geval bij Secret Lagoon.

Nog een fun fact: Hoewel het geothermische baden zijn – met door de natuur verwarmd water – zijn beide baden door mensen aangelegd en worden dus ook wel gewoon zwembaden genoemd.

Conclusie

Hopelijk heb ik de keuze voor Blue Lagoon of Secret Lagoon wat makkelijker gemaakt. Of je doet gewoon net als wij allebei! 😉 Zonder gekheid: beide baden zijn heerlijk, een mooie ervaring en de moeite waard.

LEES OOK: Citytrip Reykjavík voor beginners: 3 hoogtepunten

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Laat het weten in een reactie!


Write A Comment