Misschien ken je ‘m wel: die donutzaak in Los Angeles met zo’n gigantische donut op het dak. Veel te zien in films, series en videoclips. Deze drive-in-donutzaak (jaja) heet Randy’s Donuts en inmiddels een icoon van Los Angeles. Die moesten we natuurlijk proberen!

LEES OOK: 7x lekker en betaalbaar eten in Los Angeles

Tijdens de voorbereidingen van m’n tweede roadtrip in de Verenigde Staten zag ik in de Zara een simpel wit shirt hangen met daarop slechts een foto van Randy’s Donuts en in rode hoofdletters de tekst: L.A.’s BEST STOP.

Hoewel Randy’s Donuts sowieso al op m’n to-do-lijstje stond, bevestigde dit shirt nogmaals de urgentie daarvan. Voor foodies althans. 😀 Ik stuurde een foto van het T-shirt naar m’n vriend met het ondubbelzinnige bijschrift: DIT KEER GAAN WE ECHT.

Waar kennen we Randy’s Donuts van?

Misschien denk je nu inderdaad: ja, dit zegt me wel iets, maar waarvan? De herkenbare donut op het dak van het gebouw was in verschillende films en series te zien, zoals Californication, 2012 en Iron Man 2, zoals hieronder te zien is:

Ook kennen veel mensen Randy’s uit de videoclip van “Californication” van de Red Hot Chili Peppers – inmiddels twintig jaar oud, ja mensen, zo oud zijn we. In de videoclip zie je een game waarin de vier leden van Red Hot Chili Peppers door Californië ‘reizen’, totdat ze door een aardbeving elkaar weer tegen komen in de aarde. Randy’s is hier te zien als Andy’s Donuts. Ze vliegen door de donut op het dak en later zie je de donut door de straat rollen. Om wellicht je geheugen op te frissen:

Even over Randy’s Donuts

Randy’s Donuts heeft vier vestigingen, die allemaal in wijken (of eigenlijk losse steden – Los Angeles is enorm) van Los Angeles liggen, waaronder dichtbij de Hollywood Walk of Fame. Maar er is maar één met die donut op het dak en dat is de oorspronkelijke Randy’s Donuts in Inglewood.

Of nouja, de oorspronkelijke Randy’s… Eigenlijk werd de zaak (inclusief donut op het dak) gebouwd als tweede vestiging van Big Donut in 1953. Ooit waren daarvan tien locaties, waarvan vier hebben overleefd. Toch is Randy’s veruit de bekendste.

Ergens in de jaren zeventig werden de Big-Donut-zaken los van elkaar verkocht en kwam deze vestiging in handen van Robert Eskow, die het Randy’s noemde, vernoemd naar zijn zoon. Inmiddels zijn we twee eigenaren verder en heet het nog steeds Randy’s. Verstandige keuze aangezien Randy zo’n begrip is geworden dat het op een T-shirt van de Zara in Groningen hangt.

Drive-in?!

Zoals ik al zei is Randy’s een drive-in-donutzaak. Dat betekent: je kunt hier slechts donuts afhalen. Mind-blowing toch? Wij dachten: we gaan net als bij de Mc in Nederland even zitten met een koffie en een donut. Nope, not happening. Je kunt met je auto door de donutdrive of je parkeert je auto en kiest je donuts bij het afhaalraam.

De hamvraag: hoe smaken de donuts van Randy’s Donuts?

Randy's Donuts Los Angeles

Bij Randy’s hebben ze een variëteit aan donuts en andere gefrituurde lekkernijen zoals crullers (een gedraaide donut, schijnt oorspronkelijk Nederlands te zijn?!), crondy’s (combinatie croissant en donuts) en Long Johns (een rechthoekige ‘donut’). We hielden het bij twee donuts, want je bent in Amerika en daar heb je de hele dag aanbod van lekker eten.

Twee zeer verschillende, dat wel. We gingen voor een White Chocolate Raised Donut en een Bacon Maple Long John. De donut was met witte chocolade en van die chocoladekrullen erop, in pure en witte chocolade. Mmm. Deze smelt echt op je tong! Ook de Long John was verrukkelijk, met de gouden combinatie van zoet en hartig. Of het vult? Laat ik het zo zeggen: het was een leuke lunch onderweg van Los Angeles naar San Diego.

Conclusie

Dus ja, Randy’s Donuts voldoet ook nog echt aan de kwaliteit die je van een iconische donutzaak zou verwachten. En ten slotte is het ook nog eens goedkoop: de basisdonut is $1,15 en de meest luxe $2,65. Lekkere, ‘wereldberoemde’ donuts voor een zacht prijsje, dat is het ritje wel even waard.

LEES OOK: 3x prachtig uitzicht over Los Angeles (gratis!)

Waar heb jij de allerlekkerste donuts ooit gegeten? Deel het hieronder in een reactie!

Write A Comment