In Italië kun je natuurlijk te kust en te keur voor goede pizza’s. Toch zijn er altijd uitschieters. Zoals deze pizza in Florence, waarvoor men graag rond etenstijd in de rij gaat staan. Niet gek, want de pizza’s zijn lekker, goed geprijsd en je kunt ze meenemen naar het gezellige plein ernaast.

LEES OOK: Milaan voor foodies: 4x lekker en betaalbaar eten

‘Legendarische’ pizza in Florence

Dat onze walking tour eindigde bij Palazzo Pitti, aan de zuidkant van de Arno, kwam ons perfect uit. Het volgende item op ons programma was namelijk eten bij Gusta Pizza, dat twee straten verderop ligt. Volgens de recensies worden hier legendarische en zeer betaalbare (tussen de 4,50 en 8,00 euro) pizza’s geserveerd. Laat dat nou een van onze belangrijkste doelen in Italië zijn. Het eten dan.

We keken op ons horloge: half zeven. Hm, Gusta Pizza gaat over een halfuur open. Dan nog maar even een ommetje maken naar het gezellige Piazza Santa Spirito, het plein voor de Basilica di Santa Spirito.

In de rij voor een dicht restaurant?

Onderweg naar het plein zagen we een rij staan. We keken naar de gevel: Gusta Pizza. Zou het restaurant dan eerder open zijn gegaan? Nee, deze mensen stonden allemaal al te wachten totdat het open ging. Oei, dan moesten we misschien maar meteen aansluiten in plaats van een blokje om.

De rij achter ons werd alsmaar langer. Een meisje dat vóór ons in de rij staat vertelt ondertussen enthousiast over het restaurant aan haar gezelschap. Ze was er duidelijk eerder geweest en het was er altijd druk, zei ze. Zou het lang duren? Het leek alsof Gusta Pizza maar een paar tafeltjes had, dus dat is misschien lang wachten.

Wijn, pizza en een mooi plein

Dan wordt het zeven uur. De medewerker doet de deur open en de rij beweegt zich rustig naar binnen. Daar kun je je bestelling plaatsen, waarna je pizza in razend tempo gebakken wordt. Gelukkig is er een beperkte keuze, dus je hoeft niet een lange menukaart door. Wij kozen voor simpel: een pizza salami en – hoe kan het ook anders – een Gusta Pizza, de signature pizza.

Rond tien over zeven staan we buiten met twee pizzadozen. Er is nog net een plekje op de trap bij de basiliek. Tussen meer pizza-etende toeristen en studenten, veelal vergezeld door een flesje wijn, genieten we van twee heerlijke verse pizza’s. Dit is toch het Italiaanse leven?

Wat is jouw favoriete restaurant voor pizza in Florence? Laat het weten!

Write A Comment