Ga je naar Los Angeles en wil je graag een grote tv-show bijwonen? Goed nieuws: dit is helemaal niet zo moeilijk om voor elkaar te krijgen. Met een beetje geluk zit jij dus binnenkort bij Jimmy Kimmel of Ellen Degeneres. Zelf was ik bij de opnames van The Late Late Show with James Corden en het was heel tof om mee te maken. In dit artikel lees je hoe je dit regelt.

Foto boven: Terence Patrick/CBS ©2018 CBS Broadcasting, Inc.

Als film- en tv-freak is het natuurlijk een must om opnames bij te wonen tijdens je citytrip Los Angeles. Het leek mij ongelooflijk tof, maar ik had nooit verwacht dat het relatief makkelijk te regelen is. En dus ben ik inmiddels alweer drie fantastische ervaringen rijker bij de opnames van Will & Grace (waarover ik al eerder schreef), The Voice en The Late Late Show with James Corden.

LEES OOK: Opnames tv-serie bijwonen in Los Angeles: mijn ervaring bij Will & Grace

1. Hoe regel je tickets voor een tv-show in Los Angeles?

Waar moet ik zijn?

De meeste talkshows kun je boeken via een en dezelfde website: 1iota.com. Afhankelijk van hun opnameschema’s kun je de tv-shows van Jimmy Kimmel, Jimmy Fallon, Ellen Degeneres, Seth Meyers (in New York) en James Corden allemaal via deze website boeken.

Daarnaast is er ook nog een andere website genaamd tvtickets.com (hoe simpel kan het soms zijn). Hierbij gaat het vooral om tv-series zoals Mom en Fuller House, maar ook tickets voor Dr. Phil kun je hier krijgen.

Hoe werkt het?

Bij 1iota schrijf je je in voor een show op een bepaalde datum en moet je daarna afwachten op welke lijst je terecht komt: de prioritylijst, de reguliere lijst of de wachtlijst. 1iota zegt zelf dat het helpt als je je profiel helemaal invult en een originele inzending doet, maar misschien is het ook wel gewoon een kwestie van geluk. Het kan geen kwaad om een beetje je best te doen in ieder geval.

Tv-show bijwonen in Los Angeles: James Corden
Een van m’n weinige foto’s bij James Corden: in de studio is het uiteraard strikt verboden om foto’s of video’s te maken.

Bij tvtickets werkt het nog wat makkelijker. Je schrijft je in voor de opnames en ontvangt meteen je ticket. Daar is het een kwestie van op = op.

Wanneer moet ik dit doen?

Ik zou zeggen: kijk op tijd waar je graag naartoe wilt en hou in de gaten wanneer je je kunt inschrijven. Het voordeel is natuurlijk dat je een reis naar de VS vaak ruim van tevoren plant. Ik raad je aan om een maand vóór je citytrip Los Angeles sowieso te kijken waar je heen wilt.

Bij tvtickets.com zijn de tickets vanaf 30 dagen van tevoren te boeken. Als je dit op tijd uitzoekt en de datum even in je agenda noteert, ben je vast op tijd met boeken. Bij 1iota weet ik niet precies welke termijn ze aanhouden, maar ook hier schreef ik me ongeveer een maand vóór m’n reis in.

Hoe duur is het?

Gratis! Jeej. Het kost je tijd, maar that’s it.

2. Oké, ik heb tickets. Jeej! Wat nu?

Een ticket verzekert je niet van een plek

Het is natuurlijk fantastisch als je tickets hebt bemachtigd, maar dit betekent nog niet dat je verzekerd bent van een plaats in de studio. De makers van de shows willen natuurlijk zeker weten dat de zaal tijdens de opnames vol is en daarom geven ze meer tickets uit dan dat er stoelen zijn.

De studio van James Corden, foto via de website van CBS.

Niet gek natuurlijk, aangezien de kaarten gratis zijn en je dus zonder risico kaarten kunt boeken. Overigens: bij 1iota wordt het op prijs gesteld als je je afmeldt voor een show wanneer je niet kunt. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je een volgende keer minder snel kaarten krijgt.

Wees op tijd

Dit is eigenlijk het enige wat je kunt doen: zorgen dat je lekker op tijd bij de studio bent. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dus wil je zeker weten dat je erbij bent, zorg dat je er iets eerder bent dan de aangegeven tijd en het komt vast goed. (En houd daarbij rekening met het verkeer in Los Angeles, alles duurt langer dan je denkt.)

3. Hoe was mijn ervaring met het bijwonen van de opnames van The Late Late Show with James Corden?

Even een overzicht van tijd

De opnames van The Late Late Show with James Corden vinden plaats aan het eind van de middag en worden laat laat in de avond uitgezonden. In tegenstelling tot bij een tv-serie wordt de talkshow vliegensvlug opgenomen. Logisch, want het is een dagelijks programma.

Het bekende plaatje van The Late Late Show, foto via de website van CBS.

Je zit er dus niet eens veel langer dan de show op televisie duurt. Dat is een groot voordeel: het kost je (op wachttijd na) helemaal niet zoveel tijd. Om een idee te geven: rond 14.30 parkeerden we de auto bij de studio’s van CBS, om 15.20 stonden we in de rij en om 18.30 stonden we weer buiten.

Dresscode

Jaja, er is een dresscode. Immers: als publiek bij een talkshow ben je in beeld. Daarom vragen ze om donkere kleding te dragen – om een hysterisch beeld te voorkomen.

Bovendien is het verstandig om je relatief warm aan te kleden, aangezien het behoorlijk fris kan zijn in de studio. Dus daar stonden we dan in de rij voor de studio’s, in onze warme kleren, in de bloedhete Californische zon. (‘Fris’ is overigens relatief: bij The Voice hadden medewerkers handschoenen aan en bij Dr. Phil schijnt het écht koud te zijn. Hier viel het dan mee.)

Je telefoon mag mee

Best wel bijzonder: bij James Corden mocht je (destijds in ieder geval) je telefoon gewoon meenemen. Je mocht absoluut geen foto’s of video’s maken, wat mijn gebrek aan beeldmateriaal verklaart.

Maar in tegenstelling tot bij The Voice en Will & Grace hoefde je ‘m niet in de auto te laten liggen. Wel een fijn idee. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de snelheid van uitzenden en de dus lagere spoilergevoeligheid.

De gasten

Wij hadden ons ingeschreven voor twee talkshows op hetzelfde tijdstip, Jimmy Fallon en James Corden, en hadden voor beide tickets bemachtigd (geluksvogels). Aangezien we niet een harde voorkeur hadden voor de host, lieten we onze keuze afhangen van de gasten. Deze worden een paar dagen van tevoren bekend gemaakt op de website van de tv-show zelf.

Bij Jimmy Fallon waren er voor ons onbekende gasten, terwijl James Corden die dag Lucy Liu en Terry Crews op bezoek kreeg. Die keuze was dus gauw gemaakt.

Terry Crews speelt de dwarsfluit en Lucy Liu lag in een spagaat tijdens de uitzending van The Late Late Show with James Corden die wij bijwoonden.

Je zitplaats

Nadat we het terrein van de studio’s mochten betreden, konden we als publiek plaatsnemen op bankjes buiten, in de schaduw gelukkig. We kregen allemaal gekleurde bandjes, waarvan we de betekenis niet hebben kunnen achterhalen. Wat we wel weten: het bandje bepaalde waar je mocht gaan zitten in de studio. Het maakt dus niet uit of je als eerste bent, je kunt dan alsnog achterin zitten.

Het publiek bepaalt de sfeer

Een live publiek en vooral hun energie is niet alleen essentieel voor een komedieserie als Will & Grace, maar is net zo belangrijk voor een talkshow. Zowel de host als de gasten horen natuurlijk graag de lach en reactie van het publiek. Het is als toeschouwer dan ook jouw taak om vooral hardop te reageren. Daartoe word je ook geënthousiasmeerd: geef vooral een groot applaus, lach zo hard je kunt en wees blij tijdens de opnames.

Over de beroemdheden

Even een praatje maken met James Corden, op de foto met Lucy Liu, een high five van Terry Crews – helaas, dit is er allemaal niet bij. Je ziet de gasten niet eens voordat de opnames beginnen en James Corden zat zo in zijn concentratie dat hij ook weinig communiceerde met het publiek. Hoewel, die high five van Terry Crews hebben we wél gekregen, aangezien hij al high-fivend de zaal binnenrende en m’n vriend daarbij een van de ‘gelukkigen’ was. Wat er toch toe heeft geleid dat we heel even op Amerikaanse tv zijn geweest. Episch. Hahaha.

Vergeet ik het nog bijna. Niet zo beroemd (in Nederland althans), maar wel heel bijzonder: ook animal expert Jack Hanna was, samen met zijn dieren, te gast bij James Corden die dag. Dus we hebben ook nog eens een parade aan bijzondere dieren voorbij zien komen.

4. To the point: hoe was het?

Je weet nu alles over de praktische kant, maar hoe was de ervaring van het bijwonen in Los Angeles? In één woord: geweldig. Het was ontzettend interessant om te zien hoe geolied de Amerikaanse talkshowmachine is. Met een dagelijkse frequentie is het natuurlijk bijna routinewerk en het loopt allemaal gesmeerd.

Je zit op een paar meter van James Corden himself, zijn gasten en zijn band. We waren getuige van de professionaliteit en misschien ook nervositeit (zegt hij zelf) van James Corden, die rondom de opnames bloedserieus was/leek. Anders dan hoe we hem op tv kennen. Maar goed, de druk is ook hoog.

Het leukste is vooral dat je een kijkje achter de schermen krijgt en dat een regisseur niet bepaalt welke beelden je ziet. Ook hoor je James Corden bij aankondigingen soms lang niet zo goed als op tv, omdat het geluid van het publiek zijn microfoon soms overstemt. Verder is het eigenlijk, omdat het zo gesmeerd verloopt, heel erg vergelijkbaar met je ervaring op televisie. Dat is heel anders dan bij een televisieserie als Will & Grace, waar je echt een kijkje krijgt in het maakproces.

5. Conclusie: bijwonen van een tv-show in Los Angeles is zeker een aanrader

Sinds het bijwonen van James Corden kijk ik anders naar de talkshows en ook naar James Corden. Je weet nu wat op televisie anders overkomt dan ‘in het echt’ en dat maakt het superleuk. Als je ‘moet’ kiezen tussen het bijwonen van een tv-serie en een tv-show zeg ik: het hangt af van je interesse en je tijd. Ik vond het bijwonen van een tv-serie nog geweldiger dan een tv-show omdat ik een bovengemiddelde interesse heb in cultuur. Nadeel: het duurt erg lang.

Heb je dus minder tijd of wil je gewoon ‘even proeven’ aan Amerikaanse televisie, ga dan naar een talkshow zoals van James Corden. En daar loop je natuurlijk nog de kans dat je favoriete acteur of zanger op de bank plaatsneemt.

Ga jij naar Los Angeles? Overweeg je om opnames bij te wonen? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment