Wil je graag de opnames van een tv-serie bijwonen in Los Angeles? Dat is niet zo moeilijk als je denkt. Hoewel comedyseries steeds vaker zonder publiek worden opgenomen, zijn er nog genoeg series over die met een live publiek opnemen. Zelf was ik bij de opnames van Will & Grace en het was een dikke aanrader. Ik vertel je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Foto boven: Chris Haston/NBC | 2018 NBCUniversal Media, LLC

Voor mij staat Los Angeles gelijk aan Hollywood en showbizz. En niet te vergeten, de plek waar bijna alle series die ik verslind worden opgenomen. En laten de makers van die series het nou toevallig heel fijn vinden als er publiek is dat lacht om de scenes die live gespeeld worden. Oké, ik offer me er wel voor op. 😉

Niet de eerste tv-show die ik bijwoonde in LA

Tijdens mijn vorige bezoek aan Los Angeles woonden mijn vriend en ik een opname van The Late Late Show with James Corden bij. Dit keer wilde ik heel graag bij de opnames van een serie zijn. Bij de Warner Bros. Studio Tour kon je een kijkje nemen op de set van Mom; nu wilde ik méér zien.

Na m’n ervaring met James Corden wist ik al dat het niet heel moeilijk is om een tv-programma bij te wonen. Ik zocht uit welke series eind oktober 2018 werden opgenomen. De opties waren onder andere Mom, The Big Bang Theory en een nieuwe Netflix-serie met Gabriel Iglesias. Een dag vóórdat we LA in de planning hadden, vonden de opnames van Will & Grace plaats. Ojee.

Will & Grace & ik

Will & Grace

Naast Friends is Will & Grace toch wel een vaste waarde in mijn seriefavorieten. Sommige seizoenen (ze zijn helaas niet allemaal even goed) heb ik meerdere keren gezien en ook de comeback van de serie in 2018 was verrassend leuk. Kortom: als je de kans krijgt om dit in het echt te zien, dan grijp je die.

Gek genoeg deed ik dat niet meteen. Ik was bang dat het in het echt zou tegenvallen. Dat ik het goede gevoel van Will & Grace hiermee op het spel zou zetten. Gelukkig heb ik me niet door deze twijfel laten leiden. Gewoon GAAN. Zoiets moet je toch meemaken? Stel, de acteurs uit je favoriete serie komen in je woonplaats een aflevering opnemen, dan ga je er toch ook heen? Nou dan. Zo gezegd, zo gedaan.

Hoe kun je de opnames van een tv-serie bijwonen in Los Angeles?

Laten we ter zake komen. Hoe krijg je het voor elkaar om een comedyshow bij te wonen in Los Angeles? Zoals ik al zei: zo moeilijk is dat gelukkig helemaal niet. Je bestelt tickets via internet en in sommige gevallen is dat genoeg. Vijf dingen die handig zijn om te weten:

1. Er zijn twee sites waar je tickets kunt bestellen

Een groot deel van de comedyseries die met publiek filmen kun je boeken via de website tvtickets.com. Zo simpel is het. Op deze website zie je welke series op welke data worden opgenomen en de planning voor de nabije toekomst. Vanaf dertig dagen vóór de opnamedatum kun je een ticket bestellen. Het is dus handig om je van te voren te oriënteren. Je krijgt hier meteen je tickets, zonder eerst te moeten loten.

LEES OOK: Wat zie je allemaal tijdens de Warner Bros. Studio Tour in Hollywood?

Een handjevol andere series kun je boeken via 1iota.com. Via deze website kun je vooral voor talkshows en talentenshows tickets bestellen, maar ook voor enkele komedieshows. Zoals Will & Grace. Bij 1iota wordt vaak gebruik gemaakt van een loting. Je geeft je op en hoort later of je een ticket hebt bemachtigd. Dit maakt het dus iets spannender.

2. Je bent niet meteen verzekerd van een plekje in het publiek

Wees hierop bedacht: de producenten van series (en ook andere tv-shows) willen er zeker van zijn dat er genoeg publiek in de studio is om de acteurs of tv-presentator toe te juichen. Alle stoelen moeten dus gevuld zijn. Logisch gevolg is dat ze de shows vaak overboeken. Dat je een ticket hebt, betekent dus nog niet dat je ook daadwerkelijk bij de shows bent.

De oplossing is gelukkig simpel: zorg dat je op tijd bij de show bent. Als je er op de aangegeven tijd bent, het liefst een half uur eerder, dan ben je eigenlijk wel verzekerd van een plekje. Lees dus goed de instructies die je krijgt en neem het zekere voor het onzekere.

3. Het is gratis

Als je vaak naar het theater, festivals of concerten gaat, zoals ik, ben je gewend om aardige bedragen neer te leggen om je favoriete artiesten te zien performen. Verrassing: in de televisiewereld van Los Angeles is dit niet het geval. Alle shows zijn gratis te bezoeken. Gratis. Hallo Nederlander, hoor je dat?

4. Er staat wel iets tegenover

Een serie bijwonen in LA kost je dus geen geld. Toch wordt er wel iets van je verwacht. Het kost je bijvoorbeeld wel veel tijd, hou daar rekening mee. Daarnaast verwachten de producenten van de serie natuurlijk wel dat je je aan een aantal regels houdt. Je moet er op tijd zijn en je kleedt je netjes volgens de voorschriften.

Ook wordt er bij series vaak van je gevraagd om je telefoon niet mee te nemen. Dat kan nog een lastige zijn; aan de andere kant van de wereld word je niet graag gescheiden van je telefoon. Ik niet in ieder geval. Het kostte dus wat moeite om ‘m in de auto te laten liggen. En helaas: verwacht dus niet dat je lekker foto’s kunt maken of filmen in de studio. Logisch ook.

5. Het belangrijkste: je goede humeur

Bij komedieseries is deze voorwaarde natuurlijk als geen ander toepasbaar. Het allerbelangrijkst voor de makers van de serie is dat jij met een goed humeur de studio binnenloopt en vooral ook vrolijk blijft. Ze filmen niet voor niets met publiek: het is de bedoeling dat je plezier hebt en dat dat te horen is.

Hoe was mijn ervaring met het bijwonen van Will & Grace?

In een woord: geweldig. Zoals ik al zei ging ik daar niet per se vanuit, het kan natuurlijk tegenvallen en daar hield ik rekening mee. Maar deze zorgen waren onterecht. Het was een ongelooflijk leuke ervaring, enerzijds omdat ik deze specifieke serie zo goed ken, anderzijds omdat ik het superinteressant vond om te zien hoe een serie in het algemeen wordt gemaakt.

Laat ik bij het begin beginnen. Ongeveer een maand voor de opnamedatum heb ik via 1iota tickets aangevraagd. Een week voor de opnamedatum kreeg ik een mail dat ik tickets kon krijgen. Deze moet je even bevestigen en dan zie je of je priority of general audience bent. Geen idee waar ze dat op baseren, maar priority mag in ieder geval eerder naar binnen, dus dat is een voordeel.

Even een overzicht van de tijd

Wij waren ingeloot voor priority tickets en dat betekent dat je dus ook eerder aanwezig moet zijn. Even een idee: om 14.30 sloot de priority line, om 16.00 begonnen de opnames. Je moet er rekening mee houden dat de opnames ongeveer vier tot zes uur duren. Wij liepen om ongeveer 20.30 de studio uit, dus dat was best op tijd.

Je denkt nu misschien: jeetje, duurt zo’n opname 4,5 uur? Ja. Je kijkt 4,5 uur naar een set waar een aflevering van zo’n 22 minuten wordt opgenomen. Maar ik kan je vertellen: de tijd vliegt.

Vermaak van begin tot het eind

Al met al ben je minstens een halve dag aan een opname van een comedyserie kwijt. De anderhalf uur tussen je aanmelding en de start van de opnames wordt gevuld met logistiek en gezelligheid. De rest van de tijd is er een comedian aanwezig die het publiek de hele tijd blijft entertainen. Hij praat met het publiek, doet spelletjes en vertelt leuke anekdotes.

Je hoeft dus geen boek mee te nemen om je verveling tegen te gaan. Zoals ik had gedaan (hallo, geen telefoon?!).

Ook tijdens de opnames is deze comedian aanwezig. Hij vertelt wat er op dat moment gebeurt tijdens de opnames (“Momenteel zijn de schrijvers aan het overleggen”), hij bereidt je alvast voor op wat er gaat komen en verloot wat merchandise van de serie. Je hoeft dus geen boek mee te nemen om je verveling tegen te gaan. Zoals ik had gedaan (hallo, geen telefoon?!).

Hier zie je de top van de televisiewereld

Dat moest ik mij even realiseren. Het hangt er natuurlijk vanaf welke serie je bijwoont, maar als je een goede kiest, ben je getuige van de absolute top op dit gebied. Duhhh. Hoe kon ik twijfelen of ik er wel heen wilde? De cast en crew van Will & Grace bestaan niet uit de eersten de besten.

Zo wordt de serie al vanaf het begin geproduceerd en geregisseerd door James Burrows, die ook Cheers maakte en afleveringen regisseerde van Friends en Frasier. De vier belangrijkste acteurs uit de serie wonnen allemaal een Emmy voor hun rollen in Will & Grace. Nouja, de top dus.

Alsof je naar een toneelstuk kijkt, zo vloeiend

En dat merk je. De aflevering is natuurlijk al geschreven en gerepeteerd, maar wordt nu voor het eerst voor publiek gespeeld. Hoewel het in bloopers misschien lijkt alsof acteurs constant hun zinnen kwijt zijn, zich verspreken of in barsten uitlachen; dit is dus echt niet zo. De scènes worden bijna vloeiend gespeeld, slechts twee keer. Ik heb met verbazing zitten kijken.

Hier en daar verspreekt iemand zich natuurlijk, maar deze zin pakken ze daarna meteen weer op. En ja, soms moeten de acteurs even heel hard lachen, maar ook dan pakken ze het snel weer op.

On the spot nieuwe teksten spelen

In het geval van Will & Grace is het des te meer alsof je naar een toneelstuk kijkt, omdat ze de scènes in volgorde opnemen. Sommige series kiezen ervoor om de aflevering zo praktisch mogelijk op te nemen, dus per set. Bij Will & Grace willen ze graag (zo zeggen ze) dat het publiek de aflevering in volgorde ziet, zodat we het beter begrijpen. Daarom schakelen ze tussen verschillende sets, wat het inderdaad nog leuker maakt.

Nadat een scène één keer is opgenomen, steken de schrijvers de koppen bij elkaar en bespreken hoe ze de scène nog leuker kunnen maken. De acteurs krijgen ondertussen weer een likje make-up, zwaaien naar het publiek, zijn een beetje aan het Instagrammen (ja, echt) of worden bijgepraat door de schrijvers. Daarna pakken ze de scene nog eens op met de nieuwe aanwijzingen of teksten – zonder repetitie.

Welke aflevering woonden wij bij?

De cast van de aflevering waar wij bij waren: Molly Shannon, Megan Mullally, Matt Bomer, Eric McCormack, Debra Messing en Sean Hayes.

Ben jij ook fan van Will & Grace? Dan ben je vast ook wel even nieuwsgierig naar de ins en outs van deze specifieke opname. We waren aanwezig bij de opnames op 24 oktober 2018, van een aflevering die nog uitgezonden moet worden. Vanaf 31 januari is het tweede deel van dit seizoen op tv. Bij ons waren Matt Bomer (als McCoy Whitman, flirt van Will) en Molly Shannon (weer terug als gekke Val!) aanwezig als gastacteurs. Hoe leuk!

We hadden een plekje in het midden van de tribune en dat betekende dat we prachtig zicht hadden over de sets. Er waren maar drie sets: het kantoor van Grace, het appartement van Will en de lift. Lekker compact dus. Als een scène op de ene set werd gefilmd, werden de andere sets afgeschermd.

Ten slotte ben je misschien nieuwsgierig hoe al die mensen nou in het echt zijn. Ook hier geen tegenvallers: de acteurs gaan heel leuk en dankbaar om met het publiek en vertonen echt geen divagedrag. De filmpjes op Instagram zijn dus ook gewoon zoals ze zich echt op de set gedragen. Fijn om te horen hè?

Even over de irritante lachband

De laatste jaren is het voor comedyseries een trend om zonder live publiek op te nemen. Deze trend is vooral ingezet door (de Britse) The Office, waarbij karakters commentaar hebben in de camera en waarbij gefilmd wordt alsof het een documentaire is – ook wel mockumentary genoemd. Denk hierbij ook aan Modern Family of Parks and Recreation.

Hoewel het opnemen met publiek dus een beetje wordt gezien als ouderwets, zijn er nog genoeg series die hier wel voor kiezen. Dat is ook goed voor te stellen, want je hoort – als maker en als kijker – meteen wat het publiek ervan vindt. Wat dat betreft ligt deze vorm van televisie ook het dichtst bij theater. Zoals theateracteurs energie kunnen krijgen van de reactie van het publiek, wordt ook de cast van Will & Grace gestimuleerd door de lach van het publiek.

Eigenlijk niet zo gek dus: in het theater bij een cabaretier lach je immers ook veel harder dan thuis op de bank.

Toch lijkt soms een beetje overdreven als je een comedyserie kijkt. Waarom lachen die mensen zo hard? Wie lacht er nou zo hard om een televisieprogramma? Enerzijds komt dat natuurlijk doordat de makers van het programma dit letterlijk van het publiek vragen. Lach vooral hardop, zodat we horen wat wel of niet leuk is.

Aan de andere kant is het een bekend fenomeen dat je in het bijzijn van anderen harder gaat lachen – om te laten horen dat je het leuk vindt of de grap begrijpt. Tel daar de energie van een live show bij op en tadaaaa, voor je het weet zit je als een gekkie heel hard te lachen. Eigenlijk niet zo gek dus: in het theater bij een cabaretier lach je immers ook veel harder dan thuis op de bank.

Conclusie: Will & Grace viel absoluut niet tegen

Debra Messing en Molly Shannon tijdens ‘onze opnames’.

De opnames van Will & Grace waren een ervaring die ik niet graag had willen missen. In een uur of zes heb ik kunnen proeven aan Hollywood, aan hoe deze toffe series tot stand komen en hoe deze professionals te werk gaan.

Want daar kom je ook achter: voor heel veel mensen, vooral in Los Angeles natuurlijk, is deze wereld gewoon hun werk. Een aflevering van 22 minuten is elke week weer een klein kunstwerkje dat gecreëerd moet worden. Het moment dat wij als publiek erbij komen, is het moment dat ze moeten shinen, waarop het moet gebeuren. Toch bijzonder om daarbij te mogen zijn. Dus ga je binnenkort naar LA, probeer dan ook zo’n moment te pakken.

LEES OOK: Opnames tv-show bijwonen in Los Angeles: mijn ervaring bij James Corden

Welke serie zou jij graag willen bijwonen? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment