Kunst- en cultuurliefhebbers zijn in Praag helemaal op hun plek. Praag ademt kunst. De stad biedt bovendien bijzondere musea die zeker het bezoeken waard zijn. En niet alleen kunst, ook technologie. Hierbij mijn vier tips voor musea in Praag, waarbij ik de straatkunst natuurlijk niet vergeet.

Wat zo leuk is aan Praag is de artistieke vibe van de stad, echt Bohemian (een term gebaseerd op de Tsjechische regio Bohemen). Er is prachtige architectuur, er is kunst op straat te vinden en overal worden, veelal klassieke, concerten aangeboden. Een prettige plek om als cultuurliefhebber rond te hangen.

Tijdens mijn citytrip Praag bezocht ik drie musea die ik je zeker aanraad. Ze zijn niet al te groot, en dus overzichtelijk, toegankelijk en gewoon heel tof.

1. Mucha Museum: prachtige reclameposters

De Tsjechische Alphonse Mucha (1860-1939) is misschien niet de meest bekende kunstenaar, maar wel een heel bijzondere. In Praag, zijn thuisstad, kun je niet om hem heen. De souvenirswinkels liggen vol met allerlei koopwaar met zijn kunstwerken erop. En terecht, het zijn plaatjes.

Mucha werd eind negentiende eeuw wereldberoemd met zijn affiches voor theatervoorstellingen in Parijs. De posters waren niet alleen een reclame voor de toneelstukken, maar werden kunstwerken op zich.

In het Mucha Museum in Praag vind je een overzicht van zijn werk, krijg je een kijkje in zijn werkkamer en kun je een film kijken over zijn artistieke leven. Een mooi en knus museum, die je echt onderdompelt in het Parijs van de negentiende eeuw.

2. Gallery of Art Prague: Mucha, Dalí en Warhol

De Gallery of Art Prague bevindt zich in hartje Praag, aan het Oudestadsplein, en kent een bijzonder aanbod. Drie tentoonstellingen, elk op een andere verdieping, elk in het teken van een andere kunstenaar. En wat voor kunstenaars: Alphonse Mucha, Salvador Dalí en Andy Warhol.

De moderne kunst is wat hen bindt, verder lijken er weinig overeenkomsten te zijn. Ze hebben elk hun eigen stijl en hun eigen karakteristieke levens. Dit maakt de tentoonstelling extra bijzonder. Op elke verdieping van het prachtige pand vind je een andere kunstenaar. Zo stap je van de ene in de andere wereld.

Je vindt hier niet de bekendste werken van de kunstenaars, maar wel herkenbare werken. Zo zie je veelvuldig de olifant op hoge poten van Dalí, de theater- en reclameposters van Mucha en de veelkleurige Marilyn Monroe-reeks van Warhol.

3. Apple Museum: een bijzondere collectie

Dit was een verrassing. Onderweg naar Praag las ik in mijn reisgids dat er een Apple Museum is in Praag. Hier vind je de grootste particuliere verzameling van Apple-producten. Grappig, vond ik. In San Francisco zou je dit verwachten, in Praag niet per se.

Musea in Praag: Apple Museum
Het indrukwekkende Apple Museum bevindt in het centrum van Praag.

Onterecht, want het museum in Praag blijkt een mustsee in de binnenstad. Natuurlijk, je moet wel een beetje liefde voor Apple hebben om dit leuk te vinden. Maar wie heeft tegenwoordig nog nooit een Apple-product gehad? Dat is wat je je vooral realiseert in het museum: wat heeft Apple toch een enorme impact op ons leven.

De verzameling is indrukwekkend. Het museum staat voor een groot deel in het teken van het genie Steve Jobs. Een bijzonder overzicht van wat hij heeft gecreëerd. Je begint bij de allereerste Apple-computer en loopt via de eerste laptop naar de iPods. Uiteindelijk kom je bij misschien wel het leukste, want meest herkenbare: de ontwikkeling van de iPhone.

4. In de openlucht: het werk van David Černý

Zijn naam doet niet meteen een belletje rinkelen, maar in Praag kun je bijna niet om zijn werk heen. De kunst van David Černý is controversieel en niet altijd geliefd. Dat maakt het misschien nog wel leuker om zijn werk tegen te komen, of je het nu mooi vindt of niet.

Tijdens mijn citytrip Praag heb ik meerdere werken van Černý gezien. In de Lucerna Passage in de binnenstad hangt bijvoorbeeld een groot paard aan het plafond. Hij hangt omgekeerd, als parodie op het beeld van Wenceslas op het Wenceslasplein.

Musea in Praag
Voor dit bijzondere beeld moet je even omhoog kijken.

Naar een ander werk heb ik speciaal gezocht. Wat nog niet zo makkelijk was. Dit beeld van Sigmund Freud (zie foto hierboven) hangt namelijk ver boven je ooghoogte in een winkelstraat. Een leuk feitje: meer dan eens zijn de hulpdiensten gebeld omdat mensen dachten dat er echt iemand aan het gebouw hing.

Heb jij nog leuke museumtips in Praag? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment