LA staat bekend als dure stad. Toch kun je met een beetje creativiteit goed en betaalbaar eten in Los Angeles. Tijdens mijn twee citytrips verzamelde ik een aantal adresjes voor je: van een ouderwetse diner tot een hippe food hall. En natuurlijk wat zoete tussendoortjes (of beter: een zoete lunch, wat een enorme porties). Hierbij mijn zeven tips voor goed eten in Los Angeles.

LEES OOK: 3x prachtig uitzicht over Los Angeles (gratis)

1. Oldschool Los Angeles bij Norms

Lekker en goedkoop eten in Los Angeles

Norms is een instituut in Los Angeles en verscheen al in menig film en serie. Norm Roybark was in 1949 een van de eersten die een diner begon die 24/7 open was. Een succes, want inmiddels zijn er nog steeds meer dan twintig vestigingen, verspreid in Zuid-Californië. Wij aten in de Norms aan La Cienega, de oudste diner die nog in gebruik is, gebouwd in 1957.

En die vibe hangt er ook. Het is alsof je een beetje terug in de tijd stapt. Het Los Angeles van vroeger. Aan alles merk je dat het een stabiel adres is voor goed eten, voor de hele familie. Verwacht geen prachtig interieur, maar het is functioneel. En het belangrijkst: het eten is heerlijk en goed betaalbaar. De hoofdgerechten zijn tussen de 10-15 dollar, inclusief soep en salade. Met zulke porties kun je er dus prima de volgende dag nog van lunchen.

Overigens: het schijnt ook een geweldige plek te zijn voor een klassiek Amerikaans ontbijt, zoals wafels, pancakes en bacon and eggs.

2. The Gumbo Pot, Farmers Market

Lekker en betaalbaar eten in Los Angeles

Nadat we gehighfived hadden met Terry Crews in The Late Late Show with James Corden, brachten we een bezoekje aan het naastgelegen Farmers Market. We maakten een paar rondjes en verlekkerden ons aan al het heerlijke eten dat hier geboden wordt. We belandden uiteindelijk bij The Gumbo Pot. Bij gumbo heb ik altijd goede associaties, gezien het album Mmm… Gumbo? van Room Eleven. Toen het album uitkwam (in 2008, time flies) zei het me niets, inmiddels weet ik dat het een typisch Amerikaanse stoofpotje is, waarin smaken uit verschillende culturen gecombineerd worden.

We kozen voor de Seafood Gumbo en, op aanraden van de Gumbo-meneer, de Gumbo Ya Ya. Dit wordt standaard geserveerd met corn bread (een heerlijk muffinachtig cakeje van maïs) en een bijgerecht (zoete-aardappelsalade en een groene salade). We namen plaats op de simpele stoeltjes tussen alle kraampjes en we hebben gesmuld. Voor $22 waren we die avond klaar. Netjes toch?

3. Sari Sari in Grand Central Market

Downtown Los Angeles: tips

In Downtown Los Angeles vind je een markthal met allemaal lekker, betaalbaar eten: Grand Central Market. Alle culturen die in LA samenkomen, verenigen zich hier in culinaire zin. Met de lekkerste resultaten. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als op de Farmers Market: laat je leiden door je neus en de populariteit.

Zo kwamen wij terecht bij Sari Sari, een Filipijns concept. Erg lekker gegeten, voor een prima prijs. Er zijn verschillende plekken in de hal waar je kunt zitten of je gaat lekker aan de bar van het restaurant zitten.

4. Iconische donuts bij Randy’s Donuts

Randy's Donuts Los Angeles

Ook deze plek is bekend uit populaire cultuur: de zaak met een gigantische donut op het dak. Het maakt Randy’s Donuts op zich al bijna een bezienswaardigheid. Niet verkeerd dus, dat ze ook daadwerkelijk – surprise! – donuts verkopen. Dit gaat geheel op z’n Amerikaans: aan een loket of door een drive-through. Een drive-in voor donuts, geniaal toch?

Dan de vraag: is het het waard? Het antwoord is kort: ja. De donuts zijn opvallend goedkoop en echt heel lekker. Groot, romig, goed gevuld. Het lijkt dus een tussendoortje, maar kan prima fungeren als lunch. Meer weten? Lees dan dit artikel over Randy’s Donuts.

5. The Cheesecake Factory, Santa Monica Place

Lekker en goedkoop eten in Los Angeles

Ken je The Cheesecake Factory? Het is een van mijn favoriete restaurantketens in de VS. Op basis van de naam dacht ik altijd dat het mijn paradijs was: een fabriek waar alleen maar cheesecakes werden gemaakt. Het bleek echter een veel breder concept: veel heerlijk, ‘normaal’ eten en cheesecake als toetje.

Vanwege zowel de verrukkelijke cheesecakes als het goede eten kom ik hier steeds weer terug. Zo ook in Los Angeles, eigenlijk bij toeval. Voor ons bezoek aan Santa Monica parkeerden we in de mall Santa Monica Place. Na een drukke LA-dag keerden we terug naar de auto en besloten we impulsief om lekker te gaan eten bij The Cheesecake Factory (want altijd goed) en pakten daarna een film in de bioscoop Arclight aldaar. Extra tip.

6. Funnel cake op Santa Monica Pier

De funnel cake is een typisch Amerikaans gerecht (uiteraard met een Europese oorsprong) dat je vooral op braderieën en soortgelijke evenementen kunt krijgen. Zo ook op de ‘kermis’ van Santa Monica Pier. Een mooie gelegenheid om dit deeggerecht eens te proberen.

Het is zeer vergelijkbaar met oliebol of churros, maar dan in de vorm van allemaal kleine slierten. De smaak is dus niet revolutionair of verrassend, maar het is toch leuk (en lekker) om eens gehad te hebben. Tip: maak je funnel cake nog net even interessanter met aardbei of een bolletje ijs.

7. Simpel eten bij Whole Foods, Beverly Hills

Goedkoop eten in Los Angeles

Op ons lijstje stond sowieso de Whole Foods Market in West Hollywood, omdat daar regelmatig sterren gespot worden. Spoiler: leuk om even te kijken, maar niet zo fancy als je misschien verwacht en geen sterren gespot. Voor zover we weten dan. Er waren toch opvallend veel mensen die met een zonnebril op boodschappen deden.

Anyway, de Whole Foods is een hip, Amerikaans supermarktconcept, waar je allemaal biologische en organische producten kan kopen. (Maar ook gewoon snacks. Zoals stroopwafels.) Soms een verademing tussen al het fast food in de VS, maar ook best duur.

Waar ik vooral blij van word is het buffet in deze supermarkt. Je pakt een bakje en kunt dit vullen met allerlei gezonde, verse ingrediënten. Heerlijk! Van bijzondere hummus tot verse groenten, van salades tot warme pasta. Voor $9 hadden we een mooie maaltijd bij elkaar gesprokkeld, waar we samen van konden eten. Bij de ingang zijn tafeltjes en stoeltjes waar je rustig je maaltijd kunt nuttigen. Oja en je hebt er ook gewoon pizzapunten, relatief goedkoop. Dat kan natuurlijk ook.

LEES OOK: Opnames tv-serie bijwonen in Los Angeles: mijn ervaring bij Will & Grace

Heb jij nog aanraders voor Los Angeles? Misschien een food truck? Laat het weten in een reactie hieronder!

1 Comment

Write A Comment