Zoek je lekker eten in New York? Het liefst bij tentjes die hun sporen ruim verdiend hebben of zelfs beroemd zijn? Ik heb tips! Tijdens mijn citytrip probeerde ik vijf restaurants die allemaal toch wel een status als klassieker hebben: van hippe hamburgers tot soul food. En voor New-Yorkse begrippen blijven ze prima binnen een fatsoenlijk budget. Het leuke is dan natuurlijk dat ik ze ook alle vijf aanraad.

LEES OOK: Stand-up comedy in New York: mijn bezoek aan de beroemde Comedy Cellar

1. Sylvia’s Restaurant of Harlem

Lekker eten New York

Ben je op zondag in New York? Ga dan naar Sylvia’s Restaurant in Harlem voor een zondagse brunch. De Sunday Gospel Breakfast is een echte belevenis, met niet alleen heerlijk eten maar ook live muziek. Omdat het zo leuk was ben ik er twee keer op zondag geweest, maar op andere dagen is het ongetwijfeld ook een leuke beleving.

In 1962 begon Sylvia Woods dit soulfoodrestaurant in Harlem. Hier eet je heerlijke yams (lijkt op zoete aardappel), kip en wafels (echt Amerikaanse soul food), eieren met spek en allerlei bijgerechten. Om je vingers bij af te likken. Het ontbijt (of brunch) is ook nog eens inclusief een cocktail. Niet goedkoop, wel betaalbaar, en meer dan genoeg eten.

2. Katz’s Delicatessen

Lekker eten New York
Voor deze sandwich pastrami komen de meeste toeristen hier.

Nog zo’n beroemd restaurant, de oudste van het rijtje. Technisch gezien geen restaurant, maar een deli, wat is afgeleid van ‘delicatessen’. Katz’s Delicatessen bestaat al sinds 1888, toen nog aan de overkant van de straat. Het werd een belangrijke verzamelplek voor de buurt en verscheen in verschillende films en series. Het meest bekend is natuurlijk de scène tussen Meg Ryan en Billy Crystal in When Harry Met Sally.

De beroemde fake-orgasmescène uit When Harry Met Sally werd opgenomen in Katz’s.

De meeste mensen, waaronder veel toeristen, komen voor één gerecht: een broodje pastrami. Broodje is een understatement: de laag pastrami is meerdere malen dikker dan het brood. Wel aan de prijzige kant, ongeveer twintig dollar voor één sandwich, maar daar kun je wel prima met z’n tweeën van eten. En tja, het is niet voor niets een klassieker.

3. The Halal Guys

Lekker eten New York
Lekker eten New York

The Halal Guys begon in 1990 als food cart voor hotdogs en switchte in 1992 naar kip en gyros. Een goede keuze, want het halal eten werd ontzettend populair bij New-Yorkers. Elke middag staan er nog steeds rijen mensen bij de food carts, die in hun middagpauze even een goede maaltijd komen halen.

Sinds 2013 zijn er ook restaurants van The Halal Guys, in New York en daarbuiten. Nadat ik al eens de rijen had aanschouwd bij een van de food carts bezocht ik het restaurant vlakbij Central Park. Zowel de gyros als de falafel, handig voor de vegetariërs onder ons, zien er mooi uit en smaken heerlijk. Goed eten en goed betaalbaar.

4. Nathan’s Famous

Over Nathan’s Famous schreef ik al eerder omdat het deel uitmaakte van mijn dagje Coney Island. Hier vind je het oorspronkelijke restaurant van Nathan’s Famous, waar je hotdogs, burgers en patat kunt krijgen. Vooral de hotdogs zijn beroemd omdat Nathan een van de eerste hotdogverkopers in de Verenigde Staten was in 1916.

Je hoeft niet naar Coney Island om een hotdog van Nathan’s te proberen. Zowel in Manhattan als Brooklyn zijn veel foodcarts van Nathan’s te vinden en ook een aantal restaurants. De hotdogs zijn gekruid volgens het recept van Nathans vrouw Ida en zijn een begrip in de Verenigde Staten.

5. Shake Shack

Shake Shack is fastfood (of eigenlijk fast casual), maar dan hip, natuurlijk en groen. Zoals we dat tegenwoordig graag zien. Zo serveren ze “100% all-natural” hamburgers, kip en hotdogs. Voor vegetariërs hebben ze een portobelloburger in de aanbieding. De patat kun je heerlijk laten beleggen met kaas, kaassaus en bacon.

Shake Shack begon in 2004 in Madison Square Park, met een superleuk restaurant, niet bedoeld als keten. Vanwege deze locatie in het park in hartje New York biedt Shake Shack ook een hondenmenu: hondenkoekjes, speciaal voor het gezelschap van wandelende New-Yorkers ook. De kans dat je met je hond in New York komt is natuurlijk klein, maar hoe leuk is het voor de honden die in de Big Apple wonen?

Inmiddels heeft Shake Shack ruim honderd vestigingen, zowel in de VS als de rest van de wereld. Je vindt de keten dus ook dichter bij huis, in Londen bijvoorbeeld, maar de basis ligt met meerdere vestigingen in New York.

LEES OOK: Hier vind je de beste cookies van New York: 4 tips

Wat is jouw favoriete plek voor lekker eten in New York? Laat het weten in een reactie.

Write A Comment