Wil je lekker (en betaalbaar) uit eten in Wenen? Groot gelijk! En gelukkig: dit is heel goed te doen. Van hippe restaurants tot de klassieke wienerschnitzel, van vegan opties tot de meer traditionele Heuriger. Voor ieder wat wils. In deze blog deel ik mijn vier uiteenlopende tips voor goede restaurants in Wenen.

LEES OOK: Elektrische stepjes: handig én leuk tijdens je citytrip

1. Mayer am Pfarrplatz

Let’s start at the very beginning, zou Julie Andrews zingen. Als je echt mee wilt praten over goed eten in Wenen, dan moet je zeker naar een Heuriger toe.

In het kort: een Heuriger is een restaurant dat voortkomt uit een wijngaard. De wijnboeren schenken hier hun nieuwe wijn (Heurige = “van dit jaar”) en serveren daar à-la-cartegerechten of een buffet bij. En wees gerust, ook voor niet-wijndrinkers is dit een prachtige plek om gezellig te dineren, vaak net buiten de stad.

Mayer am Pfarrplatz werd ons aangeraden door de Canadees-Duitse receptioniste van ons hotel, die de tip ferm onderstreepte op haar lijst met aanraders. Ze was er gepassioneerd over. En terecht.

Mayer am Pfarrplatz in Wenen

Het restaurant ligt buiten het centrum, maar is goed bereikbaar met ov. De meerdere terrassen bevinden zich in de binnentuinen en vormen een fijne sfeer, waarbij je inderdaad vergeet dat je je in de stad bevindt. We aten hier heerlijke aspergegerechten, goede porties, met natuurlijk de Heuriger wijn.

Heuriger in Wenen

En fun fact: Beethoven woonde ooit hier en Arnold Schwarzenegger at hier ooit. Klinkt fancy, maar is het ook betaalbaar? Ja zeker, dit feestje (twee hoofdgerechten en een halve liter wijn) kostte bij elkaar €35,60. Meer dan waard.

2. Pizza Randale

Dit zou volgens de ‘online overlevering’ dus echt een crazy pizzeria zijn. Nu viel dit allemaal wel mee (of tegen 😉 ): het enige ietwat gekke is misschien dat het zich ‘s avonds ontpopt tot een toffe bar en dat het bijzondere recepten gebruikt. Recepten die volgens de Italiaanse traditie waarschijnlijk not done zijn. Maar lekker!

Pizza Randale is een hippe tent, met een enorme bar in het midden en wordt desalniettemin gedomineerd door een grote print van acteur Bud Spencer aan de muur. Genoeg te zien. Ze bieden een range aan cocktails en de pizza’s zijn verrukkelijk.

Pizza Randale in Wenen

We kozen voor de Oca (mozzarella, vijgen, schapenkaas, walnoten, rozemarijnhoning) en de klassieke Diavola (pikante salami, mozzarella, basilicum). We hebben gesmuld. Aanrader voor iedere pizzaliefhebber.

Pizza Randale in Wenen

Dan de bon: €34 euro voor twee pizza’s, een wijntje en een goede pul bier.

3. Figlmüller

Van hip en gek naar traditioneel en gerenomeerd. Figlmüller noemt zichzelf ook wel ‘The home of the Schnitzel’ en is een klassieker van de Weense eetcultuur. Hier serveert alweer een vierde generatie hun versie van de schnitzel, maar ook veel andere Weense gerechten.

Figlmüller

Nu zijn er altijd meerdere restaurants die een bepaald gerecht claimen, waarom naar dit restaurant? Simpel: de schnitzels van Figlmüller zijn ongeveer zo groot als pizza’s. En ja, dat wil je met eigen ogen zien, meemaken en eten. Toch?

De schnitzels zijn groter dan de borden waarop ze worden geserveerd. En je zou het misschien niet denken, maar het gaat allemaal op verfijnde wijze. Een knapperige, malse schnitzel volgens strikt recept, die geserveerd kan worden met een huisgemaakte wijn. Niets ordinairs aan deze schnitzels.

Uit eten in Wenen

Dan het kostenplaatje: we waren net geen €35 kwijt, voor een schnitzel, gefrituurde Emmentaler (deze was niet heel boeiend, zou eerder voor de schnitzel gaan) en twee alcoholische versnaperingen.

4. Erich

Erich is het kleine broertje van Ulrich. Wie is Ulrich? Ulrich is een inmiddels gevestigde naam in de poule van hippe restaurants in Wenen. Zoek een goede tent en je komt de naam veelvuldig tegen.

Beide worden geroemd om hun fijne terrassen en goede eten. Op basis van de menukaart kozen wij voor Erich, die zich laat inspireren door de Mexicaanse keuken. Look and feel is verder precies hetzelfde en beide schenken fijne cocktails.

Erich

Ook hier – je gelooft het bijna niet maar al onze diners in Wenen waren echt heerlijk, 4 van de 4 – aten we onze bordjes helemaal leeg, zo lekker. Vriendlief kon niet kiezen welke spiesjes hij wilde en ging daarom voor de Stick & Brioche, waarbij je alle zes soorten kreeg. Ik nam de halloumibowl met rodebietenhummus, courgettenoodles en een yoghurtdip. Mjam.

Uit eten in Wenen

Ook de cocktails waren errrg lekker en dreven het prijskaartje natuurlijk iets op. Maar dat weten we met cocktails. Uiteindelijk waren we €38 kwijt voor een goede maaltijd, zomerse cocktails en een fijne avond op een prachtig terras in Wenen.

Wil jij graag naar Wenen of heb je een andere tip voor goed eten in Wenen? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment