Praag staat niet bekend als dure stad en dus kunnen we beter de vraag stellen: waar kun je echt lekker eten in Praag? Wacht niet langer, ik heb het antwoord. Vier adresjes waar je echt heerlijk eet voor een klein prijsje. Inclusief mijn grote favoriet, zo’n restaurant waarvoor je bijna speciaal naar Praag zou rijden.

LEES OOK: Toffe musea in Praag: van Mucha tot Apple

De foodtraditie van Praag vind je bijna op elke hoek van de straat: de trdelník. Daar heb je dus geen hulp bij nodig. Misschien wel bij het vinden van restaurants waar je goed en betaalbaar kunt eten in Praag. Komt ‘ie.

1. Mijn favoriet: Lehka Hlava

Ik zal niet flauw doen en meteen beginnen met mijn absolute favoriet: Lehka Hlava, ook wel Clear Head, in het centrum van Praag. Tijdens de twee keer dat ik in Praag ben geweest, heb ik er drie keer gegeten. Het is een vegetarisch en deels veganistisch restaurant, maar laat je daardoor vooral niet afschrikken als je een enthousiaste vleeseter bent. Ze maken hier namelijk echt heerlijke vegetarische versies van vlees, bijna niet van echt te onderscheiden.

Eten in Praag
Vegetarische gyros bij Lehka Hlava.

Zo zijn de ‘tofoie gras’ (zonder ganzenlever maar gemaakt van gerookte tofu, barley miso en cashewnoten) en de gyros van seitan bijna niet van echt te onderscheiden en om je vingers bij af te likken. Het restaurant heeft bovendien een bijzondere ambiance, met verschillende gekleurde ruimtes, met zelfs een sterrenhemel. En dat allemaal voor kleine prijsjes: ongeveer 32 euro in totaal, inclusief een voor- en nagerecht om te delen.

2. U Kroka

Dit restaurant is dan weer voor ‘echte’ vleeseters, maar is toch ook geschikt voor vegetariërs. U Kroka bevindt zich iets ten zuiden van het centrum. Het biedt een interessante mengeling tussen een hippe tent en een traditionele menukaart. Verrassend, erg goed en wederom goed betaalbaar.

Eten in Praag
“Krok’s” pan bij U Kroka.

Toen we hier kwamen moesten we zelfs even op een tafeltje wachten (met een drankje aan de bar weliswaar), maar dat was het waard. De knoflooksoep vooraf was heerlijk kruidig en voor ongeveer vijftien euro heb je een enorme overschaal met allerlei soorten vlees, de “Krok’s” pan. Daar moet zelfs de grootste vleeseter nog even zijn of haar best voor doen. Toch kunnen ze ook met een vegetarisch gerecht, zoals een geitenkaassalade, goed uit de voeten. Voor ieder wat wils.

3. Kitchen Ramen Bar

Over hip gesproken. Dit Aziatische restaurant in hartje centrum is, zoals ze ook zelf schrijven op de website, moeilijk te definiëren. De zaak is vintage maar toch modern, stoer maar ook speels. Het is bijzonder ingericht en de medewerkers zien er met hun bandana’s allemaal even tof uit, dat alleen maakt een bezoekje de moeite waard.

Eten in Praag

Kitchen Ramen Bar laat zich vooral inspireren door de Japanse keuken, met name traditionele ramen. Geen zin in noodles? Dan staan er ook Japanse burgers en ander lekkers op de mooie menukaart. De ramen is goed, de ramen kost tussen de elf en veertien euro en het ligt op steenworp afstand van het Wenceslausplein, metrohalte Mustek en het Mucha Museum – ideaal dus.

4. Pasta Fresca

Het is al een paar jaar geleden dat ik hier ben geweest, maar volgens mij is er niets veranderd. `Pasta Fresca is een frisse verschijning waar ze weten hoe ze pasta moeten maken. Ik ontdekte hier ooit gnocchi en ben ze daar nog steeds dankbaar voor. Ook hebben ze kazen fijn uitgestald op een soort cheese station. Dat bevalt ons wel.

Bij Pasta Fresca kun je kiezen tussen allerlei soorten pasta, ook soorten die je niet vaak ziet, zoals farfalle, rigatoni en gnocchi. Allemaal rond de twaalf euro. Voor niet-pastaliefhebbers zijn er ook vlees- en visgerechten, zij het iets duurder. Een leuke tent, midden in het centrum van Praag, met heerlijk eten.

Waar ga jij heen voor lekker eten in Praag? Deel het hier.

Write A Comment