Wat zijn de beste plekken voor ontbijt in San Francisco? Waar haalt een local ‘s ochtends zijn koffie? Samen met een kenner bezocht ik de hipste tentjes tijdens onze citytrip San Francisco. Niet alleen heel lekker, maar ook een lust voor het oog.

San Francisco is een hipsterstad. Is hipster het juiste woord? Het is de stad van de startups, nabij Silicon Valley. Waar de headquarters van toffe technologiebedrijven zitten, waar de (veelal jonge) bewoners voor alles een app gebruiken, waar de huizenprijzen door het dak gaan.

Kortom: alles bruist en is simpelweg hip in de Bay Area. Koffie lijkt hier altijd onlosmakelijk mee verbonden. Geen Starbucks, maar hippere koffie. Denk slow en organisch. Naast koffie bestond ons ontbijt vooral uit zoete lekkernijen. Je moet het er wel van nemen op vakantie natuurlijk. Dus: goedemorgen donut, goedemorgen scone, goedemorgen croissant.

LEES OOK: 6x lekker en betaalbaar eten in San Francisco

1. Tartine Bakery: elegante baksels in het park

Koffie en ontbijt in San Francisco
Hoe. Mooi. Deze lemon tart van Tartine Bakery.

Tartine Bakery is een absolute must voor ontbijt in San Francisco. De broodjes en gebakjes zijn van een smakelijke schoonheid. Tegelijkertijd is de bakkerij opvallend simpel in aankleding. Er staat niet eens een naam op de gevel. Als de online buzz niet zo groot was, zou je er zo aan voorbij lopen.

Bijna dan, want de rij die er staat trekt wel aandacht. Geen zorgen, hij lost heel snel op en je hebt lekker de tijd om rond te kijken en te bepalen wat je graag wilt. Wij kozen (met z’n drieën) voor een mooi ensemble als ontbijt: koffie, een chocolate chip cookie, een croissantje, een chocoladebroodje, een morning bun en een lemon tart. Zo goed. En zo fotogeniek.

Wat er ook zo mooi uitzag maar wat ik niet geprobeerd heb: bread pudding. Dit serveren ze in kopjes, als koffie. Heeft iemand dit toevallig geprobeerd? Deel please!

CITIFIED TIP | Vanuit Tartine Bakery hoef je maar één straat door te lopen om in een prachtig park te komen: Mission Dolores Park. Neem bij mooi weer dus lekker een kleedje mee voor een heel fijne ontbijtpicknick!

2. Philz Coffee: voor de fijnproevers

Koffie en ontbijt in San Francisco

De tagline van Philz Coffee is “one cup at a time”. Dit is geen dringend advies aan de drinker, maar een korte samenvatting van hun alternatieve koffiefilosofie. Elk kopje koffie maken ze naar de smaak van de klant.

Ze hebben dan ook geen standaardmenu met zwarte koffie en cappuccino, maar twintig bijzondere blends. Allemaal koffiesoorten met twee of drie bijzondere smaken zoals noten, kruiden en fruitsoorten. Bijvoorbeeld:  ‘Julie’s Ultimate: Toast, Berry, Vanilla.’ Of: ‘New Manhattan: Citrus, Cherry, Floral.’ Dat wil je toch allemaal uitproberen?

Leuk feitje: naamgever Phil Jaber en zijn zoon Jacob mochten hun koffie schenken op het geheime huwelijk van Facebook-baas Mark Zuckerberg en Priscilla Chan. Leuk feitje voor nerds: weet je nog dat in de komedieserie Silicon Valley de app Bro werd geïntroduceerd? Het gesprek tussen de twee neven werd gefilmd in een van de Philz-cafés.

3. Blue Bottle Coffee: koffie op z’n hoogtepunt

Koffie en ontbijt in San Francisco
Heerlijk om naar te kijken: langzame koffie bij Blue Bottle Coffee.

Dit is echt heel serieuze koffie. Blue Bottle Coffee is ooit ontstaan toen een muzikant (en koffieliefhebber, uiteraard) de markt wilde verrijken met echt verse koffie, niet ouder dan 48 uur. Waarom? Dat zeggen ze prachtig op hun website:

Flavor in coffee is a crescendo—no part of the journey is boring.

A crescendo: een geleidelijk versterkend proces, als we de vergelijking trekken met de muziekleer. Elk soort koffieboon krijgt een eigen behandeling: het ene legt een andere ‘smaakreis’ af dan de andere. Nu, ongeveer vijftien jaar later, is dit initiatief uitgegroeid tot een keten koffiebarretjes.

Wat merk je daar als bezoeker van? Simpel: heel goede koffie en een oogstrelend tafereel in de koffiebar. Drie kannen staan achter glas tentoongesteld. Langzaam druipt de zogenaamde slow coffee door de filters. Heel clean, heel basic, heel hipster. En niet te vergeten: heel goede koffie.

4. The Market Café: Twitter-koffie en scones

Koffie en ontbijt in San Francisco
Middenin San Francisco: het kantoor van Twitter.

Dit café was het eerste dat we bezochten na aankomst in San Francisco en ik had meteen het gevoel dat ik in de techhoofdstad was. Het huist namelijk in hetzelfde gebouw als Twitter.

Twitter! Niet dat je daar veel van merkt, maar het voelt toch als een bezienswaardigheid voor ons als Twitter-minded Nederlanders. Net als voor de nerds die elke dag voor het gebouw verzamelen om een selfie te maken met het Twitter-logo overigens. Je kunt hier een heerlijk ontbijtje scoren: kopje cappuccino en een goede selectie aan zoete snacks. Zoals de chocolate-almond scone. Mmm.

LEES OOK: 6x lekker en betaalbaar eten in San Francisco

Vind jij goede koffie ook zo belangrijk als je op reis bent?

Write A Comment