Oké kattenliefhebbers (of dierenliefhebbers), deze is voor jullie. In hartje Rome vind je namelijk Largo di Torre Argentina, een bijzonder plein dat is omgetoverd tot paradijs voor de katten in Rome – en daarmee een paradijs voor iedereen die van katten houdt. Of heeft deze plek nog meer te bieden?

Allemaal leuk en aardig hoor, die geweldige klassieke bouwwerken in Rome. Zuil hier, tempel daar. Maar af en toe wil je gewoon een simpele bezienswaardigheid, zoals deze plek waar straatkatten worden opgevangen. Een speciaal plein in Rome waar katten wonen? Daar willen we natuurlijk even een kijkje nemen.

LEES OOK: Beste pasta van Rome: cacio e pepe in een mandje van kaas

Katten? Julius Caesar, gekkie!

Met deze kennis op zak togen wij naar het plein Largo di Torre Argentina, zo’n vijf minuten lopen vanaf het Pantheon. Vanaf ons hotel gingen we met de bus naar het centrum van Rome. Een oudere Italiaanse man vroeg in perfect Engels waar ‘wij jongelui’ naartoe gingen. “To the place with the cats”, was ons simpele antwoord.

Hij lachte schamper. “Mensen komen daar allemaal voor de katten, maar weten jullie wel dat Julius Caesar daar vermoord is?” We keken elkaar verbaasd aan: “Meent u dat?” Hij verzekerde ons vriendelijk dat deze plek een grote historische relevantie heeft, die het plein veel interessanter maakt dan alleen het feit dat er katten worden verzorgd.

De katten wonen zowaar op een historische locatie

Als we de bus uitstappen moeten we lachen: shit, toch geen simpele bezienswaardigheid. Largo di Torre Argentina is dus een tikje interessanter dan we dachten. Zo wordt deze ervaring niet alleen leuk omdat je blije beestjes kunt spotten, maar tegelijkertijd iets kunt leren over belangrijke geschiedenis van Rome.

Largo di Torre Argentina (overigens niet vernoemd naar Argentinië, maar naar Argentoratum, de oorspronkelijke naam voor Straatsburg) blijkt een vierkant stuk grond met in de diepte meerdere ruïnes van Romeinse tempels. Om het plein heen staan bordjes met daarop uitleg over de ruïnes en een plattegrond van hoe het ooit was.

Katten in Rome
Het mooi verlichte plein Largo di Torre Argentina in Rome heeft zowel ruïnes als katten te bieden.

Tussen pakweg 400 en 50 v. Chr. werden hier vier tempels en het Theater van Pompeius gebouwd. Van de tempels, geletterd als tempel A tot en met D, is niet meer over dan zuilen, trappen en vloeren, maar de contouren zijn goed zichtbaar. Van het theater resteert slechts een muur, de rest bevond zich op de plek waar nu de straten van Rome lopen.

De moord op Julius Caesar

Het Theater van Pompeius uit 55 v. Chr. was een bijzondere. Destijds was dit het grootste theater van het Romeinse Rijk en bood plaats aan 28.000 mensen. Het theater gold als inspiratie voor vele theaters die daarna werden gebouwd. Bij het theater stond bovendien een senaatsgebouw, waar regelmatig vergaderingen plaatsvonden.

Zo ook op 15 maart in het jaar 44 v. Chr. Een groot aantal senatoren, waarschijnlijk meer dan veertig, zwoer samen om op die dag Julius Caesar te vermoorden. Caesar was toen net aangewezen als ‘dictator voor het leven’, terwijl deze functie meestal voor maximaal zes maanden werd bekleed. Gevolg: de senatoren waren bang dat Caesar de senaat omver zou werpen. Tijdens de senaatsvergadering brachten zij Caesar met 23 messteken om het leven.

Pas in 1927 herontdekt

Op de plek van Largo di Torre Argentina is dus ooit geschiedenis geschreven. Op vrij brute wijze werd een van de machtigste mannen aldaar om het leven gebracht. Na de val van het Romeinse Rijk raakten de gebouwen op het plein in verval en in de middeleeuwen, toen de bevolking weer begon te groeien, werden hier kerken en woningen gebouwd.

Fast forward naar 1909. Jaren na de Risorgimento, de Italiaanse eenwording, besloot men om delen van Rome te herstellen, zo ook het gebied waarin Largo di Torre Argentina zich bevindt. Tijdens de sloop van het plein in 1927 stuitte men op delen van een enorm marmeren beeld, een aanwijzing dat er ruïnes onder lagen. Het beeld bleek onderdeel van tempel B. De ruïnes werden blootgelegd en als afgesloten plein zichtbaar voor het publiek.

Chillende katten tussen de ruïnes

Ik hoor je nu denken: jaja, dit is wel weer genoeg Romeinse geschiedenis voor vandaag, waar blijven de katten?! Wees gerust, die zijn er genoeg. Tussen deze belangwekkende ruïnes wonen vandaag de dag ongeveer 150 katten en worden verzorgd door de vrijwilligers van Torre Argentina Cat Sanctuary.

“Almost 20 centuries have passed since then, but Caesar’s spirit surely lives on in some of our aristocratic cats at rule over their temples with pride.”

Leuke knipoog op de website van Torre Argentina Cat Sanctuary.

Begin jaren negentig begonnen de zorgen om het grote aantal zwerfkatten in Rome te groeien. De katten zochten hun heil tussen alle klassieke overblijfselen in de stad en het werden er steeds meer. Tussen 1929 en 1993 bivakkeerden hier op dit plein vaak al negentig katten.

Katten in Rome
Soms is het even zoeken naar katten tussen de ruïnes, soms komen ze gewoon naar je toe.

Drie Italiaanse dames begonnen zich om de poezen te bekommeren, richtten in 1993 de organisatie Torre Argentina Cat Sanctuary op en bouwden deze sindsdien verder uit. Ze zorgen ervoor dat de katten goed te eten krijgen en bovendien gesteriliseerd worden. In 2014 ging het zelfs om 4362 gesteriliseerde katten.

Je kunt de katten die hier wonen helaas niet knuffelen. Als toerist kun je om het plein heen lopen en kijken hoe de katten heerlijk liggen te rusten tussen de oude zuilen. Sommigen lopen wat rond en komen soms even bovenaan de trap een kijkje nemen. Natuurlijk kun je zelf ook een steentje bijdragen door te doneren of zelfs een kat te adopteren. Kun je toch nog een kat knuffelen.

LEES OOK: Beste pasta van Rome: cacio e pepe in een mandje van kaas

Grappig feitje, tijdens het schrijven van dit artikel luisterde ik het album van de musical Cats. Pas toen ik klaar was snapte ik de toepasselijkheid hiervan. 😉

Ga jij toevallig binnenkort naar Rome? Ga je dan naar deze plek? Laat het hieronder weten in een reactie!

Write A Comment