Mijn citytrip Dublin was ook meteen mijn eerste bezoek aan Ierland. Naast Dublin wilde ik dan ook eigenlijk wat meer zien van het woeste Ierse landschap. Maar hoe is dat mogelijk als je slechts twee hele dagen in de stad bent? Dat is best makkelijk: met een tripje naar Howth, een prachtig plekje aan de kust vlakbij Dublin.

Bij Ierland denk je, naast de whiskey, natuurlijk snel aan de ruige kusten en prachtige landschappen. Hoewel ik maar een paar dagen in Dublin had, wilde ik toch even de stad ontvluchten en een indruk krijgen van de Ierse natuur.

LEES OOK: Citytrip Dublin rond de kerst: aanrader?

Dagtrip Howth vanuit Dublin

Howth is een stadje in een puntje van de Ierse oostkust, slechts achttien kilometer van Dublin. Het is ideaal gelegen om even met de trein naar toe te gaan. Met de DART (Dublin Area Rapid Transit) ben je vanuit Dublin (Connolly Station) in een klein halfuur in Howth.

Wij vertrokken dan ook ’s ochtends en waren aan het begin van de middag weer terug in de stad. Als je een echte natuurliefhebber bent of je hebt simpelweg wat langer de tijd, dan kun je makkelijk een dag spenderen op deze plek. Je kunt hier prachtig wandelen over de kliffen.

Wat kost het? Handig én leuk om te weten. Een tripje met de trein naar Howth kost namelijk maar een paar euro. Als je al een Leap Card voor bezoekers hebt voor je citytrip Dublin (aanrader trouwens) hoef je geen ticket te kopen. Daarmee kun je ook naar Howth. Heb je die kaart niet? Dan is een retour €6,15 per persoon. Check de websites voor actuele informatie.

De charme van Howth

Wij gingen eigenlijk zonder plan op een zaterdagochtend richting Howth. Heerlijk ontspannen en goed te doen in dit stadje. Vlakbij het station, richting de haven, bleek een leuke zaterdagmarkt te zijn. Perfect natuurlijk voor een ochtend in het weekend. Even wakker worden met Ierse streekproducten, verse koffie en zelfgebakken cupcakes.

Uitwaaien in Howth: mooie dagtrip vanuit Dublin

Het is een korte wandeling van het station naar de haven. Howth is een echt vissersdorpje, dus je komt hier tal van visrestaurants tegen. Als je van vis houdt is dit dus dé plek om te lunchen met echt verse vis.

Mooi uitzicht aan de Ierse kust

Aan de kust staat een toren die een handig uitgangspunt is voor je bezoekje aan Howth. In deze toren huist het schattige Ye Olde Hurdy Gurdy Museum of Vintage Radio. Vanaf hier heb je al een prachtig uitzicht over het water en kun je lekker uitwaaien. Goed genoeg voor een kort tripje. Op weg hier naartoe kom je ook nog langs de eeuwenoude ruïne van de kerk St. Mary’s Abbey. Een bijzondere plek, met een bijzonder uitzicht.

Als je langer de tijd hebt, kun je verder doorlopen om de Cliff Path Loop te wandelen. Dit duurt al snel twee uur. Kom je meer voor een eerste indruk van het Ierse landschap? Dan is het ook al heerlijk om een beetje rond te banjeren in de straatjes van Howth en langs de kust. Na een paar uur stappen wij dan ook weer in de trein naar Dublin, waar we de rest van de dag kunnen vullen met kersttruien shoppen. Perfecte indeling van de dag toch?

Waar ga jij het liefst heen vanuit Dublin? Deel je tips!

Write A Comment