Heb je weinig tijd in Reykjavík (zoals ik) of wil je eerst even het kaf van het koren scheiden in je zoektocht naar leuke bezienswaardigheden? Dan komt dit artikel van pas. Hierin deel ik mijn 3 hoogtepunten van Reykjavík, die je wat mij betreft zeker niet mag missen.

Reykjavík is klein, maar zeer geliefd bij bezoekers. Het is gezellig, overzichtelijk en doet authentiek aan. En het is natuurlijk heel logisch dat de grootste stad van IJsland klein is: er wonen in het hele land slechts 360.000 mensen, waarvan ruim een derde (130.000) in de hoofdstad woont. Dat is vergelijkbaar met Zwolle. Hoe schattig.

LEES OOK: Citytrip Oslo voor beginners: 8 bezienswaardigheden

1. Hallgrímskirkja

De Hallgrimskirkja is wellicht de bekendste bezienswaardigheid van Reykjavik, en terecht. Nu kun je denken: pff de zoveelste kerk als bezienswaardigheid, maar deze is echt uniek.

Ten eerste is de kerk opvallend jong: de bouw startte in 1945 en werd in 1986 afgerond (de Hallgrímskirkja is dus slechts een paar jaar ouder dan ik, crazy). Dat is te zien, want de kerk lijkt in de verste verte niet op de kerken die we in de rest van Europa vaak zien. Deze is modern, strak en minimalistisch.

Ten tweede: de Hallgrímskirkja heeft een bijzonder uniek vooraanzicht, die je uit duizenden herkent. De middentoren loopt in smalle lijnen naar beneden, wat doet denken aan de basaltbanen van bijvoorbeeld de waterval Svartifoss verderop in het land. Als je deze (of ander basalt) hebt gezien, herken je het meteen.

Hallgrimskirkja in Reykjavik

Ten derde: ook het interieur is zoals we het niet vaak zien. Wit, minimaal, maar wel met een gigantisch orgel, bestaande uit 5275 pijpen. Tijdens mijn bezoek werd erop gespeeld, een bijzondere ervaring. Met een strakblauwe lucht door de grote ramen is de kerk ook binnen een plaatje.

Last but zeker niet least: je kunt de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht over Reykjavík. Dit kost ongeveer 8 euro en je gaat zo met een lift omhoog. Vanuit daar kun je rondom over de stad kijken. Een must.

Hoogtepunten Reykjavik
Hoogtepunten Reykjavik

2. Struin door het kleine centrum

Dit kun je natuurlijk voor elke stad zeggen, maar in Reykjavík is het bijzonder haalbaar. Je kunt eigenlijk alles lopend doen en zo zie je ook het meest. (Tipje: kleed je wel warm aan want er kan een koude wind staan, ook bij een prima temperatuur.)

Waar ik helemaal blij van werd in Reykjavík zijn de winkelstraten. Dit zijn niet de standaard winkelstraten met de bekende ketens zoals je in alle grote steden ziet, maar pittoreske huisjes met voornamelijk IJslandse winkels en merken. En dat zijn dan grootste winkelstraten, dat is toch een verademing?

Gezellige straatjes
Bij 15 graden zit men in Reykjavík massaal op het terras.
Shoppen
Shoppen in Reykjavik

Je kunt de straat Laugavegur als uitgangspunt nemen en je dan laten leiden door de gezelligheid. Ook rond de Hallgrímskirkja en richting de haven vind je leuke winkels. Hetzelfde geldt trouwens voor horeca: in deze gebieden zijn er veel gezellige terrasjes, café’s en restaurants.

TIP: Met een hotel in het centrum bespaar je tijd en zit je in het midden van de gezelligheid. Met een of twee nachten heb je de stad wel gezien, dus dan haal je het meeste uit je tijd in de stad. Heb je langer de tijd, dan kun je natuurlijk ook iets buiten het centrum slapen. Wij sliepen in het Apótek Hotel (via Booking.com): niet goedkoop, maar prachtig en op een toplocatie.

3. Maak een helikoptervlucht

Dit is een budgetkwestie, want een helikoptervlucht is – zoals alles eigenlijk – duurder dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Omdat IJsland zo’n uniek landschap heeft vonden wij het waard om een vlucht te boeken, en daar hebben we absoluut geen spijt van. Wat ongelooflijk vet.

Helikoptervlucht in Reykjavik
Hoogtepunten Reykjavik

Er worden meerdere soorten vluchten aangeboden, ook met vliegtuigjes. Een deel is vanuit Reykjavík en een deel vanuit andere locaties in het land. Wij kozen voor een van de goedkoopste opties: een helivlucht vanuit Reykjavík inclusief landing in de natuur. Al met al ben je een klein uur onderweg.

Zo voel je de elementen van IJsland écht.

Je stijgt op vanaf het vliegveld van de stad (niet te verwarren met het internationale vliegveld Keflavík) en ziet de stad dus langzaam kleiner worden. Aan de ene kant kijk je uit op zee, aan de andere kant wordt het ruige landschap van IJsland steeds zichtbaarder.

In deze vlucht zit altijd een landing. De locatie is afhankelijk van het weer en de schema’s, dus dit is een verrassing. Wij landden zelfs twee keer omdat de eerste locatie teveel risico was qua weer. We hadden niet het beste weer, maar dat drukte de pret niet. Tijdens onze stop waaide het zo hard dat je bijna dicht bij de grond moest lopen, maar wat een uitzicht.

Helikoptervlucht in Reykjavik
We landden in een soort maanlandschap.
Helikoptervlucht
Met een prachtig uitzicht.

Zoals de piloot zei: “Zo voel je de elementen op IJsland écht.” En dat is waar. Aanrader voor iedereen die het ervoor over heeft.

Wij boekten de vlucht Reykjavík Summit bij Norðurflug Helicopter Tours (prijs per persoon 31.500 ISK = ongeveer 230 euro). Dit is goed bevallen: ze waren bijzonder klantvriendelijk en de tour was top.

Toegift

Er is natuurlijk nog veel meer te zien in Reykjavík: muziekhuis Harpa, het bijzondere culturele centrum Perlan (met onder andere een bar met 360-graden-uitzicht), de haven, verschillende musea en het bouwwerk Sun Voyager (Sólfar). Zeker leuk om te zien en aanraders als je wat meer tijd hebt.

Ben jij in Reykjvík geweest? Wat was jouw hoogtepunt hier? Vertel het in een reactie!


Write A Comment