Tijdens een citytrip Londen kan een oer-Engelse high tea natuurlijk niet ontbreken. Of eigenlijk: afternoon tea. Deze foodtraditie is een heerlijke manier om je middag te spenderen, met een pot thee en allerlei lekkernijen. Maar waar komt dat vandaan? En waar kun je ervan genieten? Alle ins en outs over de high tea.

High tea’en wordt in Nederland steeds populairder: bij veel restaurants, bakkerijen en cafeetjes is dit speciale arrangement niet meer weg te denken. Soms met thee, soms met wijn, in de vorm van een high wine. Toch gebruiken wij de term high tea heel anders dan het land van oorsprong. Daar noemen ze dit fenomeen namelijk afternoon tea.

LEES OOK: 4x lekker en betaalbaar eten in Londen

High tea vs. afternoon tea

Als je graag van een echte Engelse high tea in Londen wilt genieten kom je er al snel achter dat deze benaming hier niet gangbaar is. In Groot-Brittannië wordt de high tea zoals wij die kennen, de afternoon tea of cream tea genoemd. Gelukkig snapt Google wat wij Nederlanders bedoelen met high tea, want op de menukaarten van restaurants zie je deze term nauwelijks.

Toch is de high tea wel een fenomeen in Engeland, zij het als een zwaardere maaltijd, gewoon rond etenstijd. De naam ‘high’ verwijst naar de hoge tafel waaraan de high tea wordt genoten. De Britse high tea is dus eigenlijk een diner, ook wat betreft ingrediënten. Geen zoetigheden, maar een warme maaltijd.

Afternoon tea volgens de traditie

De afternoon tea wordt, zoals de naam al doet vermoeden, doorgaans aan het eind van de middag genuttigd, ongeveer tussen drie en vijf uur. Het is niet gek dat we de afternoon tea zien als iets deftigs. De oorsprong ligt in de hoogste sociale kringen van Groot-Brittannië.

Het ontstaan wordt toegewezen aan Anna Russell, hertogin van Bedford, die vaak honger kreeg tussen haar lunch en vaak late diner. Ze genoot van de combinatie van thee, iets zoets en sandwiches en nodigde op den duur haar vriendinnen uit om haar te vergezellen. Andere dames namen dit idee over en langzaam is de afternoon tea als lichte maaltijd uitgegroeid tot een traditie in upper class England.

Wat kun je verwachten van een afternoon tea in Londen?

Grappig genoeg zijn de ingrediënten van de afternoon tea door de eeuwen heen niet gek veel veranderd. De keuze uit theesoorten is nu misschien wat gevarieerder dan de toen exclusieve Darjeeling-thee die Anna Russell meestal koos, maar wat betreft lekkernijen is de traditie nog zeer herkenbaar.

High tea in Londen
De klassieke Victoria sponge maakt vaak onderdeel uit van een high tea in Londen.

Vaste waarden in een afternoon tea zijn natuurlijk sandwiches, vaak met komkommer, zalm, ei en tuinkers, vaak zonder korst of in kleine repen opgediend. Ook de oorspronkelijk Schotse scones, kleine ronde broodjes, met jam en clotted cream (een dikke room) zijn onmisbaar bij een typisch Britse afternoon tea. Verder zien we natuurlijk graag andere zoetigheden, zoals kleine gebakjes (zoals de Victoria sponge, ook bekend van The Great British Bake Off) of cakejes.

Afternoon tea in Londen voor alle budgetten

Als je op zoek gaat naar de beste afternoon teas in Londen, moet je niet opkijken van minstens £50 (= ca. €55) per persoon. Vooral bij chique hotels betaal je de hoofdprijs voor een middagje thee en lekkernijen. Zij komen dan ook vaak als beste uit de bus, maar wees gerust: er zijn ook goede goedkopere opties.

Zo kun je in de twee restaurants van Franse bakkerijketen Paul voor £14,95 (= ca. €17) genieten van een afternoon tea met een Franse twist, denk bijvoorbeeld aan macarons. Liever een traditionele Britse afternoon tea? Dan kun je bijvoorbeeld ook terecht in het restaurant van het idyllische Kensington Palace (waar prins William en prins Harry met hun gezin wonen). Hier heb je voor £30 (ca. €34) per persoon een afternoon tea met de klassieke sandwiches, scones, cakes en thee of koffie.

Zelf heb ik onlangs de afternoon tea in het restaurant van het museum The Wallace Collection, genaamd Peyton and Byrne, geprobeerd. Hier nuttig je je thee en lekkernijen in een prachtige binnenplaats van het museum. Een betaalbare optie (£22,50 = ca. €26 per persoon) en absoluut waar voor je geld. Binnenkort meer hierover!

LEES OOK: Uniek uitje in Londen: The Great British Bake-Off

Heb jij weleens een afternoon tea gedronken in Londen? Deel je tips hieronder!

1 Comment

  1. Leuke post! In Londen zie je vooral dat veel duurdere hotels een luxe variant aanbieden. In Amsterdam zie je dat ook bij een aantal maar in Nederland zijn het vooral ook veel lunchrooms en brasserieën die de bekende ‘high tea’ aanbieden.

Write A Comment