Je wilt graag naar een theatershow op Broadway in New York, maar je vindt honderd dollar per ticket iets teveel van het goede? Begrijpelijk, de stad is al duur genoeg. Gelukkig is het zeker niet onmogelijk om goedkope(re) theatertickets in New York te vinden. Mijn tips voor goedkope theatertickets in New York.

Allereerst: goede keuze om een show op Broadway te bekijken. Hier vind je de top van de wereld, zowel qua shows als acteurs. Dus zelfs als je niet vaak theater bezoekt, is het wel een kans om je favoriete Hollywood-acteur te zien shinen. Zo staan alleen al in dit voorjaar acteurs als Cate Blanchett, Jake Gyllenhaal en Mark Ruffalo op het toneel.

LEES OOK: Deze 9 theatershows zag ik in New York

Hoe duur zijn ‘goedkope theatertickets’ in New York?

Een belangrijke vraag: wat is goedkoop? Het is natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. Voor een monsterhit als Hamilton betaal je gemakkelijk een paar honderd dollar (!), maar dat is natuurlijk niet de norm.

Het is dus afhankelijk van de populariteit. Hoe populairder, hoe duurder, des te minder aanbiedingen. Gemiddeld is een kaartje voor Broadway, voor een redelijke plek, rond de honderd dollar. Over het algemeen ben ik dus blij met een kaartje van vijftig dollar, maar het liefst nog daaronder.

Voor een monsterhit als Hamilton betaal je gemakkelijk een paar honderd dollar, maar dat is natuurlijk niet de norm.

Daarom schreef ik onlangs in een blogpost over budgettips voor New York dat ik TKTS niet de ideale manier vond om goedkope tickets te scoren. Tijdens m’n stedentrips New York gaf ik de voorkeur aan de volgende oplossingen.

1. De theaters in New York zijn relatief klein…

Hoewel je bij Broadway misschien denkt aan theaters die minstens zo groot zijn als ons Carré (1756 stoelen), staat de locatie dit niet echt toe. De theaters zijn bijna ‘weggestopt’ in de blokken van Midtown Manhattan en de ruimte is dus van oudsher minimaal.

Ook leuk (en handig) om te weten: de theaters zijn niet allemaal letterlijk aan de straat Broadway gevestigd. ‘Broadway’ is een verzamelnaam voor alle theaters in Manhattan met meer dan 600 stoelen – flink minder dan ons Carré dus.

Theaters met minder stoelen worden ‘Off-Broadway’ genoemd. Ook deze categorie heeft dus niets met de locatie te maken.

…dus ook op de achterste rij heb je goed zicht

Yes, zelfs op de achterste rijen of vanuit de nok van het theater heb je meestal goed zicht. Dat scheelt! Je kunt dus simpelweg de goedkoopste rang uitkiezen. Dit was mijn strategie in vier verschillende theaters en ik heb bij alle voorstellingen een topavond gehad. Nooit het gevoel dat ik te ver weg zat.

Goedkope theatertickets in New York
Voor de musical Falsettos in het Walter Kerr Theatre hadden we de goedkoopste tickets ($42) gekocht. Supergoed zicht op het podium! En prachtige show trouwens.

Wat kost dat dan? Voor de vier voorstellingen die ik op deze manier heb gezien, liepen de kosten uiteen van 42 dollar tot 70 dollar. Nog steeds best veel geld, hè? Tijd voor tip 2: eens kijken of je kortingen kunt vinden.

2. Gebruik apps voor kortingen

Met dank aan andere bezoekers die hun ervaringen delen, heb ik een aantal websites en apps ontdekt die je helpen om goedkope theatertickets in New York te bemachtigen. Deze heb ik zelf ook gebruikt en het is ideaal.

Nogmaals: extreem succesvolle shows worden hier niet aangeboden, maar er blijft toch een groot aanbod over.

BroadwayBox

BroadwayBox is een website (met een mobiele app) die kortingscodes aanbieden voor verschillende shows. Deze kortingscodes kun je gebruiken om online tickets te kopen met korting – vooral handig als je zeker wilt zeker van tickets voor een bepaalde show. Dan ga je met een gerust hart naar New York.

Beslis je liever lastminute, terwijl je op Times Square naar alle billboards zit te kijken? Zorg dan dat je thuis alvast wat kortingscodes uitprint van voorstellingen die op je lijstje staan. Deze kun je bij de box office (de kassa) laten zien en hup, je hebt je korting.

Zo bezocht ik Something Rotten, die destijds net een paar Tony Awards had gewonnen, voor slechts 37 dollar. Daarnaast heb ik de kortingscodes twee keer online ingezet voor shows die ik toch al wilde zien, scheelde toch tien dollar per kaart. Ka-ching!

TodayTix

TodayTix heb ik nog maar één keer gebruikt, maar ik vond het geweldig. Je kunt kiezen voor New York, Londen en de grootste Amerikaanse steden. De app geeft je vervolgens alle shows in die stad die je lastminute met korting kunt boeken. Dit nemen ze nogal ruim, aangezien je maximaal een week van tevoren al kunt reserveren.

Deze app verkoopt (net als TKTS eigenlijk) de tickets die waarschijnlijk niet meer voor de volle pond verkocht worden. De korting loopt soms op tot de tientallen euro’s. Wil je graag naar een specifieke show? Check dan in de weken voor vertrek alvast of deze er vaak bij staat.

Vorig jaar had ik Off-Broadway-hit Avenue Q hoog op m’n lijstje staan en in de weken voor onze reis werd deze eigenlijk constant met korting aangeboden. Een week van tevoren heb ik tickets geboekt, met $52 dollar korting. Wow! Normaal zijn de duurste tickets $97, nu $45.

En we zaten ook nog rij 2 middenin. En dit was ook nog via een concierge delivery program, wat betekent dat een dame (of heer) van TodayTix ’s avonds bij het theater op jou wacht om je tickets te overhandigen. Fijn!

3. Ga vroeg je bed uit voor rush tickets

Als je niet vaak naar het theater gaat in New York of Londen, gaat er nu waarschijnlijk een wereld voor je open. Het is een vak apart, theatertickets kopen. Zelf vind ik het stiekem best een leuke uitdaging, keer op keer.

Tijd om het volgende fenomeen te introduceren: rush tickets. Soms zijn theaterproducenten zo aardig om een aantal tickets per voorstelling te blokkeren. Deze gooien ze dan op de dag van de voorstelling in de verkoop, tegen een gereduceerd tarief.

Dit is voor de echte theaternerds. En mensen die gewoon heel graag voor weinig een voorstelling willen zien. Laten we het erop houden dat ik me tussen die twee categorieën begeef.

Goedkope theatertickets in New York
Tickets bij TKTS op Times Square zijn niet altijd zo goedkoop als je misschien verwacht.

Waarom nerds? Omdat er tactiek bij komt kijken. Je moet inschatten hoe veel mensen voor deze voorstelling in de rij gaan staan en vanaf hoe laat. Als de box office om tien uur open gaat, moet je er dan om zeven uur staan of is half tien vroeg genoeg?

Bij rush tickets komt tactiek kijken. Je moet inschatten hoe veel mensen voor deze voorstelling in de rij gaan staan en vanaf hoe laat.

In New York heb ik dit bij één voorstelling gedaan, het toneelstuk Hand to God. We hadden het voordeel dat er die dag zowel een matinee- als avondvoorstelling was en dus een dubbel aanbod aan tickets. Je staat een uurtje (in dit geval) in de rij met allerlei verschillende mensen. Best gezellig! Sommigen nemen een boekje mee, sommigen gaan socializen. De tijd is zo voorbij. Met goed resultaat: tickets voor $27 voor diezelfde avond.

Het mooie hiervan is dat je om kwart over tien ’s ochtends weet waar je aan toe bent en de dag nog voor je ligt. Het nadeel is dat je soms moeilijk kunt inschatten hoeveel mensen er komen en je dus veel te vroeg komt. Of net te laat. Misschien handig dus om nog een kans te hebben, als je echt graag wil.

4. Ding mee in een ticketloterij

Nog zo’n leuke uitvinding in theaterland: tickets lotteries. Dit gebeurt vooral bij voorstellingen die heel populair zijn, zoals Hamilton en The Book of Mormon. Ze verlopen soms offline, soms online. Online is natuurlijk fijner, dat kost minder tijd. Je vult ’s ochtends je gegevens in en krijgt ’s middags te horen of je tickets hebt gewonnen.

Een offline loterij is wat meer gedoe. Je moet op een bepaalde tijd bij het theater zijn, meestal een paar uur voor de voorstelling (lees: midden op de dag). Het aantal mensen dat meedoet is vaak zo groot dat de kans op winnen tergend klein wordt. Dit heb ik alleen in Londen meegemaakt, dus ik vind het moeilijk om hierover iets te zeggen voor New York.

Wat ik nog wel kan toevoegen voor Hamilton-fans: er is een speciale app ontwikkeld die je helpt om je in te schrijven bij de loterij, genaamd Ham. De app geeft je een notificatie zodra je je kunt opgeven en wanneer de uitslag bekend is. Bovendien hoef je niet elke keer opnieuw je gegevens in te vullen. Handig als je meerdere dagen mee wilt doen.

5. Blijf een avond staan

Ten slotte bestaat er ook nog zoiets als standing room tickets (staplekken). Het geeft je misschien niet het gevoel van een comfortabel avondje uit in het rode pluche, maar het is een mooie oplossing als je per se een voorstelling wilt zien. Of net wat extra wilt besparen. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd, maar het is het noemen waard!

LEES OOK: Deze 9 theatershows zag ik in New York

Heb je al eens zo’n zelfde ticketjacht gedaan in New York? Nog tips? Laat het weten!

Write A Comment