Elektrische stepjes, in het Engels gewoon scooters genoemd, zijn ideale vervoersmiddelen voor een citytrip. In veel Amerikaanse steden is dit al heel normaal en ook in Europese steden zie je ze steeds meer. Handig in gebruik en ook nog eens leuk. Ik leg uit hoe het werkt.
LEES OOK: De gouden tip voor een citytrip Los Angeles
UPDATE juli 2019: Inmiddels zijn de stepjes deels verboden in San Francisco, na te veel overlast. In Wenen daarentegen (om een voorbeeld te noemen) heb je een enorm aanbod aan stepjes, van minstens vijf verschillende merken.
Tijdens mijn tweede roadtrip door de VS, eind vorig jaar, ontdekte ik de elektrische stepjes. Mijn vriend had ze al eens in San Francisco gebruikt en was enthousiast. Dus in de eerste stad die we aandeden, Los Angeles, was het tijd voor de stepjes.
Hoe werken de elektrische stepjes?
De twee aanbieders die ik heb geprobeerd (Bird en Lime) werken ongeveer op dezelfde manier. Het is ideaal. Er zijn natuurlijk nog meer aanbieders, maar Bird (dunne, zwarte stepjes) en Lime (limoenkleurige, grotere stepjes) zie je denk ik wel het meest. Hoe dan ook, alle merken zullen wel ongeveer hetzelfde te werk gaan.
Je betaalt alleen voor de rit
Wat het zo makkelijk maakt is dat je het stepje alleen ‘huurt’ voor de rit die je wilt afleggen. Dat scheelt zowel gedoe als kosten. Je pakt een stepje, logt in en rijdt naar je bestemming. Vervolgens zet je je stepje weer neer, je logt uit en gaat verder met je leven. Klaar.
De stepjes staan overal
Hoewel er voor fietsen vaak afgebakende plaatsen zijn, mogen de stepjes (tot nu toe) nog overal staan. Dit is enerzijds een doorn in het oog voor de stad, maar voor de gebruiker natuurlijk ideaal. In steden als Los Angeles en San Diego hoef je daardoor geen moeite te doen om een vrije step te vinden. Ze staan overal. Als er niet één in het zicht staat, geeft de app aan waar je een vrije scooter kunt vinden.
Het werkt lekker makkelijk
Zowel bij Lime als Bird download je hun app en maakt een account aan. Bij Bird koppel je je creditcard aan je account en wordt het bedrag achteraf gewoon afgeschreven. Bij Lime zet je van tevoren een bedrag op je account, waarna het daarvan wordt afgeschreven. Geen gedoe dus verder.
Het is superleuk
Ja, pf. Hier kan ik lang en kort over zijn, maar het is gewoon heel leuk om te rijden op de elektrische stepjes. Zoals een ouderwetse step, maar dan best hard. Zoef, je bent zo waar je moet zijn, je kunt ondertussen om je heen kijken en je bespaart zere voeten (en die heb je snel tijdens een citytrip, am I right?).
Natuurlijk is er ook kritiek
Net zoals bij alle innovaties die verschijnen, luidt er kritiek. Samengevat moet iedereen even wennen aan deze nieuwe manier van vervoer en de gevolgen hiervan. Niet gek want de stepjesmarkt heeft zich in sneltreinvaart ontwikkeld.
Het eerdergenoemde Bird, een van de eerste aanbieders van de elektrische stepjes, is opgericht in september 2017. Kun je nagaan, het bestaat nog niet eens anderhalf jaar en het is nu al een enorme markt. Dan kun je je voorstellen dat zowel de wetgevers als de bedrijven zelf nog moeten uitvinden hoe dit het beste werkt. De stepjes hebben namelijk ook een aantal nadelige gevolgen.
De stepjes staan overal
In dit geval een nadeel. Zoals ik al zei: de stepjes zijn niet per se mooi voor het straatbeeld. Ze staan overal en worden soms ook gewoon neergegooid, of vallen om. Begrijpelijk dat gemeentes daar niet blij van worden. Het is dus een kwestie van tijd dat hier ook speciale plekken voor komen.
Gebruikers houden zich niet aan de regels
Daarbij komt dat veel mensen gewoon met de stepjes op de stoep rijden, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Officieel mag je alleen een stepje gebruiken als je een rijbewijs hebt, maar ook dit is makkelijk te omzeilen. Kortom: de theorie is er, maar in de praktijk werkt het niet.
Het zorgt voor rotzooi
Uit zowel een documentaire van BuzzFeed op Netflix (Follow This) als onderstaand fragment van VICE blijkt dat mensen ontzettend slordig omgaan met de stepjes. En dat is nog zacht gezegd. Ze worden neergegooid, besmeurd en zelfs in de zee gegooid. Wat?!
Conclusie
Er moet dus nog een en ander afgekaderd worden voor het gebruik van de elektrische stepjes. Regelgeving is nodig om de eerste problemen op te lossen. Immers: het bestaat nog maar net. Zolang je de stepjes netjes gebruikt en je aan de regels houdt, is het tijdens je citytrip in ieder geval je beste vriend.
Wat vind jij van de stepjes? Laat het weten in een reactie!