Wist je dat de brouwerij van Guinness in Dublin  de meest populaire toeristische attractie is in heel Ierland? Ondanks dat ik niet echt een bierliefhebber ben, maakte dit feitje me nieuwsgierig genoeg om een kijkje te nemen. En dat niet alleen, ik bezocht ook Jameson Distillery, waar je alles leert over goede whiskey. Aanraders voor je citytrip Dublin!

Tja, bij een citytrip naar Dublin is de associatie met alcohol gauw gemaakt. Het land van het beroemde bier Guinness, de goede whiskeys en, mijn persoonlijke favoriet, Baileys. De laatste heeft helaas geen fabriekstour of iets dergelijks, een gemiste kans. Maar goed, dan maar naar twee andere Ierse grootheden: Guinness en Jameson.

LEES OOK: Citytrip Dublin rond de kerst: aanrader?

Guinness Storehouse, de Guinness-brouwerij

Eigenlijk had ik een bezoek aan de Guinness Storehouse van mijn lijstje afgestreept. Deels omdat ik dus niet echt van bier houd, deels omdat het vrij prijzig is (rond de €20, inclusief een glas Guinness). Toch kun je er eigenlijk niet omheen. Als dit de bestbezochte bezienswaardigheid is, zal het toch de moeite waard zijn?

Simpel: ja, het is de moeite waard. Het is niet alleen een leuke museumachtige ervaring, het maakt ook gewoon deel uit van het Ierse erfgoed. Het is interessant, leuk opgezet en je leert ook echt iets over bier en Guinness in het bijzonder. Een moderne opzet, met hier en daar wat interactiefs.

Citytrip Dublin: bezoek aan Guinness en Jameson
Een van de stappen van het brouwen van Guinness, met veel water.

Je start beneden, in de shop. Hier kijk je je ogen uit bij de vele merchandise. Het bewijst de populariteit van het merk. Daarna word je via verschillende verdiepingen door het verhaal van Guinness geleid. Hoe het bier wordt gemaakt, de geschiedenis ervan en een overzicht van de marketing van het bier.

Als kers op de taart kun je aan het einde van je bezoek een glas Guinness halen in de bar op de zevende verdieping. Behalve van het biertje, geniet je hier ook van een prachtig uitzicht over Dublin. En zo zit je dus aan het eind van de ochtend met een Iers biertje in je hand. Eventueel met siroop, als je Guinness puur wat te heftig vindt. 😉

Goede whiskey bij Jameson Distillery, Bow Street

Een bezoek aan Jameson Distillery stond dan wel weer (hoog) op mijn lijstje. Whiskey spreekt toch tot de verbeelding: die verschillende labels, de smaak die na jaren zoveel beter zou moeten worden en de mooie flessen. Ik wilde gewoon wel eens zien hoe dit gemaakt wordt.

Het leuke is dat Jameson Distillery weer heel anders is dan een bezoek aan Guinness. Jameson is veel kleinschaliger en minder modern. Een klein winkeltje en kleine groepjes bezoekers. Je start met een  korte film en daarna word je rondgeleid door een gids. Deze vertelt uitgebreid hoe de whiskeys van Jameson gemaakt worden.

Citytrip Dublin: bezoek aan Guinness en Jameson
De whiskeys van Jameson worden op een bijzondere wijze gedistilleerd.

Je ziet een grote variatie aan vaten en krijgt een goede indruk van hoe whiskey gedistilleerd wordt en hoe Jameson zich daarin onderscheidt. Erg leuk! Tijdens de rondleiding krijg je met jouw groepje een reeks whiskeys (in heel kleine glaasjes, dat dan weer wel) voorgeschoteld om het verschil te proeven. Ook leuk!

Aan het einde van de rondleiding kom je terecht in een bruin café waar je ter afsluiting nog eens van Jameson mag genieten. Wij kregen een interessante, wat lichtere cocktail. Een leuke twist! Wat je ook leert: Jameson spreek je uit als Djemmeson. Wellicht komt het van pas. Hoe je het ook uitspreekt, Jameson is leuk, warm en interessant. Zeker een aanrader als je in Dublin bent, ook als je al naar Guinness gaat.

Staat een bezoek aan de Guinness-brouwerij en de Jameson-distilleerderij op jouw lijstje voor je citytrip Dublin?

Write A Comment