Ga je naar Orlando? Dan denk je natuurlijk aan pretparken: Disney, Sea World, Universal en nog meer Disney. Maar wat kun je hier verder nog doen en zien? Spoiler: Orlando is verder niet de meest boeiende stad, maar je kunt je er zeker vermaken. Zo zag mijn 24 uur in Orlando eruit.

LEES OOK: Zo fijn: onze cruise door de Caribbean vanuit Orlando

“Orlando, Orlando, I love you, Orlando. Sea World and Disney and put put golfing.” Met enige regelmaat blèr ik deze regel uit musical The Book of Mormon mee. Maar toen puntje bij paaltje kwam – we gingen naar Orlando – bleek Disney gigantisch duur. Te duur voor de mate waarin wij houden van Disney en pretparken. En dus moesten we onze dag in Orlando anders invullen.

Nu vraag je je misschien af: waarom waren jullie hier dan? Nou, we gingen op een cruise vanuit Port Canaveral, een uurtje van Orlando. En als je er dan toch bent… Dan ga je als stedenfreak natuurlijk wel even een kijkje nemen. En we hebben ons zeker niet verveeld.

1. Celebration

Tips voor een dag in Orlando

Celebration is een plaatsje onder Orlando, vlakbij de Disney-parken. Wat dit stadje bijzonder maakt is dat het een geplande stad is, geïnspireerd op de ideeën die Walt Disney himself had voor de ideale gemeenschap van de toekomst (ook wel EPCOT, Experimental Prototype Community of Tomorrow, een idee waarop ook een van de Disney-parken gebaseerd is).

De beste man was zelf allang overleden toen zijn idee in de jaren negentig daadwerkelijk werd gerealiseerd door The Walt Disney Company. EPCOT werd Celebration, een stadje waarin alle belangrijke waarden van het Amerikaanse leven samenkomen. Het resulteert in een schattig en (hoe kan het ook anders) Disney-achtig plaatsje, waar alles netjes is en de huizen bijna niet echt lijken.

Het is vooral dit idee in het achterhoofd wat een bezoek aan Celebration leuk maakt. Als je hier rondloopt, heb je het gevoel dat het niet helemaal echt is. Daarnaast zijn er voldoende winkeltjes en restaurants om je hier een poosje te vermaken.

Zoek je een goed en goedkoop hotel in Orlando? Dan raad ik het hotel waar wij sliepen absoluut aan: Quality Inn & Suites by the Parks (€126 voor 2 personen voor 2 nachten, inclusief ontbijt). Ik snap bijna niet hoe het kon: zo’n lage prijs tegen zo’n kwaliteit + gratis parkeren + vlakbij de pretparken (en dus ideaal voor iedereen).

2. Old Town

Tips voor een dag in Orlando

Net als Celebration ligt ook Old Town technically niet in Orlando, maar in Kissimmee – wederom vlakbij de pretparken. Het is lastig om Old Town in woorden te vatten: het is een plek met een winkelstraat en horeca, maar ook een ouderwets pretpark, maar dan meer zoals wij een kermis kennen. En dat allemaal in jarenvijftigstijl.

Ik zou ook niet zeggen dat je hiervoor naar Orlando moet gaan, maar het is wel een kijkje waard. En gratis, dat is dan ook fijn. Het is gewoon heel even terug in de tijd, waar je met een suikerspin in de botsautootjes kunt – net als in de film. Of zoals ze zelf zeggen: classic American fun.

Wij kwamen hier per toeval en ik wil ‘m toch graag even noemen: YAY, het kleinste winkeltje van Orlando. Je moet er even voor rijden (vanuit de plekken die ik hier noem in ieder geval), maar het is echt leuk als je van cadeauwinkels met gekke dingen houdt. Zoveel leuke producten in zo’n kleine ruimte.

3. Disney Springs

Tips voor een dag in Orlando
Tips voor een dag in Orlando

Ja, daar heb ik je. “Je zei toch zonder pretparken?!” Klopt. Als je pertinent niet van Disney houdt kun je deze tip overslaan. Als je wel van Disney houdt, maar niet van pretparken (zoals ik), dan is Disney Springs een uitkomst. En misschien wel het leukste in Orlando.

Disney Springs is het gedeelte van Disney in Orlando waar je zonder ticket naartoe kunt. Sterker nog, je kunt er gratis parkeren in een van de vele parkeergarages. Hier kun je proeven aan de Disney-sfeer, met Disney-restaurants, Disney-winkels, Disney-figuren en een enkele attractie. Je bent hier zo een dagdeel zoet.

Wat ik vooral leuk vond is dat je toch een beetje aan het pretpark-Orlando proeft zonder dat je naar een pretpark hoeft. Hier kun je je verbazen over gezinnen die ongelooflijk veel geld spenderen aan Disney, over de enorme bedragen die Disney voor merchandise durft te vragen. Vraag en aanbod. En dat merk je ook als je hier gaat eten: het is goed, maar wel aan de prijs.

Heb jij nog tips voor Orlando?

Write A Comment