Overweeg je een cruise? Doen! Een cruise door een koud gebied is al prachtig, laat staan door de zonovergoten `Caribbean. Nadeel: je moet ervoor naar Amerika vliegen (gelukkig kan dat voor €400). Voordeel: je kunt er citytrips in de VS achteraan plannen. En bovendien: een cruise alleen al is zo gaaf. Helemaal met deze bestemmingen.

“Ehm, Hester, je mag dan bijna dertig zijn, maar is het niet een beetje vroeg voor een cruise?” Nope. Tuurlijk, cruisen is heel populair bij ouderen, maar ook zeker bij jongeren. Logisch ook, als je er eens over nadenkt: je wordt van de ene mooie bestemming naar de andere gebracht, je kunt onbeperkt eten, je hebt alle voorzieningen die je kunt wensen en volop entertainment. Dat vinden alle leeftijden toch geweldig?

Wat cruisefeitjes op een rij:

  • Vertrekdatum: 3 november 2019
  • Aantal dagen: 8 (zondag t/m zondag)
  • Cruiserederij: Royal Caribbean International
  • Schip: Harmony of the Seas (2016)
  • Aantal passagiers: maximaal 6780
  • Aantal crewleden: 2300

Vertrekpunt: Port Canaveral, Florida

Zonnige cruises vertrekken veelal vanuit Californië, Texas en Florida. Ons schip vertrok vanuit Port Canaveral, een havenplaats (obviously) op een uur rijden van Orlando, Florida. Wij kozen deze cruise deels op basis van de vertrekplek, omdat we er nog een klein roadtripje Florida aan vast wilden plakken. Onder het mom: als we er toch zijn. Na twee dagen Orlando reden we dus met onze huurauto naar Port Canaveral, leverden daar onze auto in en werden door het autoverhuurbedrijf naar het schip gebracht. Ideaal.

Je levert je koffer af, checkt in en loopt zo – woep – het schip op. Binnen een kwartier begaven we ons in de luxe omgeving van het schip Harmony of the Seas. Het duurt meerdere uren voordat iedereen aan boord is en het schip kan vertrekken. Geen probleem: je vermaakt je kostelijk met het verkennen van het schip. Of gewoon meteen aan het zwembad liggen natuurlijk.

Aan het eind van de middag ga je varen en moet je even wennen aan de lichte schommelingen, zelfs met zo’n gigantisch schip. Vooral de eerste en de laatste dag is dit aanwezig, omdat je je dan meer op open zee begeeft. Af en toe moet je even opletten dat je je evenwicht verliest, maar hinderlijk is het niet. Je wordt er niet zeeziek van – tenzij je hier echt extreem gevoelig voor bent.

Bestemming 1: Labadee, Haïti

Cruiseschip bij Haïti

Onze eerste bestemming lag in Haïti: Labadee. Dit is een bijzonder geval. Labadee is een grondgebied dat ontwikkeld is door Royal Caribbean en ook eigendom is van de cruisemaatschappij. Het is afgesloten van de lokale bevolking, wat het een soort privéresort maakt. In Labadee zijn winkels, verschillende stranden, meerdere bars en restaurants, een waterpark en allerlei activiteiten. Meer dan genoeg om je een dag te vermaken.

Nadeel: het echte Haïti maak je niet mee. Voordeel: alle service die je van de boot kent, gaat op het eiland gewoon door. Veel stafleden gaan van het schip af om de horeca te runnen die dag. Je kunt je drankjes kopen met je cruisekaart, een pasje waarmee je alle aankopen doet op de boot. Op de stranden worden bedjes voor je geregeld en er is een gratis lunchbuffet, zoals je die op het schip ook zou krijgen. Een ongekende luxe.

Onze dag in Labadee

Wij besloten deze dag relaxed door te brengen. Het mooie was dat Labadee ons weinig keuze gaf. De activiteiten vonden we niet leuk genoeg om geld aan te besteden, hoewel we wel graag de zipline hadden gedaan (ja, ook die hebben ze, over het water). We gingen om een uur of tien van de boot af, hebben even rondgekeken in winkeltjes en zijn toen naar het strand gelopen.

Een behulpzame medewerker regelde hier twee bedjes in de schaduw, die we de hele middag niet meer hebben verlaten. Oké, behalve voor een cocktail in een kokosnoot. En het gratis lunchbuffet. En om even de zee in te gaan. Meer heb je niet nodig toch? (Behalve waterschoenen, het strand is nogal rocky. Walmart is je vriend: voor $5 scoor je een prima paar.)

Na heerlijke uurtjes op het Haïtiaanse strand, togen we om een uur of drie heerlijk uitgerust terug naar het schip.

Bestemming 2: Falmouth, Jamaica

Cruise door de Caribbean

Ya maaaan, Jamaica maaan! Toen we onze cruise uitzochten stond Jamaica wel op ons verlanglijstje. Het eiland spreekt toch tot de verbeelding: reggae, Bob Marley, wiet, sigaren, rum. Dat wil je eens meemaken. Tegelijkertijd is Jamaica een bestemming waar wij niet zo snel een hele vakantie zouden plannen. Perfect dus, “een dagje Jamaica”.

Op Jamaica word je wel gewoon losgelaten op het eiland, geen privéresort hier. Omdat we wel wat Jamaicaanse cultuur wilden proeven, kozen we voor een van de tientallen excursies die door de cruiseline worden aangeboden. De excursies worden veelal door lokale gidsen uitgevoerd en omdat je via de cruisemaatschappij boekt, ben je ervan verzekerd dat je op tijd terug bent bij het schip.

Onze dag op Jamaica

We hadden een tour die van alles wat bood: natuur, cultuur, shoppen, strand en cocktails. Het zijn allemaal kleine snippertjes Jamaica, maar het geeft je toch een indruk van het eiland en het gevoel dat je er bent geweest. Twee vrolijke Jamaicaanse meiden en buschauffeur leidden ons rond en praatten ons clubje bij over gebruiken op het eiland: “We don’t have a problem, only a situation you can solve” is het motto en de reggae brownies moet je vooral niet proeven (iets met een paar dagen knock-out zijn).

Oh well, het is natuurlijk deels een show voor toeristen, maar wel een leuke. Laten we eerlijk zijn: in een paar uur Jamaica is dat wat je wilt meemaken. Rum proeven, een shotje Jamaicaanse koffie achteroverslaan, desnoods je haar laten vlechten. Het leuke van een bustocht is dat je ondertussen ook een indruk krijgt van het echte Jamaica, met zowel enorme vakantiehuizen als meer armoedige huisjes in dorpen. Geen privéresortglamour hier.

Bestemming 3: Cozumel, Mexico

Cruise door de Caribbean

De derde bestemming was Cozumel, een toeristisch eiland dat tot Mexico behoort. Hier kun je te kust en te keur met excursies: Maya-ruïnes op of buiten het eiland bezoeken, zwemmen met dolfijnen, duiken, snorkelen, foodtours en buggytours. Tot het laatste moment hebben we hierover getwijfeld, maar toch besloten om geen tour te boeken.

We hadden gelezen dat Cozumel van zichzelf al leuk genoeg is. Voornemen: lopen naar het San Miguel (het enige stadje op het eiland), een beetje struinen en uiteraard de heerlijke Mexicaanse keuken verkennen.

Onze dag op Cozumel

Het zou een stukje lopen moeten zijn naar het stadje, maar exact hadden we niet nagezocht. Het was immers een relaxvakantie. Maar we wilden wel wandelen, want die calorieën die je op zo’n schip verorbert verbranden zich niet vanzelf. Uiteindelijk bleek het een uur lopen vanaf de cruiseport naar San Miguel. Dag calorieën.

Onderweg passeerden we twee grote supermarkten en dit werd (ongewild) eigenlijk het hoogtepunt van onze dag Cozumel. Altijd heerlijk om rond te snuffelen in een buitenlandse supermarkt, vooral in een ‘nieuw’ land. We schaften wat interessante producten aan (kaaspopcorn en cookies) en waren weer good to go.

Het stadje San Miguel viel helaas wat tegen. Misschien was het niet de goede tijd van het jaar of is het hier vooral ’s avonds leuk. Er was wel een marktje, wat restaurantjes en wat cruisetoeristen, maar echt bruisen deed het niet. Ook de nachos als lunch waren een deceptie. Het zal pech zijn geweest. We pakten een taxi terug naar het schip, kochten nog een supergoedkope fles Kahlua (immers Mexicaans) en gingen terug naar ons cruisethuis, waar we tijdens de Mexicaanse avond gelukkig wél lekker aten.

Zou jij een cruise door de Caribbean willen doen? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment