Wat leuk, je hebt een citytrip Praag op de planning. Goede keuze, want deze stad heeft zo veel te bieden. Geschiedenis, kunst, musea, winkelstraten, mooie uitzichten, alles wat je wat een stad verlangt. Dit overzicht van 15 bezienswaardigheden is een leuke mix van absolute mustsees en cultuur.
Mijn tips zijn gebaseerd op twee eerdere citytrips Praag, een keer in de zomer, een keer in de herfst. Beide keren even mooi. In de zomer was het wel ontzettend druk, wat het centrum van de stad nog net aankan. Je loopt echt in rijen door de straten soms. Gezellig, dat wel. Hoe dan ook, een citytrip Praag is volgens mij in alle seizoenen leuk.
Maar goed, waar moet je dus naartoe tijdens je citytrip Praag? Ik vertel het je.
LEES OOK: 4x lekker en goedkoop uit eten in Praag
1. Karelsbrug
De Karelsbrug (Karlův most in het Tsjechisch) is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid, waar menig citytrip Praag mee zal beginnen. De brug ligt over de rivier de Moldau, die het centrum van Praag in tweeën splijt. Hij verbindt dan ook het oude centrum met de gezellige wijk Malá Strana.
Wat is er nou zo bijzonder aan deze brug? De majestueuze brug, in 1357 aangelegd door koning Karel IV, is een blikvanger in de stad, die je van vele kanten al kunt zien liggen. Het is een herkenningspunt. Bovendien is de brede brug bijzonder versierd met een dertigtal standbeelden en drie torens. De toren aan de kant van de oude stad zou zelfs een van de mooiste voorbeeld van de gotiek zijn. Hier loop je onderdoor als je de brug op gaat. Opletten dus!
De brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en dat maakt ‘m misschien zo aantrekkelijk. Het is een heerlijk begin van je citytrip om de brug te bewandelen, een eerste indruk te krijgen van de stad en prachtig uit te kijken op de brug zelf, de rivier en de stad. Maar pas op: in de zomermaanden is de brug overvol, dus dan is de ochtend misschien het beste tijdstip.
2. Praagse burcht
De Praagse burcht (Pražský hrad in het Tsjechisch) is naast de Karelsbrug een bezienswaardigheid in Praag die je niet over het hoofd kunt zien. Het ligt op een heuvel en torent daardoor prachtig boven de rest van Praag uit. Alleen vanuit de oude stad, aan de andere kant van de rivier, is het dus al een plaatje. Vooral ‘s avonds, als het mooi verlicht is.
Toch heb ik de burcht tijdens mijn twee citytrips in Praag een beetje een ‘moeilijke’ bezienswaardigheid gevonden. Handig om te weten: de Praagse burcht is niet een gebouw, maar een verzamelnaam voor tal gebouwen, waaronder ook de in het oog springende Sint-Vituskathedraal. Bovendien is het het grootste ‘burchtgebied’ van de wereld. Je bezoekt dan dus ook niet ‘de Praagse burcht’ maar een van de gebouwen die open zijn voor toeristen.
Door mijn verwarring (waar moet je beginnen?!) en de enorme drukte bij de gebouwen heb ik de gebouwen alleen van buiten bewonderd. Toch is het ook zonder bezoek binnen al een van de hoogtepunten van Praag: een prachtig plaatje op de heuvel en het biedt een net zo mooi uitzicht over de stad.
3. Het Oudestadsplein
Het Oudestadsplein (Staroměstské náměstí) is het hart van de stad. Het wordt omringd door die typische pastelkleurige gebouwen, waar op de benedenverdieping gezellige restaurantjes huizen. De bijbehorende terrasjes omringen het plein. Ook staan er twee kerken die het plein net even de extra bijzonderheid geven.
Het plein is een populaire plek voor toeristen. Omdat het mooi is, gezelligheid biedt en simpelweg omdat veel straten hierop uitkomen. En het heeft nog een vierde belangrijke reden: hier vind je het astronomische uurwerk van Praag.
4. Het astronomische uurwerk
Het astronomische uurwerk van Praag is een van de mustsees van de stad. Niet gek, want het is het oudste astronomische uurwerk (1410-1866) in de wereld dat nog werkt. Als je niet weet dat hij er is, zou je ‘m theoretisch voorbij kunnen lopen, ware het niet dat er altijd groepjes toeristen bij staan. Waar kijken zij nou naar? Oh shit, dat is De Klok!
En wat voor klok. Het ingenieuze uurwerk geeft niet alleen vijf soorten tijd aan, maar is ook een kunstwerkje op zich. Verschillend kleurgebruik, het vele goud en de beeldjes eromheen maken dat je hier wel even naar kunt blijven kijken.
Volgens een legende zou de maker van de klok na zijn werk blind gemaakt zijn, om zeker te weten dat hij niet nog zo’n uurwerk kon vervaardigen. Uit wraak zorgde de maker ervoor dat de klok het niet deed. Zoete wraak, want voor honderd jaar was er niemand die de klok weer aan de praat kreeg. Volgens de legende dan hè?
5. Joodse wijk Josefov
De joodse wijk Josefov is een belangrijk en indrukwekkend deel van het centrum van Praag. In de elfde eeuw zouden hier al joden hebben gewoond. Verschillende pogroms volgden en de wijk werd een ommuurd getto. Ooit woonden hier ongeveer 18.000 mensen. Pas in 1848 mochten joden ook buiten Josefov gaan wonen, waardoor de wijk leeg stroomde.
Rond 1900 werd het overgrote deel van de wijk platgelegd om een stad te bouwen met Parijse allure. Je vindt hier dus vooral prachtige grote lanen, in plaats van kleine straatjes. Gelukkig is er wel iets bewaard gebleven: zes synagoges, een raadhuis, de begraafplaats en de sfeer.
Het is aan te raden om een wandeling door de wijk te maken en enkele plekken te bezoeken. Zelf vond ik de Oude Joodse Begraafplaats en de Pinkassynagoge het meest indrukwekkend.
6. Pinkassynagoge
Bereid je voor, een bezoek aan de Pinkassynagoge is heftig. Na de Oudnieuwe Synagoge is het de oudste synagoge van Praag, uit de vijftiende eeuw. Deze mooie synagoge werd in de jaren vijftig gerenoveerd en werd daarna een gedenkplaats voor de bijna 80.000 joodse Tsjechische slachtoffers van het nationaalsocialisme.
Wat het extra indrukwekkend maakt is dat de namen van deze 80.000 mensen op de muren van de synagoge zijn geschilderd, met hun geboorte- en sterfdatum. De veelheid aan namen geeft je kippenvel. Op de eerste verdieping van de synagoge is bovendien een tentoonstelling met tekeningen van kinderen in concentratiekamp Theresienstadt. Daar raak je wel even stil van.
7. Oude Joodse Begraafplaats
De Oude Joodse Begraafplaats is een bijzondere plek. Volgens de joodse traditie worden graven niet opgeruimd en dus werden mensen in lagen begraven. Op deze begraafplaats in Praag, niet eens bizar groot, zijn ongeveer 12.000 graven te vinden.
De graven zijn eeuwenoud. De graven dateren van 1439 tot 1786. De meest bekende persoon die hier begraven ligt is rabbijn Jehoeda Löw, die ooit de legende van de golem, een figuur van klei, bedacht.
8. Mucha Museum
Een van de grote trotsen van Tsjechië is kunstenaar Alphonse Mucha. En terecht. Zijn werk is een prachtig voorbeeld van art nouveau. Hij werd vooral bekend met reclameposters, zowel voor bedrijven als voor toneelstukken. Hoewel zijn naam niet zo bekend is, zal de stijl de waarschijnlijk wel bekend voorkomen.
Het werk van Mucha wordt gekenmerkt door zachte kleuren en zwierige vrouwfiguren, vaak vergezeld door bloemen. In Praag is een speciaal museum aan hem gewijd: het Mucha Museum. Een klein museum, waar je binnen een uur makkelijk uitgekeken bent, en toch een mooi beeld hebt van Mucha en zijn belangrijke bijdrage aan de beeldende kunst.
9. Dancing House
Dit is zo leuk. Het Dansende Huis van Praag staat op een hoek aan de Moldau en is een pareltje van de moderne architectuur. Als je het gebouw op foto’s ziet, lijkt het alsof het niet klopt, alsof de foto misvormd is. ‘Misvormd’ in de meest liefdevolle zin, want eigenlijk zijn het twee prachtige swingende gebouwen.
Hoewel het heel nieuw aanvoelt, siert het toch al ruim twintig jaar het Praagse straatbeeld. In 1996 werd de bouw van het Dansende Huis afgerond. Het is ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunić in samenwerking met de beroemde Amerikaanse architect Frank Gehry, die bijvoorbeeld ook verantwoordelijk is voor het Guggenheim Museum in Bilbao.
De twee delen van het Dansende Huis zouden staan voor enerzijds statisch en anderzijds dynamisch, wat weer zou verwijzen naar de overgang van Tsjechië van communisme naar een democratie in de jaren negentig. Leuk Hollands feitje: de ING Bank financierde het project en is nog steeds eigenaar. Er huizen kantoren in, maar ook appartementen en zelfs een hotel.
10. Architectuur
Het Dansende Huis is wat betreft stijl redelijk eenzaam in Praag. De architectuur van de stad wordt vooral gekenmerkt door art nouveau, barok en gotiek. Als losse tip zou ik je dus willen meegeven om ook veel naar boven te kijken als je over straat loopt. Er staan zoveel prachtige gebouwen in Praag, zonde om ze zo voorbij te lopen.
11. Het werk van David Černý
Waarvoor je ook omhoog moet kijken (leuk bruggetje) is het werk van David Černý, dat veelal in het publieke domein te vinden is. Černý is een beeldhouwer die regelmatig de grenzen opzoekt, zoals een kunstenaar dat eigenlijk betaamt.
Zelf vond ik het beeld van Sigmund Freud die aan een gebouw hangt het tofst om te zien. Als je niet weet dat hij daar hangt, heb je geen idee. Dan is het een gewone winkelstraat. Totdat je dus omhoog kijkt. Alsof er echt een man hangt.
Daarnaast maakte Černý ook een enorm paard die op de kop hangt, als knipoog naar het beeld op het Wenceslasplein. Ook grappig is hoe hij de tv-toren in de wijk Žižkov heeft versierd met kruipende baby’s: ook wel Tower Babies. Helaas werd deze gerenoveerd toen ik er was, zul je net zien.
12. Gallery of Art Prague
In de Gallery of Art Prague, gelegen aan het eerdergenoemde Oudestadsplein, is een tentoonstelling met drie grote kunstenaars in de hoofdrol: Alphonse Mucha, Salvador Dalí en Andy Warhol. Ik wist niet eens dat het in Praag was, maar toen ik erlangs liep kon ik het niet overslaan.
Het is echt een toffe tentoonstelling. Er zijn drie verdiepingen, elk gewijd aan een andere kunstenaar. Bij elk van de drie krijg je een stukje uit het werk te zien; ze hebben hier immers niet alle of de meest bekende werken van Mucha, Dali en Warhol. Toch is het voor de kunstliefhebber absoluut een must.
13. Wenceslausplein
Het Wenceslausplein is goed te herkennen op de stadskaart van Praag: een langwerpig plein, 750 meter lang, omringd door winkels. Het plein is van historische relevantie, aangezien hier in 1989 de Fluwelen Revolutie plaatsvond. Dit was het geweldloze einde van een communistisch tijdperk en het begin van de democratie republiek.
Het plein is vernoemd naar de heilige Wenceslaus, die in de tiende eeuw hertog van Bohemen was en ook beschermheilige van Tsjechië is. Aan een kant van het plein is het Nationaal Museum (helaas nog niet geweest) prachtig te zien, met op de voorgrond een standbeeld van Wenceslaus te paard.
14. Apple Museum
Even iets heel anders. Het museum dat vooral Steve Jobs en Steve Wozniak als kunstenaars beschouwd. Dit particuliere Apple Museum staat in het teken van de geschiedenis en de producten van Apple. Echt heel leuk.
Het merk Apple is immers zo geïntegreerd in ons leven dat het leuk is om te zien hoe dit langzaam zo is gegroeid. Van hun eerste computers, naar de eerste laptops, via de iPod naar de iPhones, alle producten worden in het museum tentoongesteld.
15. Lennon Wall
De Lennon Wall is een muur in de wijk Malá Strana, aan de overkant van de Karelsbrug. Na de moord op John Lennon in 1980 maakte een onbekende graffitikunstenaar een portret van Lennon op de muur, vergezeld met wat liedteksten. Het werd een inspiratie voor velen. Vanaf dat moment was de muur de Lennon Muur, waar steeds nieuwe graffiti op te vinden is.
Hoewel de muur regelmatig onderwerp is van commotie of protesten, blijft het thema toch vooral Lennon en zijn gevierde concepten van liefde en vrede. In 2014 werd de muur, 25 jaar na de Fluwelen Revolutie, bijvoorbeeld nog helemaal wit geverfd, met de tekst ‘Wall is over’. Inmiddels is John Lennon er weer te vinden en is de tekst weer veranderd naar Lennons ‘War is over’.
Van eeuwenoude architectuur tot moderne cultuur: Praag heeft het. Wat zijn jouw favorieten? Deel het hieronder in een reactie!