Heb je een citytrip Oslo gepland? Dan heb ik hier een handig lijstje van bezienswaardigheden in de Noorse hoofdstad. Deze route is ideaal wanneer je zoveel mogelijk van de stad wilt zien in één dag en tegelijkertijd ook echt de stad wilt proeven. Of gewoon om inspiratie uit te halen voor je citytrip Oslo natuurlijk.

Afgelopen juli bezocht ik het prachtige Noorwegen met een cruise. Het was voor het eerst dat ik op een cruise ging en dat is even wennen als je normaal gesproken minstens twee dagen in een stad spendeert. Je hebt namelijk in elke stad maar één dag.

In Oslo had ik dus een missie: zoveel mogelijk van de stad zien en ondertussen ook het gevoel hebben dat je echt in de stad bent geweest. Dus enerzijds belangrijke musea, anderzijds een beetje slenteren door de belangrijke straten. Dat is gelukt!

Over de route

Het mooie van dit overzicht is dat je ook nog andere bezienswaardigheden passeert. Eigenlijk bestaat deze route dus niet uit acht, maar uit vijftien mustsees.

Zo startte mijn route eigenlijk bij de vesting Akershus, waar cruiseschepen vaak vlakbij aanleggen. Dit kasteel, gelegen op een heuvel, beschermde Oslo jarenlang tegen veroveraars. Vandaag de dag kun je als toerist een kijkje nemen, zowel binnen als buiten.

1. Neem de ferry naar Bygdoy

Als je Oslo bezoekt is het schiereiland Bygdoy wel een place to be. Hier bevinden zich namelijk vijf belangrijke musea, die het boottochtje zeker waard zijn. De ferry, onderdeel van het openbaar vervoer van Oslo, vertrekt vanaf pier 3 aan de haven.

Vanaf hier heb je ook goed zicht op het Radhus, het stadhuis van Oslo. In dit opvallende gebouw zijn verschillende kunstwerken te zien en wordt elk jaar de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.

Het boottochtje duurt ongeveer twintig minuten, waarin je lekker kunt uitwaaien. Ga bij de eerste van de twee stops van de boot af en vervolg je route als eerst naar het Norsk Folkemuseum.

TIP: Ben je van plan om meerdere musea te bezoeken? Dan is de Oslo Pass een aanrader. Met deze pas heb je toegang tot al het ov in de stad en een groot deel van de bezienswaardigheden. Met de ferrytocht en drie musea heb je de pas (ongeveer €42 voor één dag) er dus al uit.

2. Norsk Folkemuseum (Noors Volksmuseum)

Het Noors Volksmuseum is een openluchtmuseum dat in 1894 werd opgericht om het wonen en leven van de Noren door de jaren heen te laten zien. Mijn voornaamste reden om dit museum te bezoeken is de Gol stavkirke, de staafkerk van Gol.

Dit is een typisch Scandinavisch bouwwerk uit de Middeleeuwen, dat volledig van hout is gemaakt. Van de circa tweeduizend staafkerken zijn er nog slechts tientallen te vinden, waarvan de meeste in Noorwegen. Best tof dus, dat je in Oslo een echte staafkerk kunt zien!

3. Vikingskipshuset (Vikingschip Museum)

In Noorwegen kun je niet om de Vikingen heen. Voordat ik Noorwegen bezocht, reikte mijn kennis niet veel verder dan Wickie de Viking (haha, erg). Inmiddels kan ik toch zeggen dat ik echte Vikingschepen heb gezien.

Citytrip Oslo: mustsees - Vikingschip Museum
Een van de echte Vikingschepen in het Vikingschip Museum.

Je kunt goed zien dat het Vikingschip Museum speciaal gebouwd is om de drie oude Vikingschepen tentoon te stellen. Het museum is kruisvormig en in elk deel vind je een schip of andere objecten. Toch bizar dat zulke schepen uit de negende eeuw zo goed bewaard zijn gebleven. Een must als je Noorwegen wilt beleven.

4. Kon-Tiki Museet (Kon-Tiki Museum)

Misschien ken je het verhaal van het vlot Kon-Tiki wel, van het boek (1950), de met een Oscarbekroonde documentaire (1950) of de film (2012, zie Netflix). De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl zag zoveel culturele overeenkomsten tussen Peru en Paaseiland dat hij zich afvroeg of Zuid-Amerikanen zich misschien al vóór Columbus konden vestigen in Polynesië.

Om zijn stelling te bewijzen nam hij geen halve maatregelen. In 1947 ging hij met zijn zelfgemaakte vlot Kon-Tiki de zee op om te kijken of hij in Polynesië terecht kon komen. Heyerdahl en zijn team overleefden de expeditie en kwamen meer dan honderd dagen later aan op een onbewoond eiland dat behoort tot Frans-Polynesië.

Citytrip Oslo: mustsees - Kon-Tiki Museum
Het vlot van de expeditie Kon-Tiki is te bewonderen in het Kon-Tiki Museum.

In Oslo is het originele vlot te bewonderen. Verder vind je in het Kon-Tiki Museum verhalen, filmbeelden en objecten van Thor Heyerdahls expedities.

5. Lunchen in Aker Brygge

Vlakbij de pier waar je de boot naar Bygdoy neemt (of weer terugkomt), vind je Aker Brygge: voormalige scheepswerf turned hip uitgaansgebied. Mooie gerenoveerde gebouwen sieren de rand van het water.

Aan deze Scandinavische boulevard kun je heerlijk lunchen, een kopje koffie drinken en mensen kijken. Bovendien heb je vanuit hier uitzicht op de haven van Oslo, de vesting Akershus en het stadhuis Radhus.

6. Slottet (koninklijk paleis)

Op loopafstand van Aker Brygge ligt het Slottet, het koninklijk paleis van Noorwegen. Omdat het omgeven wordt door grote tuinen is het een handig oriëntatiepunt op de kaart van Oslo. Bovendien ligt het een stuk hoger dan de rest van de stad, wat het paleis een koninklijk aanzien geeft.

Citytrip Oslo: mustsees - Koninklijk paleis
Het koninklijk paleis heeft een mooi aanzien in de stad.

Het is dus niet alleen mooi om dit negentiende-eeuwse paleis van dichtbij te zien, maar ook om vanuit daar over de stad te kijken. Bij mooi weer kun je in de tuinen picknicken. Ook is het paleis het startpunt van de volgende bezienswaardigheid: Karl Johans Gate.

7. Karl Johans Gate (Karl Johans Straat)

Tijd om de belangrijkste straat van Oslo te ontdekken. Deze reikt vanaf het koninklijk paleis tot het Centraal Station, een wandeltocht van ongeveer twintig minuten.

Een heel leuke wandeltocht, want je wordt aan alle kanten vermaakt. Je vindt hier niet alleen restaurantjes, gezellige terrasjes en winkels, maar ook verschillende bezienswaardigheden. Zo passeer je de mooie universiteit, het historische Nationaltheatret (Nationaal Theater) en het bijzondere parlementsgebouw Stortingsbygningen.

In een zijstraat van de Karl Johans Gate bevindt zich bovendien de Nasjonalgalleriet (National Gallery). Hier kun je onder andere het beroemde schilderij (en nationale trots) De Schreeuw van Noorse kunstenaar Edvard Munch aanschouwen.

Als je richting het station gaat, kom je ook nog langs de Dom van Oslo. Verder voorziet de Karl Johans Gate in warenhuizen en genoeg souvenirswinkels om een leuke trol, Viking of rendier mee te nemen voor het thuisfront.

8. Operahuis (Operahuset)

Deze stond hoog op mijn lijstje. Het Operahuis van Oslo is een bezienswaardigheid op zich. Het gebouw uit 2008 is namelijk geïnspireerd op een gletsjer: wit, glanzend en ijzig. Deze illusie wordt versterkt doordat het aan het water ligt en schuin omhoog loopt. Vooral in de winter lijkt het daarom alsof het gebouw onderdeel wordt van het water.

Citytrip Oslo: mustsees - Operahuis
Het witte Operahuis van Oslo valt erg op.

Dit is in de zomer natuurlijk niet het geval, maar desalniettemin is het Operahuis een echte eyecatcher. Een leuke bijkomstigheid is dat je als toerist er gewoon op mag lopen. Wij kwamen daar helaas niet aan toe, maar het schijnt een toffe klim te zijn met mooi uitzicht over de stad. Gelukkig is het vanaf de overkant van het water ook al een prachtige verschijning.

Met een bezoekje aan het Operahuis is de cirkel ongeveer rond. Je bent namelijk weer dichtbij de haven. Vanaf het Operahuis is het ongeveer een kwartier lopen naar het Akershus, de startplek van de route. Waar ga jij het liefst naartoe?

Write A Comment