Londen met kerst is echt iets wat tot de verbeelding spreekt. Romantisch verlichte winkelstraten, schaatsen tussen de prachtige gebouwen en etalages vol kerstwaren. En het leukste is: je verbeelding overdrijft niet. Er zijn genoeg redenen voor een heerlijke citytrip naar Londen met kerst. Ik licht vijf voor je uit.

Vorig jaar bracht ik half december samen met mijn vriend een romantisch bezoekje aan Londen. Na veel andere citytrips rond kerst én na veel bezoekjes aan Londen, gingen we deze twee eindelijk combineren: rond de kerst naar Londen. Dat is toch iets wat je een keer meegemaakt moet hebben.

Ik was heel benieuwd wat we zouden aantreffen: een typisch Duitse aanpak van kerst, met kerstmarkten en glühwein, of meer zoals in Dublin, waar de kerstsfeer meer voortkomt uit lichtjes en veel kersttruien? Het blijkt een fijne mix van beide te zijn. Er hangt in Londen een heerlijke kerstsfeer, met markten en lichtjes, maar dan wel typisch Brits.

In de vorm van vijf hoogtepunten schets ik wat je zoal kunt verwachten tijdens een stedentrip Londen met kerst. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat dit jaar hetzelfde is als vorig jaar, maar het zal alleen maar méér zijn, gok ik zo – nog meer kerst, nog meer te doen.

1. Slenteren door mooi verlicht Londen

Als je mij vraagt wat het mooiste was aan Londen met kerst, zeg ik toch: de lichtjes. Dat klinkt stom en simpel, maar het was echt zo. Londen is altijd prachtig, maar gehuld in kerstlampjes zowaar nóg mooier.

Eigenlijk hoef je hiervoor niet eens op zoek. De bekende winkelstraten zoals Oxford Street en met name Regent Street geven je – met hulp van de etalages – een heerlijk kerstgevoel. Wat dat betreft steekt Harrods er natuurlijk met kop en schouders bovenuit. Het volledig verlicht warenhuis beneemt je bijna even je adem als je het in het donker tegemoet loopt.

Londen met kerst

Ook tijdens een wandeling aan de Theems word je als kerstliefhebber rijkelijk beloond. Lampjes langs de rivier, maar natuurlijk ook op de bruggen, met de beroemde Tower Bridge als echte eyecatcher.

Londen met kerst
De prachtig verlichte Tower Bridge is natuurlijk een mustsee in Londen met kerst.

Een andere blikvanger is Carnaby Street, vlakbij Oxford Street. Deze bijzonder uitgedoste straat houdt zich niet per se aan de conventies van kerst en kiest elk jaar voor een nét even andere, originele, versiering. Vorig jaar was dat carnaval, dit jaar Bohemian Rhapsody. Dat klinkt de moeite waard!

2. Versierde etalages en gezellige warenhuizen

In het verlengde van de verlichte straten hebben de etalages en gezellige warenhuizen ook een groot aandeel in de kerstsfeer in Londen. Lekker slenteren door de winkelstraten, genieten van etalages en af en toe (of vaak) een winkel inlopen – gewoon omdat het er zo mooi uitziet.

Zo was speelgoedwinkel Hamleys, in Regent Street, echt een lust voor het oog. Daar wíl je gewoon even binnenkijken. Is het niet voor het speelgoed, dan wel voor de warmte. Is het niet voor de gezelligheid, dan wel voor de warme wafels die ze er verkopen.

Ook de bekende warenhuizen, naast natuurlijk Harrods, pakken stuk voor stuk uit. Van warenhuis John Lewis kennen we natuurlijk de jaarlijkse tranentrekkende reclames en ook in de winkel is deze sfeer zichtbaar. In 2017 speelde het monster Moz dan ook niet alleen de hoofdrol in de kerstreclame, maar ook in de geweldige etalages en een speciaal gebouwd Moz-huis binnen. Dit jaar staat Elton John in de reclame centraal, dus ook dit jaar zal het warenhuis weer bijzonder zijn.

Mijn bezoek aan Londen viel in een weekend en het is een prachtig beeld om de locals hun kerstinkopen te zien doen. Vooral de typische Britse inkopen zijn dan natuurlijk leuk: de winkels liggen vol met Christmas crackers. In Nederland kennen we nog wel de meest simpele versies, maar in Londen zie je ze in alle prijscategorieën. Uiteraard: hoe duurder de cracker, hoe bijzonderder het cadeau dat erin zit. Ook allerlei lekkernijen zoals Christmas pudding zie je veel.

3. Paleiselijk schaatsen

Dit stond op mijn citytrip-Londen-verlanglijstje: schaatsen! Na wat onderzoek vooraf kwam ik uit bij een wel heel idyllisch plekje om te schaatsen. Tussen de Theems en Covent Garden ligt Somerset House, een voormalig paleis dat nu deels onderdeel is van King’s College. Het dient regelmatig als decor voor films en fungeert in de winter als standplaats voor de misschien wel mooiste ijsbaan van Londen.

Londen met kerst

Londen met kerst

Londen met kerst

Je kunt hier ongeveer een uur schaatsen voor $17. Hoewel het mij meeviel met de drukte zou ik toch reserveren om niet teleurgesteld weg te gaan. Alhoewel, teleurgesteld zul je niet worden. Wil je helemaal niet schaatsen of is het uitverkocht? Ga hier dan zeker even sfeer proeven met een drankje om op te warmen.

Naast de schaatsbaan is een gezellige tent waar ze warme dranken en croissantjes serveren, al dan niet met een scheutje likeur. Ook een fijne plek: lekker warm binnen, met zicht op schaatsende mensen, elk met een gelukkige lach op hun gezicht. De een kan het beter dan de ander, maar dat is juist de charme. Geen zorgen dus, als je schaatsskills niet van het hoogste niveau zijn.

4. Kerstmarkt: een heus Winter Wonderland

Als je een beetje kerststad in Duitsland heb bezocht wil je natuurlijk ook naar een kerstmarkt. In Dublin was dit niet zo’n succes, in Londen gelukkig wel. Het ironische is, desalniettemin, dat de leukste kerstmarkt in Londen een Duitse was. Ach ja, die Duitsers kunnen dit nu eenmaal als de besten.

Zelf heb ik twee kerstmarkten bezocht in Londen. Op de eerste avond gingen we vol verwachting naar een kerstmarkt aan de Theems, vlakbij de Tower Bridge. Een prachtplaatje natuurlijk, slenterend langs het water, overal kerstlampjes. Toch liet de gezelligheid op de markt een beetje te wensen over.

Londen met kerst

Ze verkochten leuke spullen, glühwein en allerlei lekkers zoals bijzondere chocoladezoenen, maar toch werkte het niet helemaal. De kraampjes stonden aan één zijde, waardoor er weinig bescherming is tegen de kou vanaf het ‘open’ water. Misschien was dat het.

Londen met kerst

Een stuk leuker was de kerstmarkt op Hyde Park, Winter Wonderland, absoluut een aanrader. Hier is niet alleen de Duitse kerstmarkt (‘The Bavarian Village’), maar ook gezellige kermisattracties en shows. Hier vermaak je je wel wat uurtjes. Gezellig rondlopen, een gezellige drukte, een curryworst en lekker marktkraampjes kijken. Alles wat je van een kerstmarkt wil.

5. Winters eten

Jaaa, eten. Kan niet achterblijven als het over kerst gaat. Behalve de genoemde curryworst bood Londen allemaal lekkers in kerstsfeer.

Een bijzondere streetfoodtip is de Yorkshire Burrito. Typisch Brits, maar met een twist. De makers hebben alle ingrediënten van een kerstige Sunday roast samengebracht in één wrap: kalkoen, worstjes, jus en cranberrysaus. Klinkt misschien een beetje gek, maar is echt lekker. Je vindt dit van woensdag tot en met zaterdag op de markt van Rupert Street, vlakbij Chinatown.

Londen met kerst

Meer zin in iets zoets? Las dan een korte pauze in voor een bakje goede chocolademelk bij het Italiaanse Said dal 1923. Met een focus op goede, handgemaakte chocolade weet dit café ook raad met een lekkere warme, winterse chocolademelk, in verschillende smaken. Zo dik dat het wordt geserveerd in een klein kopje, en machtig genoeg om met een voldaan gevoel weer de kou in de stappen. Mmm.

Londen met kerst

Naast deze specifieke tips passen winkels hun aanbod natuurlijk veelal aan met door kerst geïnspireerde recepten, zoals onderstaande donuts bij Doughnut Time. Tja, die moet je natuurlijk proberen.

Londen met kerst

Verlichte straten, prachtige aangeklede warenhuizen, idyllisch schaatsen, gezellige kerstmarkten en lekker eten: wat mij betreft dé ingrediënten voor een mooie stedentrip rond de kerst. Londen slaagt met vlag en wimpel voor deze test.

Wat vind jij van Londen met kerst? Laat het weten!

Write A Comment