Sinds een paar jaar struin ik naar hartelust kerstmarkten af. Vooral in Duitsland, want daar zijn ze er gewoon heel erg goed in én het is goed te berijden. Vorig jaar wilden we wat anders: Londen was te duur dus tja, een citytrip Dublin dan maar? 

Als land van de goede whiskeys, bieren en malle figuren als de leprechaun, zou je van Ierland verwachten dat Kerst helemaal in hun straatje ligt. Van tevoren heb ik wat afgegoogled, op zoek naar de leukste kerstplekjes van de stad. Dat de website van de meest geprezen kerstmarkt me een gelukkig 2014 wenste, had ik misschien als teken moeten zien.

LEES OOK: Mooie dagtrip vanuit Dublin: uitwaaien in Howth

Voor kerstmarkten: nee

Er was wel degelijk een kerstmarkt: I Believe. De gelikte huisstijl en mooie website maakten me hoopvol wat betreft Dublinse kerstmarkten. Meteen na aankomst in de stad, aan het eind van de middag, snellen wij ons dus naar deze plek, want we hadden ‘nog maar’ twee hele dagen om daar te spenderen.

Aii. Als je meermaals hebt genoten van de übersfeervolle Duits kerstmarkten, ben je hier snel klaar. Oké, we passen bij een kraampje een toffe muts (zo’n ding waar handschoenen aan vastzitten ♥) en snacken wat af bij de Lidl-kraam (Baileys-bonbons ♥). Maar het felle licht en het gebrek aan groepjes mensen die lekker komen borrelen, maken het toch tot een kort bezoek.

Voor kerstsfeer: ja!

Dan blijkt dat groepjes blije borrelende mensen toch wel essentieel zijn voor een fijne kerstsfeer. En dan komt het goede nieuws: dat kent Dublin zeker wel, alleen niet in de vorm van een markt. Hoe dan? Nou, heel veel Dubliners in kersttruien.

Als kersttruiliefhebbers hebben wij wel een stapeltje in de kast liggen. Met belletjes, muziekspelers en lichtjes, zodat je in de dagen voor Kerst een steeds gekkere trui aan kunt trekken. Maar het was begin december dus het idee om ze nú al in de koffer te stoppen was niet in ons opgekomen. Wat een misser.

In de bus van het vliegveld naar het hotel zagen we de eerste voetganger met een gigantisch rendier op z’n trui. We lachten: cool dat hij dat durft. En toen schoten de kersttruidragers als paddenstoelen uit de grond. In de kroeg, lopend, winkelend, in restaurants. Zelf de auto’s waren aangekleed met pluche geweien. Shit, wij willen ook.

En toen schoten de kersttruidragers als paddenstoelen uit de grond. In de kroeg, lopend, winkelend, in restaurants.

En zo gebeurde het dat wij onze twee hele dagen niet spendeerden aan kerstmarkten, maar aan kersttruien (en wees gerust, we bezochten ook de musts). Na een zoektocht – die iets te lang uitpakte – zaten we de laatste avond van ons tripje dan ook trots in kersttrui fish and chips te eten. Kerst vieren als een Dubliner!

Dus met kerst of eerder in december naar Dublin? Ja! Maar verwacht geen Duitse taferelen, ga voor de Ierse wijze: whiskey in plaats van glühwein, truien in plaats van markten.

LEES OOK: Aan de drank in Dublin: bezoek aan Guinness en Jameson

Heb je dit jaar toch toffe kerstmarkten bezocht in Dublin? Laat het weten in een reactie, daar ben ik natuurlijk altijd nieuwsgierig naar!

2 Comments

  1. Bedankt voor je tips! Ik wil het eerste weekend van december, ik ben benieuwd of alles dan al in kerstsferen is. Weet jij dat misschien? We gaan niet per se voor een kerstmarkt of kersttrui, maar voor een winters weekendje weg en dan is het wel leuk als alles sfeervol is aangekleed.

    • Hester Reply

      Hoi Jasmijn! Dat denk ik wel. Vanaf eind november zijn de meeste steden in Europa wel in kerststemming. Veel plezier! Ben benieuwd hoe de stad dit jaar is. 🙂

Write A Comment