Ben je een citytrip Bratislava aan het plannen? Dan ben je vast nieuwsgierig welke bezienswaardigheden hier zoal te vinden zijn. Immers, de Slowaakse hoofdstad heeft geen beroemd gebouw of kenmerkende bezienswaardigheden. Toch is er genoeg interessants te vinden. Hierbij de tien die je wat mij betreft niet mag missen.

Allereerst vraag je je misschien af hoeveel dagen je moet uittrekken voor een citytrip Bratislava. Het hangt natuurlijk af van je tempo, maar de stad is klein en overzichtelijk, dus aan twee dagen heb je meer dan genoeg. Ga je langer, dan vermaak je je heus wel; ga je korter, dan krijg je ook al een goede indruk.

CITIFIED TIP | Combineer een citytrip Bratislava met een citytrip Wenen. Het is slechts een uur met de bus (Flixbus) of trein tussen de twee steden en wat mij betreft haal je dan zoveel mogelijk uit je reis.

1. Blauwe Kerk (St. Elisabethkerk)

Citytrip Bratislava bezienswaardigheden4

Het komt niet als een verrassing dat de architect van deze kerk, Ödön Lechner, ook wel de Hongaarse Gaudí wordt genoemd. Deze lichtblauwe kerk (1913) wordt ook wel beschreven als een Disney- of Smurfenkerk en geeft Bratislava inderdaad een sprookjesachtige glans. Door de dikke lijnen en decoratie deed mij het vooral denken aan een peperkoekhuisje. Maar dan dus blauw.

Is je interesse gewekt? Ik hoop het. De St. Elisabethkerk, zoals ‘ie officieel heet, is een van de hoogtepunten (zo niet hét hoogtepunt) van Bratislava en is zeer geliefd, juist omdat de kerk zo origineel is. De architectuur valt in de categorie szecesszió, de Hongaarse art nouveau. Neem ook even een sneak peek naar binnen, want ja: ook het interieur is blauw.

2. Kasteel van Bratislava

Citytrip Bratislava bezienswaardigheden

Als je het de Slowaken zelf zou vragen gok ik dat het Kasteel van Bratislava (Bratislavsky Hrad) als absolute hoogtepunt van de stad wordt gezien. Natuurlijk is het letterlijk een hoogtepunt: het kasteel bevindt zich op een heuvel en torent prachtig boven de stad uit. Vooral in het donker een plaatje.

Zelf ben ik niet echt van de kastelen en mijn interesse reikt dan ook niet veel verder dan er even omheen lopen. Tussen 2008 en 2010 werd het grondig gerenoveerd en dat is te zien. Voor geschiedenisgeïnteresseerden huist hier het Museum of History, onderdeel van het Slovak National Museum.

Het indrukwekkende kasteel domineert de stad, heeft prachtige tuinen en het allermooist: een geweldig uitzicht over Bratislava. Zeker een kijkje nemen dus!

3. Bronzen beelden

Citytrip Bratislava bezienswaardigheden

Kijkt hij stiekem onder rokjes of is hij gewoon aan het uitrusten van zijn harde werken? Van de verschillende bronzen beelden die je in het oude centrum van Bratislava kunt vinden is Čumil (‘de toeschouwer’) veruit de populairste. Toeristen gaan graag met hem op de foto of doen een wens terwijl ze zijn hoofd aanraken.

Čumil kent echt ook mindere tijden: auto’s zagen hem niet en reden over hem heen. Gevolg: hoofd eraf. Oplossing: hij staat in een autoluwe straat met een groot, eigen verkeersbord ‘Man at work’. In het centrum zijn oorspronkelijk meer beelden te vinden (zoals de soldaat van Napoleon of Paparazzi), maar sommige zijn verplaatst of weggehaald (voor renovatie bijvoorbeeld).

Vlakbij Čumil vind je momenteel (juni 2019) wel Schöner Náci. Gebaseerd op stadsclown Lamár Ignác (1897-1967) die in de twintigste eeuw in vergelijkbare kleding door de straten van Bratislava liep, voorbijgangers groette en vrolijkheid in de straten bracht. Nu groet hij je nog steeds, maar dan in de vorm van een zilveren beeld.

4. Het centrale stadsplein: Hlavné Námestie

Het Hlavné Námestie (vertaling: Hoofdplein, Námestie = plein) wordt gezien als het centrale plein van Bratislava. Dat klopt ook: de stad is eromheen gebouwd en het oude gemeentehuis staat aan dit plein (een toren trouwens, dat is wel grappig).

Desalniettemin zou ik er niet teveel van verwachten. Ja, het is een plein in het centrum waar toeristen rondlopen en terrasjes zijn, maar het vormt niet een bruisend middelpunt. Niet toen ik er was in ieder geval. Rond de kerst is het een ander verhaal, dan zijn hier de kerstmarkten en hult het plein zich in kerstsfeer. Kortom: rond kerst nog eens een citytrip Bratislava haha.

Heb jij nou een heel andere ervaring en denk je: wat een onzin? Laat het even weten in de reacties, misschien heb ik iets gemist!

5. Het andere centrale plein: Hviezdoslavovo Námestie

Nationaal Theater Bratislava

Toen ik tijdens onze eerste ochtend in Bratislava op dit plein kwam, dacht ik dat dit het hoofdplein zou zijn. Een langgerekt plein, omringd door prachtige gebouwen, terrasjes, fonteinen en bankjes in het midden. Wat mij betreft bruist dit plein veel meer en is het ook zeker leuk om hierlangs te lopen of een ijsje te eten.

Al is het alleen al voor twee bezienswaardigheden die je hier vindt: het oude Nationaal Theater en het standbeeld van Hviezdoslavov.

Het theater is een prachtig gebouw dat de kop van het plein siert. Het is een ontwerp van het Weense architectenduo Fellner en Helmer, verantwoordelijk voor vele theaters in Europa, en is een voorbeeld van neorenaissance. Het is niet meer de thuishaven van het Nationaal Theater, maar biedt nog wel een podium aan opera en ballet.

Richting het midden van het plein vind je het grote standbeeld van Pavol Hviezdoslavov, met daarbij een grote fontein. Hviezdoslavov was een Slowaakse schrijver die bijzonder belangrijk was voor de Slowaakse cultuur. Hij schreef poëzie en toneelstukken en vertaalde daarnaast belangrijke werken van onder anderen Goethe en Shakespeare voor het eerst naar het Slowaaks. Niet gek dus dat het hele plein naar hem vernoemd is.

6. Street art: Asleep (2016)

Street art Bratislava

Deze muurschildering is weliswaar (nog) geen vaste waarde als bezienswaardigheid van Bratislava, maar is wat mij betreft zeker het bekijken waar. Dit mooie staaltje street art van een slapende vos vind je midden in het centrum (Kamenné Námestie) en je hoeft dus weinig moeite te doen om ‘m te zien.

Het werk heet Asleep en werd gemaakt door Fat Heat ter ere van het Bratislava Street Art Festival in 2016. Interessant om te zien is dat het oorspronkelijke werk veel kleuriger was dan de huidige versie, die meer vervaagde kleuren toont. Desondanks een opvallende verschijning in het oude stadscentrum.

7. Ufo-brug

UFO-brug Bratislava

De Most SNP (Brug van de Slowaakse Nationale Opstand), beter bekend als de UFO-brug, is een grote trots van Bratislava, die je dan ook in groten getale tegenkomt op allerhande souvenirs. Bijzonder aan de brug (los van het UFO-vormige restaurant bovenin): hij steunt nergens met pilaren in het water, louter aan stalen tuien.

De asymmetrische brug is ouder dan je denkt (dan ik dacht in ieder geval): hij werd al gebouwd tussen 1967 en 1972, volop in de communistische tijd dus. Een optimistische tijd, met veel vertrouwen in de toekomst, wat ook het futuristisch aandoende ontwerp verklaart.

De bouw ging niet zonder slag of stoot aangezien een groot deel van de oude stad (met name de joodse wijk), wat uiteraard weerstand opleverde. Het wierp ongetwijfeld een schaduw over de brug, maar tegenwoordig lijkt hij volop omarmd. Leuk om te bekijken en wellicht de UFO te bezoeken voor een mooi uitzicht over de stad.

8. Grassalkovichpaleis

Grassalkovichpaleis

Dit relatief lage maar statige paleis dateert van 1760 en fungeert tegenwoordig als het kantoor van de president van Slowakije, die overigens voornamelijk ceremoniële taken vervult.

Het barokke Grassalkovichpaleis, vernoemd naar de opdrachtgever en eerste bewoner van het optrekje Antal Grassalkovich, bevindt zich nabij het centrum. In zijn tijd werd het een middelpunt voor de klassieke muziek, waar hij zijn eigen orkest had en waar stukken van componisten als Joseph Haydn hun première beleefden.

Het heeft weliswaar een plein met fontein aan de voorkant en grote Franse tuinen aan de achterkant, maar het grenst meteen aan de groot verkeerskruispunt en is zeer toegankelijk. Een (klein) ommetje waard dus!

9. De oude markthal (op zaterdag)

Oude markthal Bratislava

De oude markthal (Stará Tržnica) is niet alleen een heel mooie, maar ook gezellige plek in Bratislava. Het historische gebouw uit 1910 werd jarenlang niet gebruikt en ging alleen nog open voor bepaalde evenementen. Zonde, vond een clubje ondernemers. De plek is te mooi en verdient een nieuwe, gerenoveerde toekomst.

In 2013 was het zover: ze kregen het voor elkaar dat hier een wekelijkse zaterdagmarkt kon plaatsvinden, met allerlei kraampjes met eten en andere spulletjes. Ook vinden er sindsdien festivals en andere evenementen plaats en hebben meerdere ondernemers zich hier gevestigd.

Probeer dus vooral de markt te bezoeken op zaterdagochtend, dan is het een gezellige bedoening, met tafeltjes buiten waar je heerlijk kunt ontbijten of lunchen. Doe het vóór 15.00 uur want anders zijn ze aan het opruimen (ik spreek uit ervaring).

10. Paleis van de aartsbisschop

Paleis Bratislava

Hier ben ik louter even langsgelopen en helaas stond het op dat moment in de steigers, maar het is een plaatje van een paleis, dus waard om te noemen. Het roze neoclassicistische paleis (Primaciálny palác) stamt uit 1781 en werd gebouwd voor de aartsbisschop.

In de jaren daarna vonden hier, in het bijzonder in de Spiegelkamer, meerdere historische gebeurtenissen plaats zoals vredesverdragen en de introductie van nieuwe wetten. Later diende het even als presidentieel paleis en tegenwoordig huizen de burgemeester en de gemeenteraad van Bratislava hier.

Het kost gelukkig geen enkele moeite om even langs het paleis te lopen en het te bewonderen, gezien de praktische locatie tussen de oude markthal en het hoofdplein.

Bonus: De paraplustraat

Paraplustraat Bratislava

Het is inmiddels een bekend fenomeen in grote steden en ook Bratislava doet mee aan de paraplustraattrend. Je kent ze van wel van Instagram: een al dan niet smalle straat die bovenin volhangt met paraplu’s, wat een prachtig en zeer fotogeniek effect heeft.

In Bratislava heeft het museum Galéria Nedbalka (straat: Nedbalova) deze kans gegrepen en introduceerde destijds paraplu’s die aansloten op de toenmalige expositie. Inmiddels hangen er andere paraplu’s, waarvan ik de print niet kan plaatsen maar ook ongetwijfeld verbonden is aan de tentoongestelde kunst. Kortom, een leuk staaltje marketing.

Bonus: Shoppen doe je in malls

Tot slot: winkelen. Interessant aan Bratislava is dat de stad niet echt winkelstraten heeft. Er zijn wel straten met winkels, maar daar is ook alles mee gezegd. Wat Bratislava wél heeft zijn malls. Bijzonder moderne, grote malls, waar je zeker kunt slagen.

Zelf heb ik er twee bezocht, die ik allebei aan kan raden. Central bevindt zich (ironisch genoeg) ietwat buiten het centrum van Bratislava, maar is het tripje van 10 minuten met de tram qua aanbod wel waard. Dichter bij het centrum zit Eurovea met een vergelijkbaar aanbod aan winkels, maar dan met bioscoop en een gezellige promenade aan de Donau met een keur aan restaurants.

LEES OOK: 4x lekker en betaalbaar uit eten in Wenen

Dat was ‘m: de wat mij betreft belangrijkste bezienswaardigheden voor je citytrip Bratislava. Welke staan op jouw lijstje? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment