Wil je die kleurrijke Italiaanse dorpjes aan de kust eens met eigen ogen zien? Dan moet je bij de Cinque Terre zijn. Deze vijf dorpjes bieden een mooie mogelijkheid om buiten de stad te genieten én prachtige foto’s te maken. Het goede nieuws: de Cinque Terre is prima te doen als dagtrip vanuit Milaan.

Tijdens het plannen van onze roadtrip door Italië was het een van de activiteiten op onze todo-lijst: van die kleurrijke dorpjes aan het water bezoeken. Bij toeval kwamen we bij de Cinque Terre terecht. Ergens zagen we prachtige foto’s van een dorpje, met kleurrijke huizen tegen een klif gebouwd. We zochten op waar de foto was gemaakt en het bleek prima op onze route te liggen.

De Cinque Terre (Italiaans voor ‘vijf landen’) is niet één plaats, maar is de benaming voor het nationale park waarin deze vijf dorpjes zich bevinden: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. In 1997 werden de dorpen onderdeel van de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Praktisch: Cinque Terre vanuit Milaan

De Cinque Terre liggen aan de westkust van Italië, richting Toscane. Het wordt sterk afgeraden om met de auto de dorpjes zelf in te gaan. Je kunt de auto beter parkeren in La Spezia of Levanto en dan met de trein verder gaan.

Vanuit Milaan is het tweeënhalf uur rijden naar La Spezia, waar wij de auto parkeerden in de parkeergarage onder het station. We gingen op een zondagochtend eind mei en het was al hartstikke druk. Het is dus zeker aan te raden op een parkeerplekje te reserveren, vooral in het hoogseizoen. Wij hadden geluk dat er net iemand de parkeergarage uitreed.

Vanaf het station is het supermakkelijk: er gaat een trein tussen La Spezia en Levanto, die stopt in alle vijf dorpjes. Je betaalt zestien euro per persoon voor een treinticket, de Cinque Terre Card, waarmee je onbeperkt kunt reizen. Deze kun je kopen in een kiosk op het station.

Kan dat op één dag?

Ja, een bezoek aan Cinque Terre kan prima op één dag. Door wat vertraging zaten wij pas om één uur ’s middags in de trein naar het eerste dorpje. Het plan was om twee of drie dorpjes te bezoeken, maar dat werden uiteindelijk alle vijf. Te nieuwsgierig. Om een uur of zeven waren we weer in La Spezia. Het kan dus heel snel. De reistijd tussen de dorpen is kort en de treinen gaan regelmatig.

Cinque Terre
Vanaf het station van Corniglia kun je het volgende dorpje, Manarola, al zien liggen.

Als je iets eerder in La Spezia bent en niet alle dorpjes bezoekt, heb je dus meer dan voldoende tijd om te genieten van de Cinque Terre. Wil je bijvoorbeeld maar twee dorpjes bezoeken? Dan raad ik aan om naar Manarola en Monterosso te gaan. Derde plek is voor Vernazza.

1. Monterosso: het gezelligste dorp

Wij namen de trein naar het laatste dorp vanuit La Spezia gezien. Monterosso is niet het mooiste dorp, maar wel het grootste dorp en daarom misschien ook het gezelligst. Om bij het dorp te komen moet je eerst een stuk lopen langs de mooie stranden. Daarna volgt een tunnel. Als je die uitloopt, loop je tegen Monterosso aan.

Cinque Terre Monterosso
Het eerste gekleurde dorpje op de route.
Cinque Terre Monterosso
Mooie details in Monterosso.

Daar kun je gewoon random gaan wandelen. Wat een gezelligheid! Toeristen, straatmuzikanten, mooie kerkjes. Een goed begin van de dag. Omdat het inmiddels al wel lunchtijd was, zochten we wat lekkers. We haalden heerlijke focaccia’s bij Casalini en een verse frozen citroensap. Genieten!

2. Vernazza: het mooiste dorp?

Vernazza wordt vaak gezien als het mooiste dorpje en het is inderdaad heel mooi. Vanuit de trein loop je meteen het dorpje in. Je bent dan zo bij de haven, het plaatje dat je zoekt. Hier zijn gezellige restaurantjes, een mooi kerkje en je kunt een stuk de haven inlopen voor het mooiste uitzicht.

Cinque Terre Vernazza
Een mooie kerk en een gezellig plein aan de haven.
Cinque Terre Vernazza
Op het stenen muurtje kun je heerlijk genieten van het uitzicht.

Vernazza is een mooie plek om te lunchen of een terrasje te pakken. Hier is ook ruimte om gewoon met een boekje op de stenen muurtjes te gaan zitten. Handdoekje mee, heerlijke plek om te picknicken.

3. Corniglia: het enige dorp dat niet direct aan het water ligt

Corniglia is het enige dorpje van de Cinque Terre dat op een klif ligt in plaats van meteen aan het water. Dat maakt het plekje wat exotisch, net even anders. Het betekent ook dat je wat meer moeite moet doen om er te doen. Vanuit de trein zijn er trappen naar het dorp toe, maar je kunt ook een busje nemen (gratis met Cinque Terre Card). Dit is wel aan te raden met de brandende zon.

Het dorp is aanzienlijk rustiger dan de andere dorpjes, waarschijnlijk omdat het moeilijker te bereiken is. Het is rustig in de straatjes en er is lang niet zoveel horeca en winkeltjes als we in Monterosso en Vernazza zagen.

Cinque Terre Corniglia
Het prachtige uitzicht vanuit Corniglia.
Cinque Terre Corniglia
Corniglia is het enige dorpje dat niet direct aan het water ligt, maar hoger op de klif.

Toch is het zeker leuk om dit dorpje even te bezoeken. Omdat het net even anders is, maar ook voor het prachtige uitzicht over de zee als je het dorpje doorloopt.

4. Manarola: het meest fotogenieke dorp

Hoewel we in de eerste drie dorpjes al heel blij werden van de mooie plaatjes, vonden we Manarola toch wel het mooist. Dit is precies het plaatje dat we zochten. Als je doorloopt naar het water zul je zien wat ik bedoel.

Cinque Terre Manarola
Dit is toch een plaatje?
Cinque Terre Manarola
De prachtige kleurige huizen.

Bij de haven kun je je weg vervolgen langs de berg. Hier loopt een pad langs het water, om je mooiste kiekjes te maken. Hoe verder je loopt, hoe mooier het uitzicht op het dorp. Wat een prachtplaatje.

5. Riomaggiore: het dorp met de bootjes

Ook het laatste dorpje, Riomaggiore, is prachtig. Hier heb je alleen, vergeleken met Vernazza en Manarola, niet zoveel ruimte aan het water en dus ook niet zoveel gezellige restaurantjes en plekken waar uitzicht heb over het hele dorp.

Cinque Terre Riomaggiore
Rijen bootjes in Riomaggiore.
Cinque Terre Riomaggiore
Genoeg mooie pleintjes in de vijf dorpjes.

Slenter lekker rond en bekijk de rijen bootjes die het dorp sieren, zowel in het water als in de straten.

Wat is jouw favoriete dorpje van de Cinque Terre? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment