Een citytrip New York is duur. Toch kun je hier en daar best geld besparen, door de juiste keuzes te maken. Na twee citytrips ben ik inmiddels wijzer en weet ik wat wel en niet verstandig is. Ik heb ze voor je op een rij gezet. Met deze drie budgettips wordt je bezoek aan New York aanzienlijk goedkoper.

1. Bezoek One World Trade Center, maar niet via fasttrack

Budgettips New York: 3 do's en don'ts

Allereerst, een bezoek aan One World Trade Center, de nieuwe invulling van Ground Zero, is absoluut de moeite en het geld waard. het is een fantastische ervaring, zoals vooral Amerikanen deze kunnen creëren. Zonder al te veel spoilers: de weg naar de lift is tof, de lift naar boven is tof, de binnenkomst op de goeie verdieping is tof en de lift naar beneden is ook tof. De ervaring daartussen, het moment dat je daadwerkelijk over New York kijkt, is adembenemend.

Inmiddels heb ik New York twee keer bezocht in anderhalf jaar tijd (wat een voorrecht, trouwens). De eerste keer, in de zomer van 2015, was de toren net een paar maanden geopend en kochten we uit voorzorg fasttracktickets (‘priority admission’ van $56), zodat we zo weinig mogelijk kostbare New York-tijd zouden verliezen. Toen we op de aangewezen tijd bij de ticketcontrole stonden, bleek dat de rij bij de ‘normale’ tickets eigenlijk net zo snel was als de fasttrack.

Een goede leer voor de keer daarna. Hoewel je niet zeker weet of je toevallig tegen zo’n rustige situatie aanliep, reserveerde ik deze keer normale tickets (‘standard admission’ $34), rond dezelfde tijd, een uur of tien ’s ochtends. Het was de juiste keuze, ook nu konden we zo doorlopen. Je kunt dus prima kiezen voor een normaal ticket. Koop ze alvast online, dat scheelt een paar dollar en je weet waar je aan toe bent.

CITIFIED TIP | Check op de website van One World Trade Observatory de promotions, hier hebben ze soms leuke aanbiedingen! Zo hadden wij met Mastercard Mondays twintig procent korting op de standaard tickets.

2. Ga naar een theatershow, maar niet via TKTS

Budgettips New York: 3 do's en don'ts
De TKTS op Times Square is een gezellig plekje, maar niet voor de goedkoopste theatertickets.

Hoewel ik als theaterliefhebber waarschijnlijk iets meer theater op de planning heb staan dan de gemiddelde New York-bezoeker, raad ik je absoluut aan om een show op Broadway (of Off-Broadway) te bezoeken – ook als je er niet per se van houdt.

Dan de volgende vraag: hoe kom ik aan de goedkoopste tickets? Reisgidsen raden altijd de TKTS-booths aan. Dit zijn loketten, onder andere op Times Square, waar je met aantrekkelijke korting (vaak vijftig procent) tickets koopt voor dezelfde avond. Wat de gidsen vaak niet aangeven is dat de korting alleen geldt op de hoogste rang en dus de duurste tickets.

In veel gevallen ben je dus nog steeds negentig dollar kwijt. Tenzij je dat er graag voor betaalt, is het zonde van je tijd. Hoe kom je dan wel aan goedkope theatertickets in New York? Je vindt al mijn tips in dit artikel.

3. Doe een boottocht, maar dan gratis

Budgettips New York: 3 do's en don'ts
Vanaf de ferry heb je prachtig uitzicht op Manhattan.

Manhattan is natuurlijk een eiland en het is dan ook prachtig om de stad vanaf het water te bekijken. Bovendien liggen Ellis Island en het Vrijheidsbeeld in het water. Genoeg reden voor een boottocht. Mijn tip: laat je niet verleiden door toeristische boottochten die veelal worden aangeboden, zowel online als door verkopers op straat. Er is namelijk een tamelijk perfecte en tevens gratis optie: de Staten Island Ferry.

Staten Island is een van de vijf boroughs van New York en ligt aan de zuidkant van Manhattan. Bewoners van het eiland kunnen naar Manhattan de Staten Island Ferry nemen: een gratis dienst. Lees: een cadeautje voor toeristen. Je kunt namelijk zonder gedoe op de boot stappen en je laten voeren langs de prachtige skyline én het Vrijheidsbeeld.

Ga met de metro naar Whitehall St South Ferry (gele lijn) of South Ferry (rode lijn). Het wijst zich vanzelf. Zodra je uitstapt loop je snel genoeg tegen de terminal aan, met gigantische shiny letters op de gevel. Ga de terminal naar binnen en sluit je aan bij de andere wachtenden in de hal. Ze gaan elk halfuur, dus het kost je weinig wachttijd.

Zoek een plekje aan de rechterkant van de ferry, daar heb je het mooiste zicht op het Vrijheidsbeeld. Een ander mooi plekje is de achterkant, waar je de skyline van Manhattan steeds kleiner ziet worden. Als je geen plannen hebt op Staten Island kun je de boot verlaten en via de hal meteen weer de ferry terug nemen. Gewoon de stoet toeristen volgen. Heerlijk ongecompliceerd.

CITIFIED TIP | Wist je dat een helikoptervlucht boven Manhattan relatief betaalbaar is? Voor rond de €150 vlieg je in een kwartier tot twintig minuten over heel Manhattan. En als je een helikoptervlucht toch van je bucket list wilde strepen, doe het dan boven de stad die nooit slaapt.

LEES OOK: Goedkope theatertickets in New York: mijn tips

Heb jij nog goede budgettips voor een citytrip New York? Deel ze hier in een reactie.

Write A Comment