Een citytrip New York brengt, naast alle excitement, ook nogal wat keuzes met zich mee: welke dingen ga je wel doen, welke dingen skip je en hoe blijf je binnen je budget? Met deze drie do’s en don’ts wordt je bezoek aan New York nóg toffer én goedkoper.

Tip 1: Bezoek One World Trade Center

Je kent ‘m misschien al wel: dat glanzende, ietwat draaiende ding dat ver boven alle gebouwen in New York uittorent. Het One World Trade Center is een van de gebouwen die een nieuwe invulling geven aan Ground Zero, nu ook wel ‘World Trade Center site’ genoemd.

DO: Bezoek One World Observatory

Voor de nieuwe generatie is dit het gebouw dat de skyline van Manhattan gaat definiëren. Toch een bijzondere gedachte. Een bezoek aan voormalig Ground Zero, waar ook de 9/11 Memorial te vinden is, staat vaak wel op je lijstje als je naar New York gaat. Ik raad je aan: ‘beklim’ ook zeker het nieuwe One World Trade Center voor het One World Observatory.

Waarom? Alleen al omdat je nu bij de eerste ‘lading’ toeristen behoort die de toren überhaupt bezoekt. Maar ook omdat het simpelweg het hoogste gebouw van Amerika is. Ter vergelijking, met z’n 541 meter is de toren 160 meter hoger dan de Empire State Building, die 381 meter telt.

Toch is er één voornaamste reden waarom een bezoek aan One World Trade Center de moeite waard is: het is een fantastische ervaring, zoals vooral Amerikanen deze kunnen creëren. Zonder al te veel spoilers: de weg naar de lift is tof, de lift naar boven is tof, de binnenkomst op de goeie verdieping is tof en de lift naar beneden is ook tof. De ervaring daartussen, het moment dat je daadwerkelijk over New York kijkt, is adembenemend.

TIP: Check op de website van One World Trade Observatory de promotions, hier hebben ze soms leuke aanbiedingen! Zo hadden wij met Mastercard Mondays twintig procent korting op de standaard tickets.

Budgettips New York: 3 do's en don'ts
Vanaf het One World Observatory kun je bij goed weer ver over New York kijken

DON’T: Fasttrackkaartje kopen

Inmiddels heb ik New York twee keer bezocht in anderhalf jaar tijd (wat een voorrecht, trouwens). De eerste keer, in de zomer van 2015, was de toren net een paar maanden geopend en kochten we uit voorzorg fasttracktickets (‘priority admission’ van $56), zodat we zo weinig mogelijk kostbare New York-tijd zouden verliezen.

Toen we op de aangewezen tijd bij de ticketcontrole stonden, bleek dat de rij bij de ‘normale’ tickets eigenlijk net zo snel was als de fasttrack. Een goede leer voor de keer daarna. Hoewel je niet zeker weet of je toevallig tegen zo’n rustige situatie aanliep, reserveerde ik deze keer normale tickets (‘standard admission’ $34), rond dezelfde tijd, een uur of tien ’s ochtends.

Het was de juiste keuze, ook nu konden we zo doorlopen. Je kunt dus prima kiezen voor een normaal ticket. Koop ze alvast online, dat scheelt een paar dollar en je weet waar je aan toe bent.

Tip 2: Bezoek Broadway on a budget

Hoewel ik als musicalliefhebber waarschijnlijk iets meer theater op de planning heb staan dan de gemiddelde New York-bezoeker, raad ik je absoluut aan om een show op Broadway (of Off-Broadway) te bezoeken – ook als je er niet pre se van houdt.

DO: Weet waar je goedkope theatertickets kunt kopen

Waarom raad ik het aan? Drie redenen: 1) hier zie je de absolute top van de wereld, 2) er is voor ieder wat wils en 3) de prijzen zijn vergelijkbaar met Nederland – of zelfs lagere prijzen. Hoe? Lees m’n andere blogpost over goedkope theatertickets in New York. Dus als je eens een voorstelling van topkwaliteit wilt zien: doe het in New York.

Klassiekers als The Phantom of the Opera en The Lion King doen het natuurlijk altijd goed. Musicalhaters kunnen hun hart ophalen bij The Book of Mormon (van de makers van South Park). Liever helemaal geen muziek? Kijk dan eens naar toneelstukken. Misschien staat je favoriete filmacteur (denk Al Pacino, Cate Blanchett, Jude Law) toevallig wel op het podium.

DON’T: Ga niet voor korting via TKTS

Dan de volgende vraag: hoe kom ik aan de goedkoopste tickets? Reisgidsen raden altijd de TKTS-booths aan. Dit zijn loketten, onder andere op Times Square, waar je met aantrekkelijke korting (vaak vijftig procent) tickets koopt voor dezelfde avond. Dus ik stond braaf in de rij bij TKTS.

Budgettips New York: 3 do's en don'ts
De TKTS op Times Square is een gezellig plekje, maar niet voor de goedkoopste theatertickets.

Na ruim een uur wachten verliet ik zonder tickets het TKTS-loket. Wat de gidsen vaak niet duidelijk aangeven is dat de korting alleen geldt op de hoogste rang en dus de duurste tickets. In veel gevallen ben je dus nog steeds negentig dollar kwijt. Tenzij je dat er graag voor betaalt, is het zonde van je tijd – en bovendien zijn er wat mij betreft betere en goedkope opties voor theatertickets in New York.

Tip 3: Ga gratis naar Staten Island (en terug)

Hoewel deze tip in veel reisgidsen te vinden is, wil ik ‘m hier graag onderstrepen. Neem de ferry naar Staten Island! Het is gratis!

DO: Neem de gratis ferry

Staten Island is een van de vijf boroughs van New York en ligt aan de zuidkant van Manhattan. Bewoners van het eiland kunnen naar Manhattan de Staten Island Ferry nemen: een gratis dienst. Lees: een cadeautje voor toeristen. Je kunt namelijk zonder gedoe op de boot stappen en je laten voeren langs de prachtige skyline én het Vrijheidsbeeld.

Ga met de metro naar Whitehall St South Ferry (gele lijn) of South Ferry (rode lijn). Het wijst zich vanzelf. Zodra je uitstapt loop je snel genoeg tegen de terminal aan, met gigantische shiny letters op de gevel. Ga de terminal naar binnen en sluit je aan bij de andere wachtenden in de hal. Ze gaan elk halfuur, dus het kost je weinig wachttijd.

Zodra de ferry er is komt er beweging in de menigte en loop je zo de boot op. Zoek een plekje aan de rechterkant, daar heb je het mooiste zicht op het Vrijheidsbeeld. Een ander mooi plekje is de achterkant, waar je de skyline van Manhattan steeds kleiner ziet worden. Als je geen plannen hebt op Staten Island kun je de boot verlaten en via de hal meteen weer de ferry terug nemen. Gewoon de stoet toeristen volgen. Heerlijk ongecompliceerd.

Budgettips New York: 3 do's en don'ts
Vanaf de ferry heb je prachtig uitzicht op Manhattan.

DON’T: Laat je niet ompraten tot een toeristisch boottochtje

Zodra je het metrostation uitloopt richting de Staten Island Terminal staan er meerdere verkopers te wachten op toeristen die nèt niet precies weten welke boot ze moeten nemen. Hoewel ik me had ingelezen, begon ik ook te twijfelen toen een verkoper ons probeerde te overtuigen dat de Staten Island Ferry geen interessante uitzichten zou bieden. Vooral niet ten opzichte van het betaalde boottochtje dat hij verkocht natuurlijk.

Hoewel de twijfel toesloeg, bleven we vertrouwen op de reisgidsen en gingen we naar de Staten Island Ferry. Een goede keuze. Je heb een prachtig uitzicht over de skyline van New York en ziet het Vrijheidsbeeld van relatief dichtbij. Laat je dus niet afleiden door wat de verkopers zeggen: ga voor het populairste gratis uitje van de New York-toerist.

TIP: Wist je dat een helikoptervlucht boven Manhattan relatief betaalbaar is? Voor rond de €150 vlieg je vanaf het zuidelijkste puntje van Manhattan in een kwartier tot twintig minuten over heel Manhattan, de eilanden, het Vrijheidsbeeld en kijk je uit over Brooklyn en New Jersey. En als je een helikoptervlucht toch van je bucket list wilde strepen, doe het dan boven de stad die nooit slaapt.

LEES OOK: Goedkope theatertickets in New York: mijn tips

Heb jij nog goede budgettips voor een citytrip New York? Deel ze hier in een reactie.

Write A Comment