Hoe leuk is de kerstmarkt in Bremen? Een citytrip Bremen is voor Nederlanders, met name als je in Noord-Oost-Nederland woont, goed te doen. Daarom is het altijd een mooi uitje, maar in december is het natuurlijk extra leuk. Kom maar op met die glühwein!

LEES OOK: 5 redenen voor een citytrip Londen met kerst

Voor mensen uit de noordelijke provincies is Bremen wat Antwerpen voor de zuidelijke provincies is: je hoeft maar even te rijden en je bent in een buitenlandse stad van respectabele grootte (beide ca. 500.000 inwoners). Daarnaast ligt het, samen met het ook zo gezellige Oldenburg, op de route richting Hamburg. Handig voor een multistedentrip dus.

Bremen: stad van de muzikale dieren

In Bremen kun je niet om de dieren heen die samen symbool staan voor de stad: om precies te zijn een ezel, een hond, een kat en een haan. Dit gezelschap komt uit het sprookje Die Bremer Stadtmusikanten van de gebroeders Grimm. De vier dieren ontvluchten hun nare baasjes, op weg naar Bremen, de stad van de vrijheid. Ze willen muziek maken, elk een eigen instrument.

De dieren vinden een mooi huis, klimmen op elkaar op via een raam rovers weg te jagen en leven daar nog lang en gelukkig. Ze komen uiteindelijk dus niet eens in Bremen aan. Maar dat mag de pret niet drukken.

Kerstmarkt in Bremen
De vier dieren die Bremen zo kenmerken, geheel in kerstthema.

Overal waar je gaat in Bremen zie je de dieren namelijk verschijnen, als een symbool van de stad. Op merchandise, op snoep en uiteraard het bekende bronzen beeld op het Marktplein van de stad. En natuurlijk in de kerstversiering, want daar kwamen we immers voor.

Parkeren in het centrum

Er zijn meerdere parkeergarages in het centrum. We kozen voor de makkelijkste optie: parkeergarage Pressehaus. Dit is midden in het centrum en goed aan te rijden, met een maximaal dagtarief van twaalf euro, relatief weinig voor een stad van deze grootte. En het is ook nog zo’n parkeergarage die met lichtjes aangeeft waar een vrij plekje is. Als je de parkeergarage uitloopt, sta je meteen in een van de winkelstraten. Makkelijker kan bijna niet.

Op naar de kerstmarkt, op naar glühwein

Als je het centrum inloopt, valt je oog meteen op de mooie oude gebouwen die boven de winkels uittorenen. Vooral rond de kerst, als alles ook nog eens zo gezellig verlicht is. Na nog wat kerstinkopen te hebben gedaan en wat geslenterd te hebben in de winkelstraten, is het dan toch echt tijd voor ons uiteindelijke doel: de kerstmarkt.

Kerstmarkt in Bremen
De winkelstraten zijn gezellig druk.

We lopen tegen het oude marktplein aan, de Bremer Marktplatz, dat helemaal gevuld is met gezellige, Duitse kraampjes. Precies wat we zochten. Het begint langzaam te schemeren, dus een glühwein vinden we wel geoorloofd. En dan komt de zoektocht: waar vinden we de leukste bekers?

Misschien ken je het fenomeen wel. Je betaalt een euro of twee extra, als een soort statiegeld, voor de beker waar de glühwein (of chocolademerk of iets anders lekkers) in geschonken wordt. Vind je ‘m leuk, dan neem je hem mee naar huis. Heb je er geen behoefte aan, dan lever je ‘m weer in. Of je vult ‘m opnieuw natuurlijk.

De kerstmarkt in Bremen

To the point: hoe is het gesteld met de kerstmarkt en –sfeer in Bremen? Conclusie: heel goed. Het is rond half vijf al heel gezellig en je kunt allerlei lekkers kopen. De kraampjes stralen warmte uit en de stad is prachtig versierd. Het is echt een plaatje.

Kerstmarkt in Bremen
Kerstkraampjes sieren de pleinen van Bremen.

Hoewel we overwogen om nog echt uit eten te gaan deze avond, veranderden we op de markt wel van gedachten. Natuurlijk kunnen we gewoon op de markt eten! En dus sprokkelden we een heerlijk maaltje bij elkaar. Een paar poffertjes hier, flammkuchen daar, gesuikerde amandelen hier, eierpunch daar.

Ook op de kerstmarkt kun je goed slagen voor kerstcadeautjes. Je vindt er allerlei creatieve producten en decoratie, wat er allemaal heel ambachtelijk uitziet. Ook als je niets zoekt is het leuk om gewoon een beetje rond te kijken.

Kerstkraampjes aan de rivier

Als we alle kraampjes op de markt hebben gezien, gaan we naar de andere kant van de trambaan. Daar is ook nog een grote markt. Vanuit daar wordt je geleid naar de markt aan de rivier, die er vanaf de weg ontzettend gezellig uitzag. We lopen die kant op en het is daar nog veel drukker dan op het marktplein. Iets te druk.

Na een aantal meter van stilstaan en wat schuifelen tussen rijen mensen, keren we toch maar op. Het is gewoon te druk. Ook wanneer we terugkeren op het marktplein, merken we dat het daar inmiddels heel druk is. Tegen acht uur lopen er aanzienlijk meer mensen langs de kraampjes dan een paar uur geleden.

Precies goed dus om de auto op te zoeken en weer lekker op tijd naar huis te gaan. Met een volle maag, een paar tassen met kerstinkopen en vooral: een voldaan kerstgevoel. Fijn.

LEES OOK: Citytrip Dublin rond de Kerst: aanrader?

Waar ga jij het liefst heen rond de Kerst? Ga je liever naar Duitsland of een ander land? Laat het weten in een reactie.

Write A Comment