Lekker rondsnuffelen in boekwinkels is een van m’n favoriete bezigheden tijdens een citytrip. Even een moment rust in de hectiek van de stad. Zo ook – of juist – in New York. De stad heeft heerlijke boekwinkels, waar je uren kunt spenderen. In dit artikel zet ik mijn favoriete boekwinkels in New York voor je op een rij.

Hoewel ik niet eens echt een boekenwurm ben (één boek per maand misschien), vind ik boekwinkels heerlijk om een beetje rond te neuzen. Het voelt echt als vakantie. Sommige steden hebben pareltjes van boekwinkels. Soms zijn ze bekend, soms loop je er tegenaan. Zo ook in New York. En het voordeel van boekwinkels in New York is natuurlijk dat ze boeken verkopen in een taal die we kunnen lezen.

LEES OOK: Stand-up comedy in New York: mijn bezoek aan de beroemde Comedy Cellar

1. Strand Bookstore

Boekwinkels in New York

The Strand is een absoluut icoon in New York. De boekwinkel staat bekend om zijn 18 mijl (bijna 29 kilometer) aan boeken. Het zal je niet verbazen dat de winkel, met meerdere verdiepingen, van top tot teen gevuld is met rijen boekenkasten. Een groot deel van de boeken is nieuw, maar The Strand verkoopt ook veel tweedehands- en zeldzame boeken.

Hoewel je op de andere verdiepingen echt alleen maar boeken vindt, is er op de begane grond tevens ruimte voor leuke hebbedingen. Toffe ansichtkaarten, notitieboekjes, sokken, dingen voor in huis; er is genoeg leuks te vinden. Bovendien heeft The Strand veel eigen merchandise, zoals tassen en magneten, wat terecht zijn legendarische status bevestigt.

2. Barnes & Noble

Barnes & Noble ken je misschien wel. Het is een van de grootste boekwinkelketens van het land, met meer dan zeshonderd winkels. Nu zijn het allemaal prima winkels, maar wat New York betreft gaat het mij om één specifieke winkel. Deze Barnes & Noble zit in hartje Manhattan, aan het gezellige Union Square. Het is een grote, ruime winkel, met een enorm aanbod aan boeken, maar ook spellen, speelgoed en tijdschriften.

Wat ik zo mooi vind aan deze winkel is de rust. Door de hele winkel hoor je relaxte jazz, het is relatief stil en er zijn veel leesplekken. Er staan gewoon rijen stoelen waar je met je boek mag gaan zitten. Of boven, in Starbucks. Of eigenlijk: waar je maar wilt. Je kunt zelfs gewoon met je boekje in de vensterbank gaan zitten, waar je ondertussen een geweldig uitzicht op de bruisende stad hebt.

3. Spoonbill & Sugartown

Boekwinkels in New York

Ten opzichte van de rest van de winkels in dit artikel is Spoonbill & Sugartown maar een klein winkeltje. Klein, maar fijn. Spoonbill & Sugartown is gevestigd in het hippe Williamsburg, een wijk in stadsdeel Brooklyn. Net als The Strand verkopen ze zowel nieuw als tweedehands en bieden ook zeldzame boeken.

Wat Spoonbill & Sugartown onderscheidt, en daarom leuk maakt, is dat het een lichte focus heeft qua thema. Je vindt hier dus niet alle boeken uit alle genres, maar vooral in de sfeer van kunst, design, filosofie en literatuur. Geheel passend bij het thema hebben ze ook prachtige tijdschriften in dezelfde genres en er is een deel gereserveerd voor kinderboeken. Echt een leuke zaak.

4. Rizzoli Bookstore

Boekwinkels in New York

Rizzoli was voor mij een toevalstreffer. We zochten naar een boekwinkel in de buurt en kwamen in deze prachtige winkel terecht. Rizzoli heeft een chique uitstraling, met houten boekenkasten, een zwart-witgeruite vloer en beschilderde muren. Na enig onderzoek blijkt echter dat de vorige locatie van Rizzoli, waar ze tot 2015 gevestigd waren, nog veel mooier was. Maar als je niet beter weet, is deze ook al prachtig.

De winkel heeft de ruimte om rustig rond te kijken. Ook hier hebben ze veel boeken op artistiek gebied, zoals mode, fotografie, architectuur en culinair. Bovendien is het in New York een ideale plek om boeken in andere talen te vinden, mocht je daarnaar op zoek zijn. Enig minpuntje: de muziekkeuze in de winkel past niet bepaald bij de rest van de sfeer. Oordopjes op en gaan.

5. Amazon Books

Amazon Books is een vreemde eend in de bijt. Bij leuke boekwinkels denk je waarschijnlijk niet aan een fysieke vorm van een online winkel. En toch! En toch is het de moeite waard. Ten minste, als je lid bent van Amazon Prime. Dit is een service van Amazon waarmee je gratis verzending krijgt, maar in Nederland is het vooral toegang tot de videostreamingsdienst van Amazon. Zo ben ik er ooit lid van geworden.

Bleek dat even goed uit te komen. In de winkels van Amazon Books krijg je namelijk aanzienlijke kortingen op boeken met je Amazon-Prime-account – ook als je account Nederlands is. Nu gun ik de leuke boekwinkels zoals hierboven hun omzet, maar als je krap bij kas zit, is Amazon Books een mooie optie. In New York zitten twee vestigingen, ik was in de relaxte winkel aan Columbus Circle. Oja en ook leuk: de caissière scant je boek, het bedrag wordt automatisch van je gelinkte creditcard afgehaald en je bon zit in je mail. Handig.

LEES OOK: Goedkope theatertickets New York: mijn tips

Hou jij ook zo van boekwinkels tijdens een citytrip?

Write A Comment