Ga je binnenkort op citytrip Florence? Vergeet dan niet de Boboli-tuinen te bezoeken. Een prachtige groene oase van rust aan de ‘andere kant’ van de rivier. Tuinen, kunst en een geweldig uitzicht over de stad. Een moment van ontspanning tijdens je citytrip Florence dus.

Tijdens mijn eerste citytrip Florence sloegen we de Boboli-tuinen over, omdat we vonden dat het te ver uit de richting lag ten opzichte van het hotel. Toen we tijdens de tweede keer Florence juist aan de zuidkant van de rivier de Arno sliepen, lagen de Boboli-tuinen precies op onze route richting het centrum. Gelukkig maar, want het is echt te mooi om over te slaan tijdens je citytrip Florence.

LEES OOK: Street art in Florence: de verkeersborden van Clet Abraham

De Boboli-tuinen in Florence: hoe en wat?

Ten opzichte van het kleine overzichtelijke centrum van Florence zijn de Boboli-tuinen (Giardino di Boboli in goed Italiaans) bijzonder groot. Het is iets meer dan vijf minuten lopen van de Ponte Vecchio naar de ingang van het park, achter Palazzo Pitti. Eenmaal daar vergeet je bijna de afstand die je aflegt, omdat er veel te zien is – natuur, uitzicht, architectuur en kunst.

Boboli-tuinen Florence

Hou alleen wel rekening met veel hoogteverschillen in de tuinen. Soms is het een beetje klimmen, maar verder is het goed te overzien. Het is zo’n twintig minuten lopen als je van de noordkant van de tuinen naar het uiterste puntje zuid loopt. Tenzij je hier en daar een ander paadje neemt natuurlijk, dan ben je zo een paar uur zoet.

En dat is nu juist zo leuk aan het bezoeken van de Boboli-tuinen. Lekker rondstruinen, kijken waar het mooi is, hier een fontein, daar een bijzonder gebouw: laat je verrassen. Trek een paar uurtjes uit om te ontspannen en te genieten, en je wordt beloond met prachtige tuinen en uitzichten over de stad.

Over de Boboli-tuinen zelf

De tuinen werden in de zestiende eeuw aangelegd voor Eleonora di Toledo (1519-1562), de vrouw van Cosimo I de’ Medici. Hij was de eerste groothertog van Toscane en zorgde ook voor de Uffizi (nu een museum, destijds nog bedoeld voor de overheidskantoren of offices) en Palazzo Pitti als residentie van familie De’ Medici, waar de Boboli-tuinen dus achter liggen.

Met de tijd en eigenaren van de tuinen werd het park steeds meer uitgebreid, tot wat het nu is. Nu weet ik zelf niets van tuinen maar ik heb geleerd dat dit een goed voorbeeld is van typisch Italiaanse tuinen. Het diende zelfs als een inspiratiebron voor andere Europese hoftuinen. De Boboli-tuinen danken hun naam aan de voormalige eigenaar van het land waar het park is aangelegd, de familie Bogoli, ietwat verbasterd dus.

Mijn tips

Je hoeft je natuurlijk niet helemaal te laten verrassen. Dit zijn wat mij betreft de drie hoogtepunten van de Boboli-tuinen:

1. Buontalenti Grotto

Dit is een heel apart ding, helemaal aan het begin van de tuinen, naast Palazzo Pitti. Het is een kunstmatige grot met daarin allemaal ‘druipende’ figuren. Je kunt het op zijn minst mystiek noemen. Het vooraanzicht, met pilaren en verschillende beelden, is indrukwekkend en doet je afvragen: wat is dit?!

Boboli-tuinen Florence

Deze eeuwenoude grot werd aan het einde van de zestiende eeuw gebouwd naar een ontwerp van de Italiaanse kunstenaar Bernardo Buontalenti, wat ook meteen de naam verklaart. (Even tussendoor: zijn oorspronkelijke naam is Bernardo Delle Girandole, hoe tof als je bijnaam ‘Goedetalenten’ is?) Hij was ook verantwoordelijk voor de decoraties op het Palazzo Pitti en werkte als theater- en kostuumontwerper voor de De’ Medici-familie. Niet gek dus, dat deze bijzonder theatrale en sprookjesachtige grot van zijn hand is.

2. Kaffeehaus

Oké, ik moet even iets vertellen. Mijn reisgenoot en ik bezochten de Boboli-tuinen in de ochtend. Ondanks dat we net een heerlijk ontbijt inclusief goede Italiaanse cappuccino achter de kiezen hadden, zijn we altijd in voor een lekker kopje koffie op een mooi terras. Bij de ingang van de Boboli-tuinen keken we naar een kaart van het park en verhip: er is een Kaffeehaus. Foodies als we zijn, was dat ons doel voor die ochtend.

Geen moment stonden we erbij stil dat Kaffeehaus noch een Italiaans noch Engels woord is. Dus wij rustig op zoek. Kaffeehaus, Kaffeehaus, waar blijft nou dat ding waar we koffie konden drinken? Op den duur doemde een schattig pastelgroen gebouw op. Een verlaten gebouw weliswaar, waaromheen niemand te bekennen was. Je snapt ‘m al: dat was het Kaffeehaus, een van de bouwkundige pareltjes binnen de Boboli-tuinen.

Boboli-tuinen Florence

Lang verhaal kort: een klein beetje teleurstelling vanwege het gebrek aan koffie, maar des te meer waardering voor dit mooie plekje. Het voormalige koffiehuis staat hoog en geeft daarom ook een geweldig zicht over de stad.

In 1775 werd het gebouwd als plek waar wandelaars in het park even konden rusten met een kop warme chocolademelk – destijds erg hip. Het wordt een van de zeldzame voorbeelden van rococo in Florence genoemd, al zal dat vooral het interieur betreffen. Voor een wandeling in de Boboli-tuinen is het een leuk doel, wat Instagramwaardige plaatjes op kan leveren.

3. Het uitzicht over Florence

Ik stipte het net al even aan: vanuit de Boboli-tuinen heb je veelal een geweldig uitzicht over de ‘skyline’ van Florence, die in tegenstelling tot veel steden niet wordt gekenmerkt door moderne wolkenkrabbers, maar door oude ‘kunstwerken’ zoals de kathedraal van Florence. Soms piept een mooi uitzicht tussen de bomen door, soms kijk je vol over de stad – zoals bij het Kaffeehaus.

Boboli-tuinen Florence

Vanaf bijvoorbeeld de Neptunusfontein kijk je over een stuk van het park, de achterkant van Palazzo Pitti en de stad. Ook over het langwerpige stuk van de Boboli-tuinen heb je een mooi uitzicht als je bovenin staat. Dan kijk je niet over de stad, maar over de tuinen zelf. Af en toe even stilstaan dus, als je door de tuinen dwaalt.

LEES OOK: In de rij voor goede pizza in Florence

Welke bezienswaardigheden in Florence staan op jouw lijstje? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment