In Rome krijg je toch spontaan zin in pasta? Immers, in de Italiaanse hoofdstad weten ze als geen ander hoe je pastagerechten het beste maakt. Maar waar eet je de beste pasta van Rome? Simpel: bij Roma Sparita. Hier serveren ze een werkelijk verrukkelijk eigen versie van de cacio e pepe, een klassieker uit de Romeinse keuken.

Nu kan ik zeggen dat ik dit mooie plekje zelf toevallig heb ontdekt, maar dat is (helaas) niet zo. Die eer gaat volledig naar kok/presentator Anthony Bourdain, die eerder dit jaar overleed. Voor zijn bekroonde programma No Reservations bracht hij in 2010 een bezoek aan Rome en vertelde hij gepassioneerd over de geweldige pasta die hij op dat moment at.

LEES OOK: Milaan voor foodies: 4x lekker en betaalbaar eten

Roma Sparita volgens Anthony Bourdain

“Simple and sublime”, noemt hij het en hij heeft gelijk. Roma Sparita, gelegen in de gezellige wijk Trastevere, blinkt uit in één gerecht: cacio e pepe, wat simpelweg kaas en peper betekent. Een typisch Romeins gerecht dat, zoals de naam dus al prijsgeeft, kaas (pecorino romano) en verse zwarte peper als belangrijkste ingrediënten bevat. En pasta natuurlijk. En boter. Niet meer, niet minder.


In de aflevering van No Reservations is Bourdain zo uitgelaten over deze versie van cacio e pepe dat hij opnoemt welke dingen uit zijn leven hij hiervoor zou opgeven. Het kan niet anders of de interesse van menig pastaliefhebber wordt hierdoor gewekt. Hier móet ik heen, de eerstvolgende keer dat ik in Rome ben.

Dus ik naar Rome

Zo gezegd, zo gedaan. Omdat we niet gereserveerd hebben, staan we nog vóór openingstijd bij het terras van Roma Sparita, zodat we meteen een tafeltje kunnen claimen. Immers, de Romeinen eten toch laat, dus nu hebben we de meeste kans. We vragen aan de ober, die buiten staat, of we alvast een tafel kunnen reserveren voor zodra ze opengaan. “Ten minutes”, is zijn enige antwoord. Maar zijn we dan verzekerd van zo’n geweldig bord met pasta? “Ten minutes.”

Beste pasta van Rome

Beste pasta van Rome

Er zit maar één ding op: tien minuten wachten en dan kijken of we geluk hebben. We lopen naar een nabijgelegen kerkje, waar net een koor aan het zingen is. Een idyllisch plekje. Toch houden we ons doel voor ogen: Bourdains cacio e pepe.

Om exact half zeven melden wij ons weer bij het terras van Roma Sparita en krijgen tot onze opluchting meteen een tafeltje toegewezen. Het terras loopt snel vol. Bestellen kost ons geen tijd: water en cacio e pepe. Twee keer graag. Kom maar op.

Jup, een mandje van kaas

De cacio e pepe is inderdaad verrukkelijk. Romige tagliolini, met precies genoeg pit van de peper en precies genoeg smaak van de kaas. Mmm. Een ander belangrijk onderdeel van de cacio e pepe van Roma Sparita is de manier waarop het gepresenteerd wordt: in een mandje van – hou je vast – Parmezaanse kaas. Het ziet er niet alleen lekker en authentiek uit; het maakt het gerecht af.

Beste pasta van RomeBeste pasta van Rome

Voor de prijs hoef je deze pasta ook niet over te slaan: de cacio e pepe kost 13 euro, onze fles water 3 euro, dus voor 29 euro waren we deze avond klaar.

Mocht je binnenkort naar Rome gaan en een beetje van pasta houden: ga hierheen.  Het restaurantje is misschien niet meer zo authentiek als het eerder was, maar dat is zoals Bourdain zelf ook zegt: “The fatal embrace, sorry.” De tafeltjes worden dan niet meer bezet door locals, maar Duitsers, Amerikanen en… Nederlanders. Enerzijds wil je plekjes zoals deze onontdekt laten, anderzijds gun je anderen deze eetervaring. Dus bij dezen: eet smakelijk!

Heb jij nog tips voor goed eten in Rome? Deel het hieronder!

Write A Comment