Het Museum of Modern Art (MoMA) in New York is een van de meest toonaangevende musea ter wereld. Zoals de naam al weggeeft is het museum gespecialiseerd in moderne kunst en heeft op dat gebied een geweldige collectie. Voor liefhebbers van kunst en cultuur zal een bezoek aan het MoMA dus zeker op het verlanglijstje staan tijdens een citytrip New York, of je nu van moderne kunst houdt of niet. Maar welke kunstwerken zie je hier zoal? Ik geef je een overzicht.

LEES OOK: 5 boekwinkels in New York waar je uren kunt snuffelen

Ik heb een ingewikkelde relatie met moderne kunst. Sommige dingen vind ik wel heel tof, maar over het algemeen denk ik snel: echt, dit is kunst? Dan kun je nog jaren kunst- en cultuurwetenschappen hebben gestudeerd, het betekent niet dat je kunst altijd snapt. 😉 Mijn sceptische houding heeft ertoe geleid dat ik pas tijdens m’n derde citytrip New York naar het MoMA ging. En dat was vooral omdat ik heel benieuwd was naar het ‘nieuwe MoMA’.

Het MoMA is onlangs volledig vernieuwd

Na een paar maanden verbouwen opende het MoMA in oktober 2019 zijn deuren met een volledig vernieuwde inrichting. State-of-the-art dus. Ik hoorde Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, er enthousiast over vertellen bij De Wereld Draait Door en was om. Als we weer in New York zijn wil ik naar het MoMA! Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten.

“Art is what you can get away with”

Bekende kunstwerken in het MoMA in New York

Vlak voor de coronacrisis, begin februari, bezocht ik New York en daarmee het MoMA. Bij het zien van de eerste kunstwerken moest ik even zuchten en dacht ik: oh nee, het is toch niet allemaal raar, hè? Terwijl ik even later rondneusde in een van de superleuke museumwinkels gaf Andy Warhol mij, via een poster, het antwoord wat ik even moest horen: “Art is what you can get away with”. Met die insteek wordt een bezoek aan moderne kunst een stuk leuker.

En ik moet zeggen: ook voor moderne-kunstsceptici zoals ik is er genoeg bijzonders te aanschouwen in het MoMA. Hierbij een overzicht van wat ik de hoogtepunten van het museum vind. Let’s go!

De sterrennacht, Vincent van Gogh

Postimpressionisme – Laten we beginnen met Hollands glorie en tevens een van de beroemdste kunstwerken in het MoMA: De sterrennacht van Vincent van Gogh (1853-1890). Hij schilderde dit in 1889, een jaar voor zijn dood, en is een absoluut hoogtepunt uit zijn oeuvre. Na verschillende studies van sterrennachten, schilderde Van Gogh uiteindelijk het uitzicht dat hij zelf had vanuit het psychiatrisch ziekenhuis in Zuid-Frankrijk, waar hij op dat moment verbleef. Hij stuurde het naar zijn broer Theo, wiens vrouw Jo het werk uiteindelijk beroemd zou maken.

Self-Portrait with Cropped Hair, Frida Kahlo

Surrealisme – De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is een van mijn favoriete kunstenaars en ik was dus zeker verheugd om een werk van haar hier te zien. Kahlo staat bekend om haar zelfportretten, vaak zeer kleurrijk, met bloemen en natuur. Self-Portrait with Cropped Hair is een heel ander werk: we zien Frida in een pak, afgeknipt haar en weinig poespas. Ze schilderde het in 1940, een tijd waarin zij net was gescheiden van kunstenaar Diego Rivera en haar identiteit en autonomie herontdekte.

The Persistence of Memory, Salvador Dalí

Surrealisme – Ook het beroemdste werk van de Spaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) heeft een vaste plek in het MoMA. Op het schilderij Persistence of Memory (1931) liggen drie ‘smeltende klokken’, waarmee Dalí de vastheid van tijd bevraagt. Fun fact: de klokken liggen erbij als zachte kaasjes, nadat Dalí naar eigen zeggen een visioen had gehad over camambert. Het werk wordt enerzijds gezien als hyperrealistisch, terwijl het subject natuurlijk surrealistisch is.

Water Lilies, Claude Monet

Impressionisme – Een ander kunstwerk dat je waarschijnlijk wel kent zijn de Water Lilies (1914-1926) van Claude Monet (1840-1926), een verzameling schilderijen van de Franse impressionist, met uiteraard lelies als onderwerp. In een aparte zaal van het MoMA hangen verschillende werken van hem, maar het meest opvallend en ook indrukwekkend is het enorme drieluik, dat meerdere muren beslaat. Zelf hou ik erg van impressionistische werken en ook dit heeft het dromerige wat we van deze stijl gewend zit. Zit en geniet.

Campbell’s Soup Cans, Andy Warhol

Popart – Het MoMA heeft een aantal werken van Andy Warhol (1928-1987), de kunstenaar die alledaagse dingen gebruikte als onderwerp voor zijn kunst en daarmee de kunstwereld op zijn kop zette. De aloude vraag kwam weer op: is dit kunst? Zijn schilderijen van soepblikken kunst? Blijkbaar wel, want Campbell’s Soup Cans (de Amerikaanse Unox) uit 1962 hangen nu prominent in het belangrijkste museum. Zijn popart was een keerpunt in de kunstgeschiedenis en daarmee absoluut interessant om bij stil te staan. Andere toffe werken in het MoMA zijn Gold Marilyn Monroe en Double Elvis.

Broadway Boogie Woogie, Piet Mondriaan

Abstracte kunst – Nog meer Hollands glorie in New York met een werk van Piet Mondriaan (1877-1944): de Broadway Boogie Woogie. Mondriaan staat natuurlijk bekend om zijn abstracte werken, met zwarte lijnen en primaire kleuren. Dit werk is duidelijk een Mondriaan, al heeft het veel meer vakjes en een ander gebruik van de primaire kleuren. Hij maakte dit in 1943, een jaar voor zijn dood, toen hij net een paar jaar in New York woonde. De stad inspireerde hem: zowel de muziek als de stadsplattegrond lagen ten grondslag aan dit werk.

One: Number 31, 1950, Jackson Pollock

Abstract expressionisme – De werken van Jackson Pollock zijn een voorbeeld van kunst die ik niet per se begrijp, maar waarvan ik wel de relevantie inzie aangezien er vele miljoenen voor worden neergeteld, met als hoogtepunt 200 miljoen dollar. Ongelooflijk, maar fascinerend. Daarom bleef ik toch iets langer voor deze Pollock staan dan ik anders zou doen. One: Number 31, 1950 bestaat alleen uit zwarte, witte en grijze verfspatten, die samen kracht en dynamiek uit zouden stralen. Een voorbeeld van de drip-techniek, die zeer vernieuwend was in die tijd.


Uiteraard is er ontzettend veel te zien in het Museum of Modern Art in New York, dus check ook zeker even wat er verder nog hangt of tentoongesteld wordt, maar dit vond ik de toppers van mijn bezoek.

LEES OOK: Stand-up comedy in New York: mijn bezoek aan de beroemde Comedy Cellar

Wat vind jij van moderne kunst? Laat het weten in een reactie!

Write A Comment