Abbey Road is een bezienswaardigheid voor elke Beatles-fan of muziekliefhebber. Hier kun je het bekende zebrapad van de albumcover van The Beatles bewonderen, sfeer proeven rondom de legendarische Abbey Road Studios en toffe souvenirs kopen in The Abbey Road Store.

“The Beatles?!” Mijn collega’s keken me verwonderd en ietwat lachend aan toen ik The Beatles en passant noemde als toonbeeld van de popmuziek. “Luisteren jullie daar niet naar?”, vroeg ik voorzichtig. “Moet je eens doen, is goede muziek. Ondanks mijn herpakte zekerheid bleven ze me aankijken alsof ik gek was.

Ben ik gek? Of zegt dat meer over hun cultuurhistorisch besef? Ik geloof graag het laatste. The Beatles is toch gewoon een van de belangrijkste bands ooit? En nog steeds relevant voor muziekliefhebbers. Tijdloos erfgoed.

Dus voor iedereen die tegenwoordig nog wél graag The Beatles luistert, gewoon interesse heeft in muziek of misschien wel groot fan is: ik neem je mee naar Abbey Road in Londen.

Wat is er te zien aan de Abbey Road in Londen?

Abbey Road is een heel gewone straat, gelegen in een net zo gewone woonwijk. Je merkt bijna niet hoe legendarisch deze plek in Londen is.

Abbey Road Londen
Het straatbordje van Abbey Road is een populair item in souvenirwinkels in Londen.

De interesse in Abbey Road is meervoudig: hier staan de Abbey Road Studios en in deze straat werd de bekende albumcover van The Beatles gemaakt. Want wat is nu een leukere souvenir dan een foto van jezelf of je reisgezelschap op dat zebrapad? En als je dat niet leuk vindt, dan is er ook nog een shop met merchandise.

1. Abbey Road Studios

De Abbey Road Studios zijn beroemd geworden als de bijzonder innoverende opnamestudio’s van The Beatles. In 1931 werd dit redelijk onopvallende woonhuis omgetoverd tot de EMI Studio’s. Jaren later, eind jaren zestig, namen The Beatles hier hun album Abbey Road op, vernoemd naar de straat. De studio’s werden vervolgens weer vernoemd naar het album.

Helaas zijn de studio’s niet open voor publiek, dus veel verder dan het gebouw aan de buitenkant kom je niet. Het staat gelukkig wel dicht op staat. En als je daar aan het hek staat, bedenk je dan welke grootheden hier muziek hebben opgenomen. Zoals: Adèle, Amy Winehouse, Lady Gaga, Oasis, Pink Floyd, John Mayer, The Spice Girls. Ook zijn hier veel klassieke muziek en soundtracks van films opgenomen.

Toch graag binnenkijken? De Abbey Road Studios heeft echt een geweldige website, waar je onder andere een virtuele tour kunt doen en Spotify-lijsten kunt luisteren van de geweldige muziek die hier is opgenomen. Zoals de lijst hieronder, met allemaal muziek dat in Studio One is opgenomen. Het team van de Abbey Road Studios heeft ook Spotify-lijsten van de andere studio’s gemaakt. Echt leuk om te luisteren!

2. Het beroemde zebrapad

Je verwacht het misschien niet, maar dat zebrapad van de albumcover van Abbey Road is gewoon een zebrapad. Een zebrapad dat desalniettemin wereldberoemd werd en zeker de moeite waard om te bezoeken. Je herkent de cover namelijk nog goed, de straat is weinig veranderd.

Wat je misschien wel verwacht is dat je niet de enige bent die hier even een kijkje komt nemen. Of beter gezegd: een foto. De twee keer dat ik er was waren er geen hordes mensen, maar wel enkele tientallen die elk even hun momentje op het zebrapad willen vastleggen.

Abbey Road Londen
Een gewone straat, met een bijzonder zebrapad.

Een tamelijk hilarisch gezicht, want het verkeer gaat natuurlijk gewoon door. Dus klik, foto. Oeps, bus. Toeterende Londenaren die de Beatles-fans op het zebrapad waarschijnlijk inmiddels wel zat zijn. Toeristen die ongegeneerd hun moment pakken. Ach, heerlijk toch?

3. De cadeauwinkel

Een bezoekje aan een muziekhistorische plek is toch een beetje als een concert. En wat is een concert zonder merchandise? Daarom is sinds 2015 naast de studio’s een winkel geopend, The Abbey Road Store.

Hier is een mooi aanbod van allerlei spullen en kleding in de stijl van de straat, The Beatles en andere bijzonderheden uit de studio’s. Zo koop je hier een pizzasnijder in de vorm van een gitaar of een Yellow Submarine van LEGO. Erg leuk om rond te kijken.

TIP: Tijdens onze zoektocht naar Sherlocks 221B Baker Street kwamen we nog een andere Beatles-winkel tegen. Deze winkel heeft minder strak design zoals de officiële shop en juist dat maakt ook deze de moeite waard. Hier vind je weer heel andere merchandise, zoals Beatles-slippers en Beatles-lampen. Hier kun je dus ook nog langsgaan, om je Beatles Experience in Londen compleet te maken.

Wil jij een bezoekje brengen aan Abbey Road? Laat het weten in een reactie.

Write A Comment